Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 iul 2015 - Anul XX, nr. 165 (5977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CERC CULTURAL DE LIMBA ROMÂNĂ

Cred şi sunt convins ,după mine, că nu există colectivitate românească în lumea asta mare, unde LIMBA ROMÂNĂ să fie aşa de propoderentă, citită, vorbită, dar în special scrisă ca aici în Ţara Sfântă. Intuitiv amintesc pentru început că nu există zi, şi nu cred că exagerez, să nu apară o carte nouă în dulcea slovă românească. Aici reamintesc  că mulţi dintre cei ce scriu, în afară că sunt membrii activi ai Asociaţiei Scriitorilor Israilieni de Limbă Română, fac parte şi din Uniunea Scriitorilor din România ca membrii cu drepturi depline.

Aşa că nu-i de mirare că acum voi aminti de o mare sărbătoare romănească ce a avut loc nu de mult la Haifa, sărbătorită cu mult fast, voie bună, moment muzical şi mulţi participanţi. Este vorba de Cercul Cultural Român din localitate care şi-a sărbătorit conform tradiţiei iudaice, aşa zisul majorat de 13 ani de activitate continuie, pline de realizări, iar prezenţa printre ei ca musafiră de onoare a E.S. Ambasadoarea României în Israel, Doamna Andreea Păstârnac, care a vorbit şi şi-a expus în frumoasa ei alocaţiune de felicitare, concomitent cu expunerea unei conferinţe pe teme de literatură intr-o excelentă, măgulitoare, curată şi curgătoare...limbă ebraică a trezit mari emoţii şi simpatii, fiind aplaudată cu adevărat la scenă deschisă. Nu pot încheia acest paragraf fără a aminti de titlul conferinţei Doamnei Ambasadoare: „ Literatura română de actualitate în relaţie cu literatura de limba română din Israel”...

Cu specificaţia că în Haifa mai sunt prezente şi alte medii româneşti devenite adevărate oaze de cultură, de literatură bună şi de poezie românească, reamintesc de talentatele si inimoasele Francisca Stoleru, Madeleine Davidsohn, medici de profesie care împreună cu ziarista Biti Caragiale au iniţiat şi infiinţat acest cerc, care regulat în activitatea sa s-a bucurat de seri de calitate, învitând personalităţi de prestigiu din lumea intelectualităţii din Israel şi România spre bucuria românilor din oraşul de la poalele Carmelului şi imprejurimi.

Pentru întregii cele amintite, pe lângă alte activităţi culturale a românilor noştrii, ca cele două Festivaluri recente a Românilor de la Eilat şi Tveria cu mulţi artişti şi solişti din Patria Mama, amintesc cu mare plăcere şi doar câteva din noile titluri de cărţi apărute recent aici, în parte chiar achiziţionate de subsemnatul: „Picături de înţelepciune” de Philip Vardi, „Autentica Dilemă” de Rodica Grindea, „Când plouă nu se cântă Bach” de Ernes Huşanu, „Sa fim serioşi” de Dorel Schor, „Femei şi destine” de Getta Berghoff, „De ce ?”  de Elvira Popazu Seffer, „Teatrul Vieţii” de Lică Bluthal, „Strâmba” de Sergiu Brandea, sau a doua ediţie a volumului „Romanul unui evreu” de Carol Feldman, etc.

de Iosef-Ioju Haimovici

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CERC CULTURAL DE LIMBA ROMÂNĂ.
 Vizualizări articol: 1260 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CERC CULTURAL DE LIMBA ROMÂNĂ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei