Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 63 (5270)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Una din fiicele maestrului Beligan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Prostia omenească se vede perfect ilustrată şi în prenumele cu care părinţii îşi înzestrează nou-născuţii la botez. Prin anul 1966 – din câte am aflat – a rulat nu ştiu ce film serial pe micile ecrane româneşti. Un fel de telenovelă. Cum pe unul dintre personajele feminine îl chema Cerasela, a rezultat, pornită din televizoare, o epidemie naţională de Cerasele.

Acelaşi fenomen s-a repetat un deceniu şi ceva mai târziu, în timpul difuzării serialului american - lung cât cursul Dunării – „Dallas”. Pamela - frumuşica aia din film, soţia fermecătorului Bobby Ewing – a plodit, dincolo de ecran, o droaie de Pamele mai mici, româneşti.

Pe actorul Radu Beligan îl ştim cu toţii. Mare artist, se zice, deşi nici cu asta nu sunt toţi de acord. Bun reproducător, s-a trezit şi el cu un pachet de fiice, una mai cu moţ ca alta. Pe una dintre ele, de pildă, o cheamă Lamia, actriţă şi ea, deşi fără mari succesuri la sivi.

Lamia. Interesant prenume. Dar de unde, din ce zări o fi venind, că nu pare chiar neaoş?

Căutăm într-o groază de dicţionare, până când, epuizaţi, încercăm şi în dicţionarul mitologic. Unde ni se spune, la litera „L”, că lamia este o „nălucă monstruoasă din superstiţiile mitice ale Helladei, îngrozind mamele, care o credeau răpitoare de prunci.”

Văleu! După ce scuipăm în sân, alături de mamele îngrozite, trecem la restul definiţiei: „în superstiţia folclorică, lamiile erau socotit duhuri rele femeieşti, care veneau noaptea să mănânce trupurile adolescenţilor ori măcar să le bea sângele.”

Văleu, de trei ori văleu! După ce mai tragem o repriză de scuipături în sân, trecem la partea finală a explicaţiei: „tot lamii erau numite şi unele vrăjitoare, despre care se credea că se hrănesc cu anumite părţi ale cadavrelor omeneşti.”

Văleu, extrem de văleu! Bem jumătate de sticlă de apă, stropim dicţionarul cu agheasmă, spunem o rugăciune vârtoasă, apoi ne întrebăm: oare cât de prost poţi fi ca să îţi botezi fiica astfel?

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Una din fiicele maestrului Beligan.
 Vizualizări articol: 1855 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Una din fiicele maestrului Beligan5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Esti in eroare !!! trimis de
(18 mar 2013, 11:36:13
Da bre, aici a fost un simplu accident - ca sa zicem asa !Pe fata trebuia normal s-o cheme LAMAIA de la fructul sau copacul respectiv, numai ca functionarul de la starea civila a ortografiat gresit. Cred ca cei care s-or prezentat sa-si inmatriculeze progeniturile l-au cinstit un pic mai mult si uite ce-a iesit !!
2.   Prostia bat-o vina ! trimis de
(18 mar 2013, 13:49:48
Copilul nu are nici o vina in asemenea situati , totul cade in raspunderea parintilor . Pe atunci Radu Beligan era tanar si fara faima pe care o are acum. De asemenea sotia lui Radu Beligan o fi avut o contributie la acest nume cu adevarat curios . In concluzie in viata nu conteaza cum ti-e numele ci conteazaza renumele de care te bucuri .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei