Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 dec 2012 - Anul XVII, nr. 288 (5193)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Biblia decodată?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

S-a-nchis campania, scriem texte neutre, altfel încălcăm legea. Bine că s-a terminat marele bâlci, că ne-am isterizat de-a binelea! Gata, mergem la vot şi ne întoarcem la ale noastre. Ce va fi mai departe ... ştie Dumnezeu. Neîndoielnic, ştie, ne asigură cercetătorii care, mai nou, citesc Biblia cu ... calculatorul. O primă veste bună: Biblia oferă iniţiaţilor sumedenie de informaţii în avans, dar nu pomeneşte nimic despre vreun cataclism la 21 decembrie 2012. Aşa că, liniştiţi-vă, împodobiţi pomul şi pregătiţi şampania pentru noaptea Anului Nou. Dar chiar o fi Biblia un imens cod („Iar tu, Daniele, ţine ascunse cuvintele şi pecetluieşte cartea până la sfârşitul lumii” – Daniel, 12:4) abia acum revelat? Evenimente contemporane nouă să fi fost prezise cu 2.000 de ani înainte? Chiar totul să fi fost de înainte scris?

Ideea de cod biblic a pus-o în circulaţie matematicianul evreu Eliyahu Rips şi – atenţie! – a fost confirmată de prestigioşi cercetători de la universităţile Harvard, Yale, Universitatea Ebraică, precum şi de specialişti în cifruri şi coduri de la Pentagon. Pornind de la lectura lui Rips, ziaristul american Drosnin s-a dus la Ierusalim pentru a-i înmâna lui Ytzak Rabin o scrisoare de avertisment: în Biblia decodată, numele Ytzak Rabin este intersectat de expresia „criminal va asasina”; este imperios necesar să vă luaţi măsuri de protejare. Peste un an, Rabin a fost împuşcat mortal într-un atentat ... Rămâne, zic eu, o întrebare: dacă toate predicţiile s-au îndeplinit, se îndeplinesc şi se vor îndeplini, ce rost mai poate avea avertizarea? Ce ţi-e scris, în frunte-i pus!

Modalitatea practică a descifrării codului biblic necesită asistenţa calculatorului performant – motiv pentru care, probabil, tentativele de decodare n-au avut succes până-n zilele noastre – deşi bănuiala încifrării exista din cele mai vechi timpuri (Newton şi-a dedicat cea mai mare parte a vieţii teologiei esoterice, încercând pătrunderea tainelor „criptogramei lui Dumnezeu”). Modalitatea de lucru este simplă: cuvintele Bibliei se înşiră fără spaţii între ele, apoi se citeşte câte o literă la 10, 20, 30, 40, 50 din cele astfel înşirate. După care se trece la litera următoare, citită iarăşi pe sărite, după un model prestabilit. Un Toma Necredinciosul ca subsemnatul ar fi tentat să creadă că, la milioane şi milioane de lecturi şi combinaţii, nu-i exclus să apară termeni ce capătă oarecare sens prin „intersectare” cu vocabule mai mult sau mai puţin alăturate.

Numai că revelaţiile sunt spectaculoase: Homer apare ca „poet grec”, Shakespeare se „intersectează” cu „reprezentat pe scenă”, Beethoven şi Bach figurează cu precizarea „compozitor german”, iar Rembrandt, cu „pictor olandez”. Inventatori şi mari descoperiri situate, în timp, la enormă distanţă de perioada scrierii textelor biblice, par a fi menţionaţi cu surprinzătoare exactitate, utilizându-se cuvinte care nici nu existau pe atunci: fraţii Wright – avion, Edison – bec electric, Marconi – radio, Einstein – „a răsturnat realitatea prezentă” ş.m.a. Până şi aselenizarea lui Apollo 11 este menţionată: „realizat de omenire, realizat de om”.

Pentru verificarea demersului matematic în sine au fost supuse aceleiaşi cercetări pe calculator texte laice precum „Război şi pace” ori „Crimă şi pedeapsă”. Şi aici s-a ajuns la nume proprii „prezise” (Kennedy, de pildă), dar care nu mai relaţionează prin „intersectare” cu vreun alt cuvânt din text. Daţi-mi voie să rămân sceptic şi să continui să cred că o astfel de lectură rebusată poate schimba „Internaţionala” în „God Save the King!” Reputaţi oameni de ştiinţă, însă, înclină să acorde credit posibilei codări a Bibliei. Interesant este că rezultate similare s-au obţinut şi utilizându-se traduceri ale Cărţii Cărţilor în alte limbi – deşi litera cuvântului tălmăcit devine, fatalmente, alta faţă de aceea din originalul ebraic. Dincolo de toate, să ne bucurăm că, în textele nou apărute prin lectură decodificatoare, referirile la România sunt formidabile: „Grădina lui Eden”, „Casa lui Iisus”, „Casa lui Dumnezeu”, „Poarta cerului”.

Din poartă în poartă, deocamdată, noi cerşim împrumuturi.

Succes la vot!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biblia decodată?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Biblia decodată?5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei