Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 146 (5353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cluj: Primele desene animate terapeutice din lume pentru tratarea copiilor cu tulburări psihice

Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca a lansat, miercuri, seria de desene animate terapeutice "Retman", primele din lume, pentru tratarea copiilor cu tulburări psihice, cu vârste între şapte şi 18 ani.

Şeful Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Cluj-Napoca, Daniel David, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că seria "Retman" cuprinde cinci filme de desene animate cu o durată de şapte -zece minute, care îi ajută pe copii şi tineri să îşi dezvolte sănătatea psihică sau să amelioreze tulburările psihice deja existente ale acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am lansat seria de desene animate terapeutice «Retman», primele de acest gen din lume, pentru tratarea copiilor cu tulburări psihice. Seria cuprinde cinci filme de desene animate, cu o durată de şapte - zece minute, elaborate de o echipă de profesionişti - psihologi, designeri, scriitori, muzicieni, actori, în care personajul principal Retman ajută copiii să facă faţă unor emoţii negative, precum furia, agresivitatea, vinovăţia, anxietatea şi deprimarea. Este cunoscut faptul că tinerii învaţă adesea prin modelare, imitând personaje de poveste sau din filme şi desene animate. În acest sens, seria Retman îi învaţă pe tineri un stil de gândire prin care îşi dezvoltă sănătatea psihică sau îi ajută să amelioreze tulburările psihice deja existente. Această serie se adresează copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între şapte şi 18 ani", a spus David.

Potrivit acestuia, Retman este un personaj de benzi desenate, elaborat în SUA în anii ’80, pornind de la primele litere ale Rational Emotive Therapy, asociat terapiei raţional-emotive, care se adresează mai eficient copiilor şi adolescenţilor.

"Vrem ca psihoterapia din cabinetele medicale să ajungă în familii, la copii. Este o modalitatea foarte bună de a-i ajuta pe copiii cu probleme de anxietate sau depresie", a precizat Daniel David, care a mai subliniat că în toamna acestui an se va edita şi o carte despre modul de utilizare de către părinţi a desenelor animate terapeutice, însoţită de CD-uri cu acestea.

În februarie 2010, Daniel David a mai lansat două proiecte, Platforma Avalon (Advanced Virtual Applications Laboratories of Napocensis - n.r.) şi Platforma de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală ("Cubul Virtual", numit Matrix).

"Cubul virtual" poate fi folosit în terapia unor fobii, precum cea de înălţime, cea de a vorbi în public, de a călători cu avionul, în cercetările privind zborul în spaţiu sau în aplicaţii militare, tot la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj.

Daniel David a explicat că analogia cea mai potrivită pentru funcţionarea cubului este cea cu filmul "Avatar". "Cubul virtual" are patru pereţi pe care sunt proiectate imagini 3D, softurile fiind elaborate de psihologi, pentru a folosi în terapie.

Potrivit sursei citate, Avalon adăposteşte platforma Matrix, dar şi laboratoare, un muzeu de aparate de psihologie, sălile fiind numite după personalităţi în domeniu şi evenimente culturale sau media.

"De exemplu, dacă cineva are fobie de înălţime, prin mai multe expuneri se blochează legătura şi fobia dispare. (...) Când cineva se teme de înălţime, ce ştim este că, dacă-l expunem la stimulul care-i produce frică, dacă nu iese de acolo, va dispărea frica. Există riscuri dacă ai fobie de avion şi zbori de mai multe ori, în zbor poate fi atac de panică, costă mai mult, sunt probleme. Ţinând cont de aceste limite, vine realitatea virtuală. Decât să urc la înălţime cu subiectul care se teme de înălţime, pot să-l expun în realitate virtuală, nu costă zborul cu avionul, pot opri procesul, am control asupra reacţiilor comportamentale, realitatea virtuală corectează limitele majore", a explicat David.

În cub funcţionează şi o "clasă virtuală" ("Virtual Classroom"), unde copiii cu tulburări de atenţie pot fi testaţi şi ajutaţi.

Realitatea virtuală va fi folosită şi la controlul durerii.

"Cubul poate distrage atenţia, aduce senzaţii de frig şi controlează durerea, la arsuri se foloseşte mai des, orice modificare biologică produce modificări la nivelul creierului, comparat cu realitatea non-virtuală. Avem o colaborare cu cei de la Chirurgie, care lucrează cu amputaţii", a explicat psihologul.

O altă utilizare a realităţii virtuale este laboratorul de roboterapie, numit Data şi folosit pentru copiii cu autism, care "nu învaţă prin modelare de la adulţi, dar învaţă bine de la roboţi, apoi pot generaliza".

"Este un proiect revoluţionar cu un robot care monitorizează pacienţii cu tulburare psihologică acasă şi anunţă medicii atunci când apar probleme", a menţionat Daniel David.

În acest laborator se vor face cercetări pentru zborurile în spaţiu.

"Astronauţii au probleme, din cauza vitezelor foarte mari, cosmonauţii au greaţă, vomă şi oboseală, medicaţia le afectează şi alte funcţii, dar prin realitatea virtuală ne ocupăm de greaţă, vomă şi stres, ca şi la bolnavii de cancer. Vom folosi aceleaşi tehnici şi la astronauţi, sunt descoperite, publicate deja, tot acelaşi lucru trebuie să controlăm", a explicat David.

"Cubul virtual" a costat un milion de euro, iar platforma Avalon - două milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cluj: Primele desene animate terapeutice din lume pentru tratarea copiilor cu tulburări psihice.
 Vizualizări articol: 807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Cluj: Primele desene animate terapeutice din lume pentru tratarea copiilor cu tulburări psihice1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei