Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 110 (5317)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MEN: 2.500 de elevi de clasa a IV-a, evaluaţi la matematică şi limba română sau limba maternă

 

Un număr de 2.500 de elevi de clasa a IV-a au fost testaţi, miercuri, la matematică şi limba română sau limba maternă, în cadrul evaluării naţionale ce are scop estimarea nivelului lor de cunoştinţe, fără să fie date note sau calificative, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Evaluarea elevilor de clasa a IV-a, desfăşurată anul acesta sub formă de pilot, s-a desfăşurat în 136 de unităţi de învăţământ, atât din mediul rural, cât şi din mediul urban, potrivit sursei citate.

Fiecare dintre elevii participanţi a primit o broşură de test, care conţinea două secvenţe de evaluare: una pentru limba română/limba maternă şi cealaltă pentru matematică. Durata cumulată a testării a fost de 120 de minute, cu o pauză de 10 minute între cele două secvenţe de evaluare.

La fel ca la evaluarea elevilor de clasa a II-a, care a avut loc în 9 şi 10 mai, testele vor avea un nivel de dificultate mediu.

Potrivit MEN, testele au fost realizate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), pe baza programelor şcolare în vigoare şi conţin sarcini de lucru şi stimuli vizuali adecvaţi vârstei elevilor.

"Evaluarea lucrărilor se va realiza la nivelul comisiilor judeţene de evaluare, dar elevii nu vor primi note sau calificative. Răspunsurile lor vor fi apreciate pe baza unor coduri care au ataşaţi descriptori de performanţă, după modelul testărilor internaţionale. Codurile corespunzătoare răspunsurilor elevilor vor fi încărcate pe o platformă electronică, în conformitate cu prevederile Metodologiei, cu scopul de a facilita analizele ulterioare. Formatul testelor şi al sarcinilor de lucru este asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale administrate elevilor de 10-12 ani - IEA TIMSS şi IEA-PIRLS", se precizează într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Testarea prin Evaluarea Naţională la clasa a IV-a pentru anul şcolar 2012 - 2013 nu este un instrument de evaluare instituţională şi nici de evaluare individuală a elevilor, iar rezultatele elevilor nu vor fi folosite pentru ierarhizarea şcolilor. Raportul tehnic rezultat în urma evaluării va urmări obţinerea unor estimări corecte şi eficiente ale nivelului cunoştinţelor şi ale deprinderilor de bază ale elevilor de clasa a IV-a, precum şi progresul elevilor de-a lungul timpului, prin comparaţii cu rezultatele obţinute la evaluările naţionale anterioare.

CNEE intenţionează să extindă programul evaluărilor naţionale la nivelul întregii ţări, pentru a putea monitoriza, în mod eficient, standardele curriculare şi pentru a informa în mod sistematic atât factorii de decizie, cât şi profesioniştii din domeniu cu privire la evoluţia acestora, se mai arată în comunicat.

În 22 mai este programată evaluarea elevilor de clasa a VI-a. Conform metodologiei, testele pe care le vor da aceştia conțin două secţiuni corespunzătoare probelor transdisciplinare evaluate: limbă și comunicare, respectiv matematică şi ştiințe. Şi în cazul lor, dificultatea testelor va fi medie, iar durata cumulată a secvenţelor de evaluare nu va depăşi un total de 120 de minute.

Potrivit MEN, evaluarea elevilor de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a este, anul acesta, în stadiul de pilot, urmând să fie devină naţională de anul viitor.

În perioada 17-19 iunie, va avea loc înscrierea la evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a, potrivit Ordinului privind organizarea şi desfăşurarea acestei testări în anul şcolar 2012-2013.

Candidaţii vor susţine probele scrise în 25 iunie la limba şi literatura română, în 26 iunie la limba şi literatura maternă şi în 27 iunie la matematică. Rezultatele vor fi afişate în 29 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În perioada 30 iunie - 2 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 3 iulie vor fi afişate rezultatele finale, notele urmând să conteze la admiterea în liceu.

Şi la evaluarea naţională din 2013, elevii de clasa a VIII-a vor fi supravegheaţi în sălile de examen cu camere video. De asemenea, sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi cele în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise, trebuie să aibă camere de supraveghere.

Elevii din clasa a VIII-a participanți la loturile de pregătire pentru olimpiadele internaționale vor susţine probele după un calendar special, în perioada 4-6 iunie.

În urmă cu trei luni, la simularea evaluării naţionale a elevilor de clasa a VIII-a, promovabilitatea a fost extrem de scăzută la matematică. În Capitală, de pildă, au promovat proba doar 35%, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar precizând că prioritară la simulare a fost prezenţa, şi nu nota.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MEN: 2.500 de elevi de clasa a IV-a, evaluaţi la matematică şi limba română sau limba maternă.
 Vizualizări articol: 683 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MEN: 2.500 de elevi de clasa a IV-a, evaluaţi la matematică şi limba română sau limba maternă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei