Google
 
sâmbătă, 15 iul 2017 - Anul XXII, nr. 158 (6574)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,7792 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,2976 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Iulius Mall Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   1 imagine |   ø fişiere video

Justificări neclare

Fostul primar din Brodina, trimis în judecată pentru fraude cu fonduri provenite din bani europeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat ancheta în cazul lui Vasile Viorel Melen, fostul primar al comunei Brodina. Melen este acuzat de comiterea a trei infracţiuni, comise atât în calitate de primar, cât şi ca administrator şi asociat al firmei FORESTBROD SRL Brodina. Acuzaţiile care i se aduc fostului primar din Brodina sunt de conflict de interese, respectiv două infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei.

Infracţiunea de conflict de interese constă în aceea că în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de primar al comunei Brodina, funcţie ocupată începând cu data de 28 iunie 2012 până la data de 16 martie 2015, în perioada 31 iulie 2012 - 16 ianuarie 2013, a semnat 17 contracte de lucrări între comuna Brodina şi SC FORESTBROD SRL, firmă la care a fost acţionar şi administrator până să ocupe fotoliul de primar.

Printre altele, Vasile Viorel Melen a semnat contractele de vânzare-cumpărare având ca obiect suprafeţe de teren încheiate între comuna Brodina, reprezentată de primarul Melen Vasile Viorel, şi membrii familiei sale – soţia şi fiul, precum şi SC FORESTBROD SRL Brodina.

„În acest fel s-au obţinut direct/indirect foloase patrimoniale în sumă totală de 136.646,55 lei, constând în contravaloarea preţului din contract al unor terenuri din comuna Brodina, în suprafaţă totală de 18.833 mp, pentru soţia sa, Melen Ana, şi fiul său, Melen David, şi foloase patrimoniale în sumă totală de 22.652.941,34 lei, pentru societatea SC FORESTBROD SRL Brodina, jud. Suceava, cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani, fiind angajat ca administrator, la data de 01.06.2004, prin contract individual de muncă nr. 17/01.06.2004 până la data de 29.06.2012, când au fost suspendate raporturile de muncă şi de la care a beneficiat de foloase, constând în: salariu, dividende, restituiri sume cu care inculpatul sprijinise societatea sub formă de aport”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

 

Asociere formală pentru obţinerea unui contract de peste 10 milioane de lei

În ceea ce priveşte infracţiunile de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, anchetatorii au explicat în ce constau acestea.

„În calitate de administrator al SC FORESTBROD SRL Brodina şi lider al Asocierii SC FORESTBROD SRL Brodina - SC SUCT SA Suceava, a prezentat, cu rea-credinţă, la data de 15.03.2011, în etapa de licitaţie organizată de comuna Ulma, documente inexacte: constând în Acordul de Asociere dintre SC FORESTBROD SRL, Brodina - SC SUCT SA Suceava din data de 14.03.2011, dovedit ca fiind un acord pur formal (scriptic), precum şi oferta tehnică, financiară şi documentele de calificare ale Asocierii SC FORESTBROD SRL - SC SUCT SA, în vederea îndeplinirii criteriilor de calificare, câştigării licitaţiei şi obţinerii contractului de lucrări nr. 189/19.06.2011, aferent contractului de finanţare nerambursabilă C322010913500134 încheiat la data de 11.06.2010, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP) şi comuna Ulma pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală pentru Proiectul integrat cu 3 acţiuni de investiţii: 1. Modernizare DC Nisipitu-Lupcina; 2. Înfiinţare şi dotare centru de asistenţă după programul şcolar tip after school în loc. Ulma, jud. Suceava; 3. Modernizare cămin cultural Ulma şi păstrare tradiţii locale, în condiţiile în care SC FORESTBROD SRL nu ar fi întrunit singură, toate condiţiile de calificare pentru a i se atribui contractul de lucrări”, se arată în rechizitoriul DNA Suceava.

În acest fel, susţin anchetatorii, s-au obţinut pe nedrept fonduri din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat în valoare totală de 10.783.474,88 de lei.

Procurorii DNA Suceava spun că acordul de asociere din data de 14 martie 2011 dintre SC FORESTBROD SRL şi SC SUCT SA nu a fost încheiat în scopul realizării lucrărilor, în condiţiile prevăzute în fişa de date a achiziţiei, ci doar în scopul îndeplinirii criteriilor de calificare şi câştigării licitaţiei organizate de Primăria Ulma, de către SC FORESTBROD SRL, acordul şi oferta în ansamblul ei având un caracter pur formal, reprezentând documente inexacte din punct de vedere al realităţii datelor prezentate comisiei de licitaţie.

 

A doua faptă prin care a fost prejudiciat bugetul Uniunii Europene

O a doua faptă prin care a fost prejudiciat bugetul Uniunii Europene ar fi fost comisă la începutul anului 2012.

„În calitate de administrator al SC FORESTBROD SRL Brodina şi lider al Asocierii SC FORESTBROD SRL Brodina - SC SUCT SA Suceava, a prezentat, cu rea-credinţă, la datele de 07.05.2012, în etapa de depunere a ofertelor la licitaţia organizată de comuna Brodina, respectiv, 15.05.2012, în etapa de clarificări cerute în cadrul licitaţiei, documente inexacte: constând în Acordul de Asociere dintre SC FORESTBROD SRL, Brodina - SC SUCT SA Suceava din data de 14.05.2012, dovedit ca fiind un acord pur formal (scriptic), precum şi oferta tehnică, financiară şi documentele de calificare ale Asocierii SC FORESTBROD SRL - SC SUCT SA, iar în calitate de primar al comunei Brodina (funcţie ocupată între timp, începând cu 28.06.2012) şi reprezentant legal de proiect, a prezentat la CRPDRP Iaşi împreună cu dosarul depus la licitaţie şi documente false constând în listele de verificare a conflictului de interese şi incompatibilităţi de participare din 09.07.2012 şi 31.07.2012 în care a declarat în fals că la şi din momentul depunerii ofertelor nu a fost acţionar/asociat/administrator la firmele participante la licitaţiei, în vederea îndeplinirii criteriilor de calificare, câştigării licitaţiei şi obţinerii contractelor de lucrări aferente contractului de finanţare nerambursabilă C322010913500128 încheiat la data de 11.06.2010, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP) şi comuna Brodina pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală pentru Proiectul integrat cu 5 acţiuni pentru dezvoltarea comunei Brodina, judeţul Suceava: 1. Modernizare drumuri comunale şi pod peste pârâul Ciumârnariu, 2. Prima înfiinţare a sistemului centralizat de alimentare cu apă; 3. Reţele de canalizare şi staţie de epurare şi 4. Centru de asistenţă după programul şcolar tip After School, 5. Achiziţionare sistem audio şi lumini pentru dotarea căminului cultural”, mai arată procurorii DNA Suceava.

Anchetatorii consideră că în aceste condiţii SC FORESTBROD SRL nu ar fi întrunit singură toate condiţiile de calificare pentru a i se atribui contractele de lucrări, iar în acest fel a obţinut pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat suma de 11.943.158,50 de lei.

 

A fost pusă sub inculpare şi SC FORESTBROD SRL Brodina

În afara lui Vasile Viorel Melen, procurorii anticorupţie au stabilit că trebuie inculpată şi SC FORESTBROD SRL Brodina pentru săvârşirea a două infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei.

Iată ce s-a reţinut în rechizitoriu: „Prin reprezentantul său legal, inculpatul Melen Vasile Viorel, a prezentat, cu rea-credinţă, la data de 15.03.2011, în etapa de licitaţie organizată de comuna Ulma, documente inexacte: constând în Acordul de Asociere dintre SC FORESTBROD SRL Brodina - SC SUCT SA Suceava din data de 14.03.2011, dovedit ca fiind un acord pur formal (scriptic) precum şi oferta tehnică, financiară şi documentele de calificare ale Asocierii SC FORESTBROD SRL - SC SUCT SA, în vederea îndeplinirii criteriilor de calificare, câştigării licitaţiei şi obţinerii contractului de lucrări nr. 189/19.06.2011, aferent contractului de finanţare nerambursabilă C322010913500134 încheiat la data de 11.06.2010, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP) şi comuna Ulma pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală pentru Proiectul integrat cu 3 acţiuni de investiţii, în condiţiile în care SC FORESTBROD SRL nu ar fi întrunit singură toate condiţiile de calificare pentru a i se atribui contractul de lucrări, fapta având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat, a sumei de 10.783.474,88 lei. De asemenea, prin reprezentantul său legal, inculpatul Melen Vasile Viorel, a prezentat, cu rea-credinţă, la datele de 07.05.2012, în etapa de depunere a ofertelor la licitaţia organizată de comuna Brodina, respectiv, 15.05.2012, în etapa de clarificări cerute în cadrul licitaţiei, documente inexacte: constând în Acordul de Asociere dintre SC FORESTBROD SRL Brodina - SC SUCT SA Suceava din data de 14.05.2012, dovedit ca fiind un acord pur formal (scriptic) precum şi oferta tehnică, financiară şi documentele de calificare ale Asocierii SC FORESTBROD SRL - SC SUCT SA, în vederea îndeplinirii criteriilor de calificare, câştigării licitaţiei şi obţinerii contractelor de lucrări nr. 4264/365/31.07.2012 și 4265/366/31.07.2012, aferente contractului de finanţare nerambursabilă C322010913500128 încheiat la data de 11.06.2010, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP) şi comuna Brodina pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală pentru Proiectul integrat cu 5 acţiuni pentru dezvoltarea comunei Brodina, judeţul Suceava, în condiţiile în care SC FORESTBROD SRL nu ar fi întrunit singură, toate condiţiile de calificare pentru a i se atribui contractele de lucrări, fapta având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat, a sumei totale de 11.943.158,50 lei”.

Procurorii DNA au mai făcut precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Sechestru pe bunurile lui Melen şi ale firmei FORESTBROD

Anchetatorii au considerat că pentru recuperarea prejudiciului este nevoie de punerea sub sechestru a unor bunuri. Măsurile asiguratorii au fost instituite încă din noiembrie 2015 şi privesc bunurile mobile și imobile ale lui Vasile Viorel Melen, dar şi ale SC FORESTBROD SRL Brodina.

Procurorii DNA Suceava spun că trebuie recuperată suma de 13.640.414,78 de lei fără TVA, din care 10.912.331,82 de lei din bugetul FEADR administrat de Uniunea Europeană, şi 2.728.082,96 de lei de la bugetul de stat. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, iar magistraţii de aici trebuie să stabilească şi dacă vor menţine măsurile asiguratorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul primar din Brodina, trimis în judecată pentru fraude cu fonduri provenite din bani europeni.
 Vizualizări articol: 5757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Fostul primar din Brodina, trimis în judecată pentru fraude cu fonduri provenite din bani europeni5.053

Shopping City Suceava
Denis
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.Optik Tataru - Servicii Optica Medicala Suceava
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Îngheţată de casă (fără fierbere) Este cremoasă, extrem de gustoasă şi de la această reţetă de bază se poate porni personalizarea după imaginaţie. Nu necesită decât un mixer bun, dar, pentru că nu se fierbe nimic, toate ingredientele, dar mai ales ouăle, trebuie să fie foarte... Citeşte