Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 oct 2011 - Anul XVI, nr. 245 (4843)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În ciuda frigului

Peste o mie de oameni, prezenţi ieri la sfinţirea Bisericii Sf. Cruce din Obcini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În ciuda vremii neprietenoase, la doar câteva grade peste zero, peste o mie de credincioşi au participat ieri la slujba de sfinţire a Bisericii Sf. Cruce din cartierul Obcini. La ora 9:00, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost întâmpinat cu pâine şi sare de primarul Sucevei, Ion Lungu, dar şi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, înconjurat de credincioşi.

În timpul sfinţirii bisericii, mirenii au aşteptat în linişte afară, au ascultat citirea evangheliilor şi a cântărilor specifice acestei slujbe, pentru că, aşa cum ne-au explicat preoţii, ei au voie să intre în biserică după ce aceasta este sfinţită de arhiereul locului, împreună cu soborul de preoţi. S-a înconjurat biserica, timp în care au fost citite mai multe evanghelii. ÎPS Pimen a uns biserica cu Sfântul şi Marele Mir şi a stropit cu Apă Sfinţită în toate cele patru puncte cardinale. A urmat Slujba de Sfinţire a Sfintei Mese, în biserică, în piciorul căreia s-a aşezat Hrisovul cu toate datele despre biserică. Peste acesta a fost turnată ceară fierbinte şi s-a pecetluit.

 

Trecerea prin Altar

După sfinţirea bisericii, arhiereul, împreună cu preoţii invitaţi, au săvârşit Sfânta Liturghie în aer liber, pe un altar special amenajat în faţa noii biserici. În acest timp, o parte dintre credincioşi, femei, bărbaţi, copii, au intrat în Sfântul Altar, s-au închinat şi au sărutat Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, fiind singura dată în viaţa unei biserici când este posibil acest lucru pentru toată lumea.

Împreună cu ÎPS Pimen, alături de soborul de preoţi şi diaconi, parohul Bisericii Sfânta Cruce din Obcini, preotul Vasile Baltag, a mulţumi lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi Sfintei Cruci pentru tot ajutorul în lucrările săvârşite până acum. „Vom cere binecuvântare pentru toţi cei care au contribuit la ridicarea şi împodobirea noului locaş, cu încredinţarea că vor fi pe mai departe alături de lucrarea socială şi pastoral-misionară a Parohiei Sfânta Cruce Obcini”, a spus parohul Bisericii Sfânta Cruce. Odată cu sfinţirea de ieri, biserica nouă a primit al doilea hram, închinat Acoperământului Maicii Domnului.

 

„Una dintre cele mai frumoase biserici din municipiu”

Parohia Sfânta Cruce, după cum ne-a spus preotul Vasile Baltag, îşi are începuturile în primii ani de după 1989, când, ca oriunde în ţară, se simţea nevoia de noi lăcaşuri de închinare.

Pe parcursul ultimilor ani, parohia s-a bucurat de realul sprijin al autorităţilor locale, respectiv Primăria Suceava, prin persoana primarului Ion Lungu, a mai precizat preotul paroh.

Primarul Lungu a declarat într-o conferinţă de presă că, de când a preluat mandatul de primar al Sucevei, a acordat acestei biserici, pe care o consideră „una dintre cele mai frumoase biserici din municipiu”, prin intermediul Consiliului Local, peste 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi).

 

Jertfa credincioşilor

Biserica are o lungime de 37 de metri, o înălţime de 32 de metri şi o lăţime de 13 metri la abside, fiind prevăzută cu două turnuri la intrare şi un subsol de aproximativ 400 mp utili. Alături de sponsori, de sprijinul Primăriei Suceava, au fost şi mulţi credincioşi, oameni simpli, care au contribuit cu jertfa lor la ridicarea noii construcţii, rămânând înscrişi pentru totdeauna în Cartea de ctitorie. „Nu pot fi uitaţi enoriaşii parohiei, care permanent sunt alături cu munca şi rugăciunea spre slava Sfintei de viaţă făcătoare Cruci, oameni care sunt alături de preotul paroh, pentru finalizarea unei edificiu închinat Sfintei Cruci”, ne-a spus preotul Vasile Baltar.

 

Capela Bisericii Sfânta Cruce, deschisă între orele 7:00 - 20:00

Capela Bisericii Sfânta Cruce este permanent deschisă, între orele 7:00 - 20:00, aici existând, pe lângă pangarul bisericii, şi o bibliotecă parohială care deţine peste 350 de volume. Slujbele religioase sunt oficiate de cei doi preoţi slujitori, preotul paroh Vasile Baltag şi preotul Dorel Şchiopu, ajutaţi la strană de cantorul Adrian Ciotău. Activităţile parohiei sunt permanent susţinute de membrii Consiliului Parohial şi ai Comitetului Parohial, sub directa îndrumare a preotului paroh.

 

Preotul Vasile Baltag a primit distincţia de Iconom Stavrofor

La sfârşitul Sfintei Liturghii, din ziua sfinţirii Bisericii Sfânta Cruce din Obcini, preotul paroh Vasile Baltag a primit din partea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, distincţia de Iconom Stavrofor, pentru întreaga activitate desfăşurată ca preot, în principal pentru ridicarea acestui sfânt locaş. „Au fost multe ispite, multe greutăţi până ce am văzut biserica ridicată, dar cu ajutorul Bunului Dumnezeu am ajuns la binecuvântata zi a sfinţirii, şi am uitat ce a fost greu. Ne gândim la ce trebuie să facem de azi înainte”, ne-a spus preotul Baltag.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste o mie de oameni, prezenţi ieri la sfinţirea Bisericii Sf. Cruce din Obcini.
 Vizualizări articol: 1604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 9 voturi
Peste o mie de oameni, prezenţi ieri la sfinţirea Bisericii Sf. Cruce din Obcini3.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vlado trimis de
(17 oct 2011, 11:25:53
Au lipit ilegal sub fiecare interfon anunt ce indemna oamenii sa participe la aceasta sfintire, e si normal dupa atat spam cu nesimtire sa participe lumea. Rusine, practicile de care s-au folosit sunt ilegale! Indiferent de ce e vorba, ar trebui sa se respecte legea daca vrem sa fim civilizati, nu sa-si faca Biserica singura legea..
2.   Inteligent preotul Baltag trimis de
(17 oct 2011, 13:18:09
Ce ziceti de masina lui, care este un Jeep Mercedes ultimul tip la peste 30000 de Euro! De unde a avut bani? Din aia 5 miliarde de la Primarie sau de la enoriasi? Rusine
2.1  RE: Inteligent preotul Baltag trimis de
(17 oct 2011, 20:40:05
Este un ML320 - deci nu e ultimul tip. Mai citeste !
2.2  RE: Inteligent preotul Baltag trimis de
(17 oct 2011, 20:40:40
Este un ML320 - deci nu e ultimul tip. Mai citeste !
3.   Curios trimis de
(17 oct 2011, 13:20:55
La aceasta biserica mai slujeste un preot! De ce i sa dat rang de iconom numai la Pr. Baltag?! Si un alt lucru:
-De ce n-a asteptat sa faca sfintirea cand era gata pictura! sau vrea sa mai scoata ceva bani si-atunci!?
4.   Mda.... trimis de
(17 oct 2011, 13:23:30
Oamenii nu mai pot de foame si el isi parcheaza Jeepul ultimul tip de Mercedes in fata Arhiepiscopiei, ca na....e si consilier Administrativ! Rusine !!!!!! Ai jeep tine-l acasa! Ca preot vino si tu la servici cu ceva mai modest, ca bate la ochi!
5.   Da..da trimis de
(17 oct 2011, 13:25:29
Nevastasa are florarie peste drum de Primarie pe spatiu public!
6.   Pentru Pr Baltag trimis de
(17 oct 2011, 13:52:11
Esti cam sfidator parinte! unde-i smerenia?! Jeepul ultimul tip de Mercedes, telefon Iphone 4! Esti la zi cu Tehnologia si noile aparitii! nu vrei sa ramai in urma!
7.   Comentariu trimis de
(17 oct 2011, 14:36:00
Jeep e Jeep iar Mercedes e Mercedes.E ca si cum ai spune Iphone Nokia. Masina de teren Mercedes sau SUV e mai corect. Dar se pare ca muriti de grija popii.
Oamenii mari vb despre idei iar oamenii mici vb de alti oameni.
8.   Opinie! trimis de
(17 oct 2011, 15:24:00
In primul rand felicitari celor care au ajutat efectiv la constructia acestei biserici! Ma refer strict la cei care au dat un ban muncit si nu la cei care au facut donatii din banii altora! Este o biserica foarte frumoasa ce merita apreciata! In al doilea rand nu stiu de ce trebuie sa asistam mereu la o balacareala intre primari, preoti si enoriasi! Denigreaza profund biserica ca institutie si sfideaza enorm pe cei prezenti!
In al treilea rand nu am inteles de ce oamenii au trebuit sa intre in biserica pe la subsol si nu pe usa principala? PS: Parinte Baltag la mine in casa v-am primit pe usa din fata si nu prin buda din spatele casei!
9.   Eh... trimis de
(17 oct 2011, 15:34:25
Veniti de va adunati, sclavi ai crucii, caci popii sfintesc "sf.cruce", or fi ramas fara nume de sfinti din calendar, de-ajunsesera sa foloseasca un nume de obiect..."Sfanta Cruce", acum donati mafiotilor case, paduri si averi intregi, intru mantuirea sufletului.
10.   Bravo trimis de
(17 oct 2011, 20:41:35
Omul asta nu a facut nimic bun ? La noi, romanii, profesia de a arunca cu pietre in celalalt este o adevarata arta . Si ce daca are masina ? Daca esti destept , ia-ti si tu una. Daca nu esti in stare, ciocu mic !
11.   Afacere trimis de
(17 oct 2011, 22:09:28
Totul e o afacere, vin babele la parintele popa si ii aduc banii din pensie si el isi ia mllaughing
12.   DIN CURIOZITATE! trimis de
(22 oct 2011, 15:26:06
SE IA VREO MASURA SAU SE VA LUA VREO MASURA IMPOTRIVA ACESTUI POPA AFACERIST CU ML320!?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei