Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
luni, 12 mai 2025 - Anul XXX, nr. 109 (8944)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,1165 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,549 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Educație fără granițe: eTwinning și Ziua Europei la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni

În perioada 8–9 mai 2025, Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni a celebrat cu entuziasm și dedicare Ziua Europei și 20 de ani de eTwinning, printr-o serie de activități educaționale care au adus împreună elevi și profesori într-un veritabil exercițiu de colaborare europeană, gândire critică și creativitate.

 

  • eTwinning – o comunitate educațională fără granițe

 

Proiectul aniversar intitulat „Călătorie în timp: povestea noastră eTwinning în 20 de cuvinte”, inițiat de prof. dr. Belciug Ana Maria Briana, director-adjunct și ambasador eTwinning România, a marcat două decenii de parteneriate educaționale europene online. Activitățile s-au desfășurat sub coordonarea echipei formată din prof. Maranda Demis Ioan, director și eTwinner, prof. Marleneanu Cerasela Iuliana, eTwinner, și prof. dr. Belciug Ana Maria Briana.

Prof. dr. Belciug Ana Maria Briana a subliniat esența proiectului: „eTwinning este o platformă europeană care le permite elevilor și profesorilor din diferite țări să colaboreze în proiecte educaționale online. Fără a călători, putem lucra cu școli din Italia, Polonia, Franța sau Grecia și putem învăța împreună – totul prin internet! Gândiți-vă la eTwinning ca la un Facebook al școlilor, dar cu scopuri educaționale, într-un spațiu sigur, controlat și creativ.”

Elevii claselor a VIII-a, a X-a și a XI-a s-au reunit într-un schimb inspirațional de idei și experiențe, evidențiat de declarația prof. Marleneanu Cerasela Iuliana: „Interacțiunea între clase a creat un mediu de învățare unic, întruchipând spiritul unității europene. La mulți ani, Europa!”

 

  • Ce înseamnă eTwinning pentru elevi?

 

Participarea la proiecte eTwinning înseamnă: folosirea instrumentelor digitale (Canva, PowerPoint, Genially), colaborare prin aplicații interactive (Padlet, Google Docs, Jamboard), dezvoltarea abilităților de comunicare în limbi străine, respectarea netiquette și crearea de conținut multimedia.

Elevii au identificat, în cadrul unui brainstorming interactiv, 20 de cuvinte care definesc eTwinning: inovație, limbi străine, colaborare, dezvoltare, tehnologie, proiecte, interculturalitate, creativitate, prietenie, respect, experiențe, educație, distracție, imaginație, învățare, grijă, schimb de experiență, cultură, responsabilitate, originalitate.

Prof. dr. Belciug Ana Maria Briana a accentuat rolul transformator al acestor proiecte:

„Proiectele eTwinning transformă școala într-o aventură digitală internațională. Nu e vorba doar de note sau lecții, ci de experiențe reale, utile și distractive.”

În cadrul activităților, s-a discutat și despre înființarea unui Club eTwinning în liceu – un spațiu dedicat elevilor pasionați de limbi străine, informatică, muncă în echipă și leadership. Cei interesați sunt încurajați să-și exprime creativitatea prin afișe sau desene care să reflecte pasiunile și dorința de implicare.

Declarația directorului prof. Maranda Demis Ioan completează misiunea educațională a proiectului: „Într-o lume marcată de globalizare și interconectivitate, educația trebuie să depășească barierele tradiționale și să pregătească elevii pentru a deveni cetățeni europeni activi, conștienți și responsabili. eTwinning reprezintă o platformă inovatoare care sprijină aceste obiective, oferind oportunități unice pentru colaborare internațională, schimb de idei și dezvoltare personală.”

 

  • 9 Mai – Ziua Europei: Unitate în diversitate

 

Proiectul dedicat Zilei Europei a fost inițiat de prof. Marleneanu Cerasela Iuliana, cu sprijinul echipei formate din prof. dr. Belciug Ana Maria Briana, prof. Oprea Viorica și prof. Dochia Lenuța. Activitățile au urmărit promovarea valorilor europene, încurajarea plurilingvismului și stimularea interesului pentru istorie, geografie și diversitate culturală.

Elevii, organizați pe clase, au creat și prezentat materiale dedicate celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, punând accent pe: unicitatea fiecărei țări, oportunitățile oferite de apartenența la UE, experiențele personale de călătorie în Europa și expoziții de postere și desene dedicate evenimentului.

Prof. Oprea Viorica a oferit contextul istoric: „Comemorarea Declarației Schuman din anul 1950 le oferă elevilor șansa de a înțelege valorile fundamentale ale Uniunii Europene: democrația, libertatea, egalitatea și respectarea drepturilor omului.”

Prof. Dochia Lenuța a subliniat valoarea educației interculturale: „Înțelegerea diversității culturale europene ajută elevii să-și formeze o identitate europeană conștientă și echilibrată.”

 

  • Activități dedicate celor mai mici europeni

 

Școala Primară Siliștea s-a alăturat sărbătorii europene prin activități educative pentru preșcolari și elevii din clasele primare, coordonate de prof. înv. primar Murariu Mariana, prof. înv. preșcolar Şuhan Liliana Daniela și prof. înv. primar Evenden Alina Mariana. Micii europeni au aflat despre semnificația Zilei Europei și despre viziunea unei Europe unite, pașnice și colaborative.

„Ziua Europei este un prilej de a onora viziunea celor care au propus o Europă unită, construită pe ruinele războiului. Este un apel constant la unitate, cooperare și respect reciproc între națiuni,” au declarat coordonatorii.

 

Poenaru Diana-Maria

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Educație fără granițe: eTwinning și Ziua Europei la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni.
 Vizualizări articol: 337 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Educație fără granițe: eTwinning și Ziua Europei la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Coltul cititorului

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei