Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 mai 2014 - Anul XIX, nr. 120 (5629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Regretatul coregraf maestrul Frederich Şvarţ a fost inima, sufletul şi creierul Ansamblului “Arcanul”

Cine cunoaşte istoria adevărată a Ansamblului studenţesc de cântece şi dansuri populare “Arcanul” al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava poate să certifice faptul că inima, sufletul şi creierul acestui ansamblu a fost regretatul coregraf maestrul Frederich Şvarţ.

Împreună cu studenţii care s-au perindat şi au studiat la universitatea suceveană, au reuşit mai bine de 25 de ani să continue tradiţia şi obiceiurile strămoşilor noştri, dovada fiind numeroasele premii pe care Ansamblul “Arcanul” le-a câştigat de-a lungul anilor, făcând cunoscută universitatea şi prin minunatele dansuri populare româneşti.

O parte din numeroasele premii au fost expuse de conducerea universităţii sucevene în anii '90, la loc de cinste, chiar la intrarea spre Rectorat, fiind flancate de minunatele cărţi de istorie ale profesorului Iacobescu. De asemenea, “martori” ai premiilor ansamblului studenţesc au mai fost şi cărţile regretaţilor academician Diaconescu şi profesor Taraşi.

Dar iată că în zilele noastre aceste frumoase lucruri sunt uitate şi şterse din istoria Ansamblului “Arcanul”, chiar de cei care ar trebui să le susţină şi să le ducă mai departe, cu alte cuvinte chiar de conducerea ansamblului Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava.

Am început acest material un pic altfel pentru a intra mai bine în miezul problemei, legat de apariţia unui articol în cotidianul Monitorul de Suceava pe data de 26 martie 2014, “Coregrafii de la Arcanul ar putea deveni <Cetăţeni de onoare ai Sucevei>”.  

Lăudabilă a fost ideea de a primi titlul de „Cetăţeni de onoare ai municipiului Suceava” foştii coregrafi ai Ansamblului “Arcanul”, maeştrii Viorel Vatamaniuc şi Gheorghe Văduva. Nu am înţeles de ce nu a fost propus şi regretatul coregraf Friederich Şvart. Un lucru pe care noi, foşti membri ai acestui ansamblu, nu-l putem tolera sau uita.

Nici un coregraf nu a închegat mai bine “Arcanul” ca maestrul Friederich Şvarţ.

De asemenea, trebuie să mai amintim că mulţi dintre dansatorii de la Ansamblul profesionist “Ciprian Porumbescu” au trecut prin “mâinile” regretatului coregraf Friederich Şvarţ.

Dansul şi cântecul popular românesc reprezintă pentru noi o artă. De la domnul Şvarţ am învăţat să iubim folclorul şi să-l înţelegem, dar se pare că aceste lucruri au fost de mult uitate.

La final dorim să mai adăugăm următoarele: părerea noastră, a foştilor membri ai Ansamblului “Arcanul”, este că titulatura de “ansamblul studenţesc” ar trebui ştearsă din actualul registru al ansamblului, pentru că face de ruşine trecutul ansamblului şi pătează blazonul universităţii, un blazon pe care maestrul Friederich Şvarţ l-a iubit şi l-a stimat până la sfârşitul vieţii.

Membrii Asociaţiei Culturale “Friederich Svarţ”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Regretatul coregraf maestrul Frederich Şvarţ a fost inima, sufletul şi creierul Ansamblului “Arcanul”.
 Vizualizări articol: 584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Regretatul coregraf maestrul Frederich Şvarţ a fost inima, sufletul şi creierul Ansamblului “Arcanul”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei