Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 174 (7786)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Incorrectness!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În loc de gunoieri, de acum înainte va trebui să spunem „tehnicieni igienizatori”. Tabloul „Tânără negresă” de la Muzeul regal din Amsterdam va fi redenumit „Tânără cu evantai”. S-a propus scoaterea din circuitul public a filmului „Alba ca Zăpada”, fiindcă foarte cunoscuta eroină este readusă la viață cu ajutorul unui sărut care n-a fost... consensual! Nu se va mai utiliza termenul „anno Domini”, nici „înainte de Hristos”, fiindcă ar putea deranja pe cei care nu-s de religie creștină. Parlamentul European cere să se interzică adresarea către o femeie cu „miss” ori cu „mrs” (doamnă sau domnișoară), dar şi cu „madame” și „mademoiselle”, „frau” și „fräulen”, „señora” și „señorita” – precizarea stării civile ar putea fi considerată ofensatoare.

Din Wikipedia aflăm că termenul „pet” (animal favorit) va trebui cu grăbire înlocuit (se propune „companion animal”), deoarece „pet” este „umilitor și peiorativ pentru creaturile care trăiesc în libertate.” Tot de acolo aflăm că o cunoscută vedetă de la Hollywood interzice fiicei sale să vadă filmul „Cenușăreasa” din cauză că are un mesaj pervers. „Așteaptă ca un tip bogat s-o salveze. Salvează-te singură!” Chiar dacă, anatomic, un student californian este de sex masculin, poate folosi WC-ul și dușul fetelor, „în conformitatea cu identitatea de gen pe care o resimte.” Ș.a.m.d.

Astea-s noutățile political correctness-ului, pe care o omenire timorată se grăbește să le accepte cu ciudată supușenie. La o primă impresie ar fi vorba despre o utilă reevaluare a limbajului cu generală, tradițională și regretabilă utilizare în veacul XXI, pricină care a condus la instituirea de discriminări în rândul (citez din definiție) „femeilor oprimate de sexul tare, afro-americanilor, negrilor, cocoșaților, bâlbâiților, mongoloizilor, șchiopilor și altor minorități, printre care, nu pe ultimul loc, delincvenții azi considerați de stânga mai ales, victime ale societății neoliberale, termen ce l-a înlocuit pe cel demodat de capitalism.”

Sigur că orice ameliorare, fie și de ordin terminologic, nu poate fi decât salutară, dar n-o să credem că de vom spune rrom în loc de țigan se vor îmbunătăți spectaculos relațiile dintre români și țigani! Pură iluzie, frecție la un picior de lemn! Cauzele discriminării au fost și rămân mult mai profunde, sunt în continuare greu de dezrădăcinat. Încă în 1947, Philip Atkinson spunea:  „Folosind scuza de a nu vrea să ofenseze pe nimeni, corectitudinea politică le impune oamenilor să se poarte precum un nebun care vrea să le facă pe plac tuturor. (...) Este aceeași mentalitatea care l-a obligat pe Galileo Galilei să retracteze. Aceeași mentalitate care i-a inspirat pe naziști și a dus la holocaust. Odată ce libera exprimare este băgată în cămașa de forță a adevărului oficial, se ajunge la nebunia care domnește în toate statele totalitare. Viața, atât cea privată, cât și cea publică, devine o șaradă golită de sens, în care prosperă iluzia și domnește teroarea.”

Este la îndemâna oricui constatarea că political correctness operează tiranic, dar numai la suprafață, rebotezând realități care, în esență, rămân așezate pe aceleași temeiuri, doar vag clătinate. Vreme în care mari nedreptăți rămân parcă de veci încuibate în peisajul politic contemporan fără să mire pe nimeni! Oare marea problemă a veacului este redenumirea celor zece negre mititei sau respectarea conduitei politice într-adevăr corecte în relațiile dintre state? Recent, Departamentul de Stat al SUA a găsit de cuviință să atenționeze că, în România, „Secția de investigare a infracțiunilor în justiție pare să vizeze doar cazuri motivate politic și continuă să funcționeze.” Nu-s în măsură să apreciez activitatea acestei Secții, dar, oricum, nu văd ce ar trebui să caute într-un Raport al SUA dedicat climatului investițional românesc. Sunt obligat să mă-ntreb cât political correctness poate exista într-o atenționare de tip colonial – nimic altceva decât un amestec profund incorect într-o chestiune internă a unei țări care nu face parte din SUA, ci din Uniunea Europeană. România ar avea dreptul să comenteze corectitudinea unor legi americane? În Connecticut este ilegal să mergi în marșarier după apusul soarelui, în Alabama nu-i legal să vinzi alune noaptea, în Arkansas bărbatul nu are dreptul să-și cotonogească soția decât o dată pe lună, în California n-ai voie să porți cizme cowboy decât dacă posezi două vaci, în Colorado nu poți conduce o mașină neagră duminica. Un protest al României la adresa unor astfel de ciudate trăsnăi ar fi considerat o bizarerie și o obrăznicie fără margini! Quod licet Jovi, non licet jovis! Pilda lui Băsescu cu „marele licurici” a oficializat drumul unei supușenii degradante, drept pentru care nu mai există nici o fereală, primim ordine precum pe vremuri, de la Istanbul și pe urmă Moscova! De ce nu facem parte din Schengen? Care-i motivația, a aflat-o cineva?

Și mai vorbim de political correctness!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incorrectness!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 5 voturi
Incorrectness!4.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei