Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 oct 2011 - Anul XVI, nr. 245 (4843)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Pufoaica de vară

Tragic accident de bicicletă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încă o chestie despre Amsterdam şi gata, părăsesc, nu fără regret, subiectul acesta, ca să nu obosesc pe cineva cu impresiile mele de vacanţă, pe cale de a se transforma în obsesii.

Ceea ce m-a impresionat în capitala Olandei cel mai tare a fost circulaţia îndrăcită a bicicletelor. Dar nu atât mişcarea lor continuă, cât mai ales varietatea vârstelor şi profesiilor celor ce le întrebuinţează ca mijloc de a-şi rezolva interesele. Elevii şi studenţii se deplasează la cursuri pe două roţi, femeile tinere în ţinute elegante plutesc – ăsta e cuvântul: plutesc, lăsând în urma lor gazele fine de eşapament ale parfumurilor - spre locurile lor de muncă, doamne şi domni de vârsta a treia spre a patra cară verdeţurile de la piaţă pe micul portbagaj din spate... Pe scurt, toată lumea ţine ghidonul în mâini şi dă sistematic la pedale.

În Amsterdam, automobilul e luat de urechi şi pus la colţul cu coji de nucă rezervat locului doi, trebuind să-şi dezumfle cele patru cauciucuri în faţa supremaţiei exercitate de vehiculul cu spiţe şi sonerie pe ghidon. E dragoste veche între olandezi şi biciclete. Ca să deschidem puţin fila cărţii de istorie, una dintre primele măsuri antisemite din timpul războiului al doilea mondial a vizat tocmai confiscarea bicicletelor de la populaţia evreiască...

Bicicleta! Un mijloc elegant de a face din evitarea ambuteiajelor automobilistice un sport! Cum luceşte în graţia Amsterdamului metalul ca spinarea de păstrăv al bicicletelor! Noaptea, când oraşul doarme împăcat, bicicletele se odihnesc în aşteptarea stăpânilor, aliniindu-şi visele în ordinea perfectă a rastelelor.

La un lucru mă gândeam, admirând sclipirea bicicletelor din Amsterdam. Că tâmpiţii ăştia de la noi n-au fost în stare să facă în peste 20 de ani nu numai autostrăzi, dar nici măcar nişte piste amărâte pentru biciclete. În România, bicicletele circulă pe trotuare, punând în pericol securitatea pietonilor. Unul dintre prietenii mei a suferit nu ştiu câte operaţii la bazin, fiindcă o bicicletă l-a schilodit pe trotuar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tragic accident de bicicletă.
 Vizualizări articol: 1091 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Tragic accident de bicicletă5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei