Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 iul 2017 - Anul XXII, nr. 158 (6574)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

„Ce mai faaaci?”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu înţeleg cum de-au putut trăi strămoşii noştri fără telefonul mobil. Doamne, cât erau de dezinformaţi! Habar n-avea că vecinei i s-au ars clătitele, că pe Mişu îl doare măseaua, că Mimi n-a dormit bine as-noapte, că nu-s afumaţi cârnaţii din Hală, că a strănutat motanul lui Jojo. că... că... Avem de a face cu un nou drog, fiindcă, de fapt, indivizii n-au nimic de comunicat, câtă vreme mai toate convorbirile debutează cu un lung „ce mai faaaci?” Şi urmează, răsunând ca goarna din telefonul pus pe speaker, o lungă înşiruire de prostioare banale, dacă nu chiar vulgare de-a binelea : „Eşti fraier, bă, dac-o iei aşa, pe ocolite... Când? Tot cu Gina? Să te văd. Hi, hi! Poate-mi spui iar că nu... hai, pa!”

Altă discuţie am ascultat-o, vrând-nevrând, în autobuz. Un „nene” cu alură de student îşi instruia discipolul în materie de cuceriri rapide. Auzea toată lumea - ce conta? Şi chiar ce mai conta, câtă vreme exhibarea intimităţilor prin intermediul telefonului mobil s-a preschimbat din viciu în virtute naţională. În aceeaşi maşină, o doamnă fosforescentă, învăluită într-o blană costând câteva zeci de salarii medii şi purtătoare a unei căciuli de ziceai că-i statuia libertăţii, tot striga în telefon, scuzându-se că, în autobuz, nu prea s-aude: „Mişule, ghiveta din garaj... a-ngheţat, s-a spart ceva şi curge sub ghivetă... ţevile alea e vechi da΄ tu...” Mai în fundul maşinii, o adolescentă transmitea mesaje pe cât de cifrate, pe atât de traductibile: „Mami, să nu-i spui... Şi ce dacă? Ce, numai eu eram acolo? Să nu-i spui!”

Odată, când mergeam cu trenul spre Bucureşti, m-am nimerit într-un vagon cu două doamne cam trecute ce nu se cunoşteau (asta, până pe la Bârnova). La Vaslui, ştiam deja care-i situaţia familială a fiecăreia, cum e cu pisica, cum e cu căţelul, cât le costă întreţinerea. Dincolo de Bârlad a început etalarea suferinţelor: una avea colici renale, cealaltă, cu osteoporoză, se temea cumplit de Alzheimer şi primea sfaturi de igienă mentală („să ştii că jocurile alea pe calculator pun mintea în mişcare”). Subsemnatul nici nu exista în compartiment, deşi se trecuse la confidenţe gingaşe („Al meu e aşa şi pe dincolo, o dată pe săptămână, da΄ nu-i dai treij΄de ani!”); continuam să fiu ignorat de parcă făceam parte din inventarul fix al vagonului! Până pe la Buzău, aflasem cam tot ce se putea afla; chiar şi dumnealor nu prea mai aveau ce-şi spune, aşa că au trecut la politicale.Prudent mai întâi, cu marjă de retragere şi eventuală repoziţionare, dar când s-a vădit că amândouă combat pe aceeaşi lungime de undă, să te ţii! Auzea tot vagonul!

Ce-o fi cu acest abandon voluntar al intimităţii? Dan Puric (na, că am ajuns să citez din gânditorul Puric!) crede că vinovăţia i-aparţine occidentului: „Nu vedeţi că este o modă să-ţi exhibi intimităţile? Asta e o infecţie venită din occident. Nu e a noastră. Creştinul are intimitatea lucrului...” Aşa o fi, numai că nici occidentalii nu-s păgâni, aşa că, barem teoretic, ar trebui să funcţioneze şi pe uliţa lor regula respectării intimităţii.Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, declară sus şi tare că „intimitatea este depăşită”. Ba chiar „moartă”. Asta, probabil, luând în calcul şi abuziva ACTA, prin care furnizorii de internet îşi arogă dreptul de a supraveghea toate activităţile utilizatorilor, controlând inclusiv convorbirile private prin e-mail şi messenger. Nu înţeleg cum şi de ce s-au repezit 22 de ţări să ratifice un astfel de atac la adresa drepturilor omului şi nici atât nu pricep de ce ministrul nostru din acea vreme (chiar Vreme îl chema!) a hotărât să semneze ACTA în numele meu, al tău şi al tuturor românilor. Ne-a întrebat cineva ceva?

În „Hamlet”, Shakespeare spune „Dă fiecăruia urechea ta, dar la puţini glasul tău”. Acum, ni se pretinde oficial să cedăm şi glasul, şi urechea, urmând, probabil, să ne încredinţăm şi sufletul unor terţi posesori de şperaclu electronic. Pe de altă parte, de ce să protestăm faţă de atacarea intimităţii, câtă vreme noi înşine abdicăm flagrant de la ea? Sporovăielile în public la telefoanele mobile, dialogurile fără jenă deschise în spaţii la fel de publice reprezintă tot atâtea acte de cedare benevolă şi nesimţită a dreptului la intimitate. Unii afirmă că-i vorba doar despre o fugă de singurătate (Goethe: „Dacă aş fi singur în rai, n-ar fi pentru mine un chin mai mare”), conexiunea perpetuă cu semenii conferindu-ne sentimentul siguranţei şi utilităţii.Şi iar mă-ntreb: cum or fi supravieţuit zeci şi zeci de generaţii de români fără telefonul mobil la care să-şi spele rufele în public?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ce mai faaaci?”.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
„Ce mai faaaci?”5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Îngheţată de casă (fără fierbere) Este cremoasă, extrem de gustoasă şi de la această reţetă de bază se poate porni personalizarea după imaginaţie. Nu necesită decât un mixer bun, dar, pentru că nu se fierbe nimic, toate ingredientele, dar mai ales ouăle, trebuie să fie foarte... Citeşte