Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 iun 2016 - Anul XXI, nr. 149 (6262)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Alt raid prin arhive

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am în faţă procesul-verbal al şedinţei grupei sindicale a Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din dec. 1957. Care credeţi că a fost ordinea de zi? Desigur, s-a semnalat şi criticat o „oarecare neglijenţă în asigurarea condiţiilor igienice la locul de muncă”, dar grosul „dezbaterilor” l-a constituit „analiza numerelor de revistă (Iaşul literar, n.n.) ieşite de sub tipar”. De unde se vede că drept de îndrumare şi control asupra a ceea ce se publica aveau nu numai Partidul, Uniunea Scriitorilor, Cenzura, organele politice regionale şi municipale, ci până şi... grupa sindicală!

Cuvântul „organelor de îndrumare” era lege: poezia cutare se află sau nu pe linia partidului, scriitorul X deviază de la dogmă, sau dimpotrivă, este hiperdogmatic. De regulă, orice rafală critică era urmată de o severă autocritică: învinuitul promitea să se îndrepte, mulţumind „sincer” pentru ajutorul tovărăşesc dat în procesul de creaţie. Cu totul surprinzătoare apar, citite acum în litera documentului, ripostele ieşene, urmate, desigur, de contrariposte şi de „măsuri organizatorice” (adică, simplu, de dări afară). După apariţia unui articol critic „de direcţie” în ziarul „Flacăra Iaşului”, Secretarul Filialei, Ion Istrati, trimite gazetei un răspuns oficial antologic: „Articolul apărut în nr. 2241 este considerat de noi gratuit şi insinuant, iar autorul său un trambulinist insolent, care intenţionează să se îngraşe din propriile gunoaie literare lăsate în redacţia Iaşului Nou”. În final, Bădia Nică propune ca autorului să i se încredinţeze „eventual spălarea podelelor redacţionale.” De neconceput şi de neiertat, în 1953, o astfel de „tresărire de orgoliu”, iar Istrati avea să tragă ponoasele, mai ales când s-au adăugat acuze venite din partea presei centrale, în primul rând „Scânteia”.

Dar ieşenii nu tăceau mâlc, continuând să „ciupească”, prin intermediul rubricii de note, mărimile vremii. Intervine „Scânteia”: „Se strecoară cu tot mai multă insistenţă note <de pistol> de sorginte burgheză”, cu scopul compromiterii unui „adversar literar preţuit de partid, guvern şi popor.” Deloc decişi să se astâmpere, ieşenii contraatacă: „Datoria noastră este să încurajăm mai departe polemica deschisă, curajoasă şi principială.” D. Coman (pseudonimul lui D. Costea) îşi îngăduie chiar să publice un articol-pamflet tocmai la adresa „tartorului ideologic” M. Novicov. Temutul secretar al Uniunii Scriitorilor, care avea în răspundere directă chiar „Iaşul literar”, semnase în „Scânteia” un articol ce intenţiona să „dea linia” combaterii dogmatismului. Titlul replicii lui Costea vorbeşte de la sine: „Dogme pentru combaterea dogmatismului”. (Notaţie în treacăt: arhiva păstrează o adresă din martie 1957 prin care Mitropolia anunţă că a donat suma de 3.000 de lei pentru „scoaterea săptămânală la Iaşi a unei reviste literare, artistice şi sociale”. Cum „Cronica” avea să apară abia peste zece ani, ar merita de cercetat unde a ajuns generoasa donaţie, că-n scriptele Filialei nu-i de găsit!).

Scriitorii ieşeni denunţă curajos şi monotonia arhitecturală în construcţia noilor blocuri, care „nu prezintă nimic ce să reţină ochiul, ori să desfăteze sufletul.”

De la Bucureşti, riposta a venit imediat, „Contemporanul” demascând autorul (prof. Gh. Ivănescu) drept „un vechi reacţionar ce minimalizează realizările regimului de democraţie populară.” Un articol de-a dreptul cumplit publicat de temuta „Scânteia” este semnat, în iunie 1953, de Ileana Vrancea. Şi în acest caz este suficientă citirea titlului: „O publicaţie literară ruptă de viaţă” – desigur, Iaşul nou. Concluzia: „trebuie deschise ferestrele, ca să pătrundă aer proaspăt în redacţie” – adică, o invitaţie directă la luarea „măsurilor organizatorice”. Ceea ce s-a şi întâmplat. Ca să nu mai vorbim despre nesfârşitele „şedinţe de analiză” în care secretarii cu propaganda de la regiune luau la bani mărunţi fiecare număr de revistă (pe care, de fapt, tot ei îl aprobaseră în şpalt).

Ordinea de zi a unei astfel de şedinţe conţinea punctul „Ajutorul necesar creaţiei tov.-ului I. Friduş”. Bietul tov. scrisese un roman, dar nu întru totul „just” şi „pe linie” (se pare că a apărut după 1989); după cum reiese din procesul verbal, în şedinţă a fost ajutat... fără cruţare. Greu de închipuit şi, mai ales, de înţeles, starea literaturii moldave în „obsedantul deceniu”! Scriu aici, cum spunea cronicarul, ca „să să ştie”. Şi închei cu o măruntă şi elocventă probă, chitanţa aprobată de contabilul U.S. cu nume de personaj caragelian, Paraschiv Tocitu: „În ziua de 17 dec. 1956, defectându-se lumina electrică, s-a cumpărat din sectorul particular 1 kgr. lumânări pentru 22 lei, negăsindu-se în sectorul socialist.” Şi mai greu de ţinut sus făclia literaturii în sectorul... de partid şi de stat!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alt raid prin arhive.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Alt raid prin arhive5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sirop de patlagină Printre multele siropuri şi dulceţuri pregătite acasă în acest sezon, siropul de pătlagină poate fi o alegere inspirată dacă ne gândim că va fi extreme de util să deţinem aşa ceva în cămară la iarnă, în sezonul tusei şi... Citeşte