Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 dec 2012 - Anul XVII, nr. 288 (5193)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Haine de sărbătoare

Câmpulungul are cel mai spectaculos iluminat de sărbători din ultimii 50 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Câmpulung Moldovenesc, criticat adesea pentru aspectul bătrânicios și obosit, pare să se reinventeze continuu, din prima zi a lunii decembrie. Localitatea a arborat de Ziua României un drapel uriaș, ale cărui imagini au făcut înconjurul lumii pe rețelele de socializare, iar acum are cel mai spectaculos iluminat festiv din ultimii 50 de ani și unul dintre cele mai reușite din întregul județ.

Primăria nu se scaldă deloc în bani, dar primarul Mihăiță Negură spune că a găsit ac de cojocul crizei, cu ajutorul unor oameni inimoși.

 

Sărbătoarea luminițelor

Peste 3.000 de câmpulungeni, majoritatea însoțiți de copii, au ținut să participe joi seara la inaugurarea iluminatului festiv din municipiu și la sosirea lui Moș Nicolae pentru cei mici. Luminițele de sărbători au fost aranjate fastuos în acest an, iar părerea unanimă a celor prezenți a fost că este cel mai reușit aranjament luminos festiv pe care l-a avut vreodată localitatea.

În afară de noi ghirlande luminoase în tot centrul, aranjamentul include 40 de „pahare” de lumină pe stâlpii de iluminat public, cascade de beculețe pe clădirea primăriei și a Casei de Cultură, ornamente pentru brazii de pe platoul central. În plus, două figurine uriașe – oamenii de zăpadă tată și fiu - au fost instalate la inaugurare, iar a doua zi, cu un transport special, a fost adusă tocmai din Austria a treia figurină luminoasă, un ren uriaș, de 3,5 metri.

Aprinderea luminilor a fost primită cu aplauze și urale. „Niciodată în ultimii 20 de ani nu am văzut așa ceva. Bravo celor ce au organizat, în sfârșit arată orașul ca o localitate civilizată!”, ne-a declarat Vasile State, unul dintre localnicii prezenți.

 

Ornamente de 100 de mii de lei

Potrivit precizărilor primarului Mihăiță Negură, tot aranjamentul de sărbătoare a fost realizat numai cu fonduri din sponsorizări, motiv pentru care edilul-șef a mulțumit tuturor celor ce s-au implicat. Totul a costat 100 de mii lei, dar primăria nu a cheltuit nici un leu din buget. Toate cheltuielile au fost suportate din donații făcute de 15 firme și zece persoane fizice.

După inaugurarea iluminatului, oficialii câmpulungeni au oferit și alte surprize localnicilor. Focul de artificii a luminat minute în șir centrul localității iar ulterior, la Stâna lui Moș Crăciun, amenajată pe platoul central, copiilor li s-au împărțit dulciuri de către un Moș Nicolae veritabil – consilierul local Neculai Cârmaci. Operațiunea a fost supravegheată de forțele de ordine și chiar dacă s-a produs o oarecare înghesuială, au fost evitate incidentele.

În total au fost distribuite 1.300 de pachete cu moși de ciocolată și artificii convenționale, care au fost plătite de primărie, dar pentru că micile daruri nu au fost decât simbolice, nici cheltuiala cu ele nu a depășit câteva sute de lei.

 

Bucuria românilor plecați din țară

Localnicii au rămas apoi pe platoul central timp de o oră pentru a se fotografia cu copiii lângă brazii luminați. Fotografiile au ajuns imediat pe rețelele de socializare si de aici au făcut înconjurul lumii. Noua imagine a Câmpulungului a fost apreciată în Italia, Germania, Canada, Rusia, Israel, Spania, Brazilia, Africa de Sud și țările arabe. Românii plecați la muncă în străinătate, unii dintre ei chiar câmpulungeni, au fost cei mai fericiți că pot să vadă și într-un orășel românesc luminițe de sărbătoare ca în alte țări.

„E frumos acum orașul meu. Mi-e dor de el, mi-e dor de sărbătorile de acasă. Mă bucur să văd că nu ați lăsat orașul așa gri și amărât cum îl ştiam. Bravo vouă, frați câmpulungeni”, a scris Carmen, o câmpulungeancă aflată în Italia.

Alții spun că noua față a orașului lor este pentru ei un motiv în plus să revină în țară. „Până acum eram cu inima îndoită de sărbători. Aș veni acasă să fiu cu ai mei, aș și rămâne ca să vadă copiii cum e luminat totul aici, nu sărăcia de acasă. Acum arată Câmpulungul ca aici, în Germania. Abia aștept să ajungem”, a comentat pe Facebook și Alex, un alt tânăr localnic aflat la muncă peste hotare.

 

Cu bani puțini

La fel de încântați au fost câmpulungenii și de ideea primarului Negură de a pune în centru urbei, de 1 Decembrie, un steag de 35 metri. Mulți s-au întrebat însă dacă, la vreme de criză, chiar era cazul să se cheltuiască mulți bani pe așa ceva. Primarul Negură spune totuși că steagul a costat doar puțin peste 100 de euro în final.

„Este adevărat, când am căutat, furnizorul ni s-a oferit steagul la 28 milioane în lei vechi. Am zis că e totuși mult și am găsit alternativă. Am cumpărat suluri de material, care ne-au costat 4,8 milioane lei vechi, și de cusut s-a ocupat un angajat al primăriei, care a muncit o zi întreagă. În formula asta nu cred că ne mai poate reproșa cineva cheltuiala, iar în final am obținut exact ce voiam”, a explicat primarul câmpulungean.

Mihăiță Negură spune că a pregătit localnicilor și alte surprize la final de an. „Vreau să schimb felul în care câmpulungenii înșiși își văd orașul, vreau să devină mândri de el. Încercăm împreună să facem asta și din ce văd până acum, cred că și reușim”, a mai spus primarul câmpulungean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câmpulungul are cel mai spectaculos iluminat de sărbători din ultimii 50 de ani.
 Vizualizări articol: 3216 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.96/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 27 voturi
Câmpulungul are cel mai spectaculos iluminat de sărbători din ultimii 50 de ani5.0527

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Din ultimii 50 de ani??:)) trimis de
( 8 dec 2012, 13:07:23
de ce nu ai scris Neagule ultimii 100 sau 200 de anilaughing sau pe cand nici nu exista curentul electric.:)) pe vremea lu nea nicu ce ai vrut ?? sa fie instalatie in oras??laughing sau mai bine zis?? cand s.a inceput in romania montarea instalatiilor de sarbatori?? acum 50 de ani se montau?? sa poti face diferenta?? tare prost trebe sa fii
1.1  RE: Din ultimii 50 de ani??:)) trimis de
( 8 dec 2012, 20:39:51
Nu era orasul asa paradit acu 40-50 ani, cum zici tu, iar prin anii 80 se facea oraselul copiilor, cu beculete... Esti prea tanar, Lukanule. Se vede ca omu de a scris a prins alte vremuri sau macar a auzit de ele...
2.   Frumos trimis de
( 8 dec 2012, 14:26:44
Putem sa felicitam primarul si initiativele lui...si sa fie si in continuare tot asa,Bravo! Si rusine sa ii fie lui Serbanica care nu a facut nimic in cei 8 ani!
3.   Comentariu trimis de
( 8 dec 2012, 15:10:23
trebuie crezut si Serban,nu a avut timp sa se ocupe prea mult de oras.lui îi plăcea mult să călătorească,să vadă frumuseţile din alte locuri nu să se obosească să amenajeze aşa ceva în localitatea condusă de el.acum se vede si flerul domnului Flutur care a renunţat a-l desemna pe Negură candidat ptr.primărie deşi era din partidul condus de el şi l-a preferat pe Şerban şi ulterior pe Tăranu.
4.   Comentariu trimis de
( 9 dec 2012, 14:38:02
Pacat ca nu a tinut mai din aproape si lucrarile de la partia de schi caci acum chiar avea cu ce ne lauda si noi dar speram ca pe la anul viitor sa avem noroc mai mare sa atragem turistii de partea Campulungului

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei