Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 63 (5270)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fraude investigate de poliţie

Teancuri de poliţe de asigurare RCA falsificate. Maşini trecute la categorii inferioare sau cu date tehnice nereale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O tânără din comuna Pătrăuţi, Ana Isepciuc, în vârstă de 27 de ani, şi-a „asigurat” un dosar penal, fiind acuzată că a falsificat zeci de poliţe de asigurare tip RCA.

Aceeaşi tânără, susţin poliţiştii, a înşelat doi brokeri de asigurare şi a făcut ilegal asigurări.

Potrivit unui comunicat remis ieri de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, la sfârşitul săptămânii trecute, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a confirmat rezoluţia de începere a urmăririi penale faţă de Ana Isepciuc, aceasta fiind cercetată pentru cinci infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, o infracţiune de înşelăciune şi una de desfăşurare a activităţii de asigurare în/din România fără autorizarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, precum şi desfăşurarea activităţii fără înscrierea în Registrul asigurătorilor, reasigurătorilor şi intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări.

„În sarcina învinuitei s-a reţinut că în perioada ianuarie 2011-ianuarie 2012, cu intenţie directă, a falsificat mai multe poliţe de asigurare tip RCA prin consemnarea unor date tehnice nereale ale autovehiculelor sau prin încadrarea autovehiculelor în categorii inferioare, fapt de natură a produce consecinţe juridice directe prin diminuarea ilicită a valorii primei de asigurare şi indirect prin folosirea acestor poliţe de către asiguraţi”, se arată în comunicatul poliţiei.

Până în prezent, susţin reprezentanţii IPJ Suceava, se deţin date certe privind falsificarea de către tânăra cu pricina a unui număr de 31 de poliţe de asigurare, însă „există indicii că numărul acestora ar fi mult mai mare”.

 

Poliţe RCA neachitate şi brokeri înşelaţi

Problemele cu legea ale Anei Isepciuc nu se opresc aici. În perioada decembrie 2011-ianuarie 2012, în calitate de de reprezentant al unei societăți comerciale din municipiul Suceava (SC Asigurări Avantaj SRL Suceava), se mai arată în comunicatul IPJ Suceava, tânăra din Pătrăuţi a indus în eroare doi brokeri de asigurare, cu prilejul derulării a două contracte de asistenţă în brokeraj, prin folosirea fără drept a bazelor de date ale brokerilor şi prin încheierea unor poliţe RCA fără a mai achita integral primele de asigurare către broker sau asigurător, conform legislaţiei în domeniu.

„Prejudiciul total adus de învinuită se ridică la suma de 33.024,39 de lei în dauna brokerilor”, precizează poliţia.

Ana Isepciuc este cercetată penal şi pentru că în perioada decembrie 2011-martie 2012, în calitate de reprezentant al SC Total Asig Suceava, a intermediat încheierea de poliţe de asigurare RCA fără ca societatea să fie înscrisă în Registrul Intermediarilor al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

 

Cum vezi dacă poliţia ta RCA este falsificată

Pentru a nu deveni victimele unor astfel de infracţiuni şi pentru ca asigurările pe care le încheiaţi să îşi dovedească utilitatea în cazul unor evenimente nedorite, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava recomandă:

1.     în momentul încheierii poliţelor de asigurare  RCA sau de orice altă natură să se verifice corecta încadrare a autovehiculelor, precum şi corecta  înscriere a datelor tehnice;

2.     în cazul în care cu bună ştiinţă solicită sau folosesc poliţe de asigurare RCA false, comit o faptă prevăzută de legea penală (uz de fals, prev. de art. 291 CP, sau instigare la fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art. 25 CP rap. la art. 288 CP);

3.     după încheierea poliţelor de asigurare să se verifice la asigurător sau pe pagina de internet a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor valabilitatea poliţei (au fost întâlnite cazuri în care după încheierea poliţelor de asigurare, şi implicit după încasarea primei de asigurare, intermediarul în asigurări anulează poliţele, însuşindu-şi sumele încasate);

4.     să evite achiziţionarea de poliţe RCA la un preţ vădit inferior preţului pieţei;

5.     să evite primirea de poliţe RCA neînsoţite de vignete sau tipărite pe suport nespecific asigurătorilor (spre exemplu pe coli A4, alb negru).

 

Măgării pe bandă cu poliţele RCA

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu, atrage atenţia asupra falsificării poliţelor RCA.

„Este o practică de natură a aduce prejudicii grave atât asigurătorului, care încasează  prime de asigurare inferioare, dar şi brokerilor, deoarece, conform contractelor de mandat specifice în domeniu, aceştia răspund material pentru daunele produse de asistenţii sau colaboratorii săi. De asemenea, astfel de fapte aduc prejudicii asiguraţilor care vor întâmpina dificultăţi majore în caz de accident. Totodată, prejudiciat este bugetul de stat întrucât, încasându-se prime de asigurare inferioare, implicit valoarea taxelor şi impozitelor către bugetul de stat scade”, explică Epureanu.

În comunicatul IPJ Suceava sunt precizate şi mai multe avertizări pentru brokerii de asigurări şi asigurători, care sunt îndrumaţi să verifice periodic numărul şi modul de încheiere a poliţelor de asigurare de către asistenţii şi agenţii acestora. Încheierea unui număr foarte mare de poliţe RCA într-o perioada scurtă de timp sau într-un interval de timp neobişnuit (pe timpul nopţii, pe timpul sărbătorilor legale etc.) poate constitui un indiciu asupra fraudei.

Totodată, poliţiştii îi sfătuiesc pe brokeri şi asigurători să verifice, la primirea solicitărilor de daune, dacă autovehicule asigurate mai figurează ca asigurate şi de alt asigurător, şi dacă au fost solicitate daune în aceleaşi condiţii şi de la alte societăţi de asigurare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teancuri de poliţe de asigurare RCA falsificate. Maşini trecute la categorii inferioare sau cu date tehnice nereale.
 Vizualizări articol: 6730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Teancuri de poliţe de asigurare RCA falsificate. Maşini trecute la categorii inferioare sau cu date tehnice nereale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Te asigura ¨oricine¨ trimis de
(19 mar 2013, 10:58:13
in Romania si femeia de servici face asigurari

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei