Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 nov 2009 - Anul XIV, nr. 279 (4265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Să nu uităm istoria!

Nicolae Iorga a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician.
Istoria ! Mulţi dintre politicienii noştri şi dintre noi, oameni simpli sau nu, o uită uşor, uşor. Poate din lipsa timpului, a culturii, din simplul fapt că stresul împreună cu criza a pus „mâna” pe noi, sau efectiv nu ne mai interesează de trecutul nostru.
În seara din 27 spre 28 noiembrie 1940, unul din cei mai mari istorici, academicieni, oameni politici ai României, Nicole Iorga, a fost asasinat de către legionarii lui Horia Sima. Din datele istorice existente, se pare că „echipa morţii” plănuise din timp asasinarea Profesorului. Se pare că despre acest lucru ştia şi însuşi marele cărturar Iorga. Ba, mai mult, fusese avertizat de pericolul ce-l aştepta.
„- Ce făceaţi, domnule Profesor, când am sosit noi?”
„- Scriam la o Istorie Universală”. „- Şi unde ajunseserăţi?” I se răspunse : „- La istoria perşilor…. Dar voi aţi venit să mă ucideţi ?” I se răspunse: „- Da!”. „- Păcat de tinereţea voastră!”, zise Iorga.
Am amintit de episodul morţii marelui savant, Nicolae Iorga, ce a avut loc în seara de 27 noiembrie 1940, pentru ca cei care trăiesc astăzi, respiră astăzi, votează astăzi şi, bineînţeles, ne conduc destinele, să înveţe din trecutul nostru şi mai ales din greşelile acestuia şi să preţuiască valorile existente.
Despre marele om Nicolae Iorga se pot scrie multe. Eu, unul, nu am pregătirea necesară pentru acest lucru, dar de amintit puţin din viaţa acestuia, istoria acestuia şi greşelile făcute de cei care au închis ochii şi i-au oblojit pe ucigaşii profesorului, pot.

Dan ACIBOTĂRIŢEI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Să nu uităm istoria!.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Să nu uităm istoria!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei