Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 oct 2007 - Anul XII, nr. 231 (3606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evrika!

"

„Ţiparul, sirena/mărilor reci ce părăseşte Baltica/ spre a ajunge în mările noastre,/ în estuarele şi fluviile noastre,/ urcându-le-n adânc către izvor, sub val potrivnic,/ din braţ în braţ şi-apoi/ din fir în fir, tot mai subţiri,/ tot mai lăuntric, tot mai înspre inima/ de cremeni, strecurându-se/ printre meandrele cu mâl, până-ntr-o zi/ când o lumină scăpărată din castani/ i-aprinde saltu-n bălţi cu apă verde,/ în care gropile coboară/ din Apeninii povârniţi către Romagna;/ ţiparul, torţă, bici,/ săgeată a iubirii în pământ,/ pe care numai ale noastre râpe sau secatele/ pâraie pirenaice-l conduc din nou/ spre paradisurile fecundării;/ sufletul verde care caută/ viaţă-n locuri unde muşcă/ doar dinţii secetei şi dezolării,/ scânteia care spune/ totul începe-atunci când totul pare/ carbonizat, copac înmormântat;/ scurt curcubeu, şi geamăn,poate,/ celui ce ţi se încastrează între gene, şi pe care/ îl faci, intact, s-arunce raze clare/ spre fiii omului, cei înglodaţi în mâl,/ poţi tu/ să crezi că nu ţi-e frate?”

EUGENIO MONTALE: Ţiparul
(Traducere de Şt. Augustin Doinaş)

1. Prima menţiune documentară despre bogăţia de peşte  din lunca inundabilă a Dunării, în lacurile sau bălţile ei şi în Deltă, unde pescuitul se practică din vremuri străvechi, aparţine istoricului grec Arrian. Acesta a preluat informaţiile unui martor ocular al incursiunii lui Alexandru cel Mare, regele Macedoniei, împotriva geţilor de pe malul stâng al Dunării. Documente din primul secol de după Hristos amintesc că locuitorii cetăţii Histria aveau dreptul de a pescui liber, fără plata vreunei taxe, şi de a exporta peşte sărat. De altfel, moneda cetăţii reprezenta un vultur ţinând un peşte în gheare. Care este data tradiţională a întemeierii celei mai vechi colonii greceşti de pe litoralul apusean al Mării Negre – Istros, numită de romani Histria?
a) 557/556; 
b) 657/656;
c) 757/756

2. În 1937 animatorii americani Tex Avery şi Charles Jones creează la studioul „Warner” personajul Bugs Bunny, iepuraşul, care îşi păstrează cumpătul şi aplombul înb orice situaţie. Prima sa apariţie a fost în Vânătoarea de iepuri a lui Porky, regizată de regele animaţiei mondiale (1901-1966): 
a) Walt Disney; 
b) Ch. Chaplin;
c) N.Z. McLeod.

3. Cel mai mare acvariu din lume este cel din golful Monterey, deschis la 20 octombrie 1984. În cele 95 de bazine, acvariul adăposteşte în jur de 7000 de exemplare din flora şi fauna mărilor şi oceanelor. Volumul de apă aflat în bazine este de 3,375 milioane de litri. În care stat american (cu capitala la Sacramento) se află golful Monterey?
a) Alabama;
b) California;
c) Florida

4. În picturi sau basoreliefuri egiptene, zei şi faraoni ai Ţării Nilului se delectează prinzând peşti. Împăratul Traian, cuceritorul Daciei, era şi pescar iar Antonius Pius a rămas vestit pentru pasiunea sa de undiţar. Ni s-a transmis că împăraţii Nero şi Caligula foloseau la această îndeletnicire plase fine confecţionate din aur pur. Între ce ani a domnit Caius Caesar Germanicus, poreclit Caligula? 
a) 27-31;
b) 37-41;
c) 47-51 d. Hr.

5. Poet şi prozator născut la Râmnicu Sărat (1927-1999). A debutat editorial cu volumul Poveşti (1950). A scris mai multe volume de povestiri: Ţapul, vulpea şi lupul (1955), Greierul casei (1959), Fetiţa, soarele şi cocostârcul (1965); Peşti în copaci (1968), volumul de versuri La umbra cailor sălbatici (1984) şi romanul La revedere elefant (1989):
a) Ovidiu Constantinescu;
b) Ioan Constantinescu;
c) Titel Constantinescu

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA

„Peştele de pe hârtie,/ Un peşte de sub pensula pictorului/ Îmi aduce un fluviu// Peştele se ridică din tăcerea-i profundă/ Trece de Poarta Dragonului/ Prin frunzele de lotus, verzi de tuş,/ Şi licăreşte spre mine.// Peştele a venit cu un clipocit/ Şi privirea lui fixă/ Eu, uscatul/ Mă trezesc în mijlocul şuvoiului…”

WANG JIAXIN (China): Peştele
(Traducere de Mira şi Constantin Lupeanu)

Variantele corecte la chestionarul nr.1112

1. a ;  2. b ;  3. b ;  4. b .
"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evrika!.
 Vizualizări articol: 4944 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evrika!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent