Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 54 (5261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nou sistem de despăgubire la case naţionalizate:Punct de licitaţie sau bani eşalonat din 2017

 

Foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017,în limita a 10% pe an din suma punctelor

Prevederea este inclusă în proiectul legii privind despăgubirile pentru imobilele naţionalizate, obţinut de MEDIAFAX.

Guvernul discută, miercuri, în primă lectură, proiectul de lege, în vederea angajării răspunderii.

În material se afirmă că principiile care stau la baza acordării măsurilor reparatorii sunt principiul prevalenţei restituirii în natură, principiul echităţii, principiul transparenţei procesului de stabilire a măsurilor reparatorii, principiul menţinerii justului echilibru între interesul particular al foştilor proprietari şi interesul general al societăţii.

 

Reglementări

"Dispoziţiile Legii 10/2001 referitoare la restituirea în natură, cât şi la compensare cu alte bunuri sau servicii rămân aplicabile. În situaţia în care restituirea în natură nu mai este posibilă, despăgubirea se face prin compensarea cu puncte care vor fi valorificate. Cererile formulate potrivit Legii 10/2001 se soluţionează cu respectarea limitei de 50 hectare de proprietar deposedat, cu condiția ca această suprafață să nu fi fost restituită prin aplicarea legilor fondului funciar", se arată în proiect.

Astfel, cererile ce au ca obiect imobile preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist vor fi rezolvate prin restituire în natură, iar măsuri reparatorii în echivalent, constând în compensarea cu alte bunuri sau "cu puncte" care pot fi valorificate, vor fi acordate doar dacă restituirea sub această formă nu este posibilă.

Evaluarea imobilului obiect al deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării in vigoare a legii şi se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu. Numărul de puncte se stabileşte dupa scăderea valorii actualizate a despăgubirilor încasate pentru imobilul evaluat.

La capitolul intitulat "Valorificarea punctelor prin Fondul național al terenurilor agricole, forestiere şi al altor imobile", documentul prevede că cererile de restituire care nu pot fi soluționate prin restituire în natură la nivelul entităților investite de lege se soluționează prin compensare cu imobile din acest Fond.

Fondul naţional se constituie din terenuri agricole, forestiere şi alte imobile aflate in proprietatea publica sau privata a statului, aflate in administrarea Agentiei Domeniilor Statului şi a altor institutii/autoritati publice centrale sau locale, afectate valorificării punctelor prevăzute în deciziile de compensare emise de Comisia Națională.

Fondul va fi administrat de Agenţia Domeniilor Statului.

 

Licitațiile de imobile, organizate săptămânal

Titularii deciziilor de compensare vor putea valorifica punctele prevăzute în decizie prin participarea la licitaţiile naţionale de imobile din Fondul Naţional. Licitațiile de imobile se organizează săptămânal la sediul central al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară şi se desfășoară în regim de videoconferință.

Până la 1 iulie 2014, Agenția Domeniilor Statului va publica pe pagina de internet și va transmite Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților lista imobilelor din Fondul național. Lista se completează lunar cu imobilele preluate de Agentia Domeniilor Statului de la alte instituţii/autorităţi publice centrale sau locale.

Până la 1 ianuarie 2015, Comisia Națională va face publică valoarea fiecărui imobil din Fondul național, aşa cum rezultă prin aplicarea grilei notariale.

În termen de 3 ani de la primirea deciziei de compensare, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, titularul care face dovada că a participat la cel puţin 3 licitaţii naţionale de imobile şi nu a valorificat punctele în cadrul acestora poate opta pentru plata echivalentului acestora şi în numerar. În acest sens, persoana poate solicita la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, anual, emiterea de titlu de plată în cuantum de cel mult 10% din numărul punctelor acordate prin decizia de compensare şi netransformate, în echivalent în numerar pot fi valorificate în continuare în cadrul licitaţiilor naţionale de imobile.

"În vederea urgentării procesului de restituire, se instituie un termen de decădere de 90 zile în care persoanele care se consideră îndreptăţite pot completa cu înscrisuri dosarele depuse la entităţile învestite de lege", se arată în document. Termenul va putea fi prelungit o singură dată, pentru 60 zile, în situaţia în care persoana care se considera îndreptăţită face dovada efectuării unor demersuri privind completarea dosarului în raport cu alte instituţii.

În vederea finalizării procesului de restituire în natură sau, după caz, în echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, va fi înfiinţată Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, în subordinea Cancelariei primului-ministru.

 

Cum se evită „tentativele de corupere"

În scopul evitării unor posibile fraude sau "tentative de corupere" a membrilor şi secretariatului Comisiei, înlocuirea membrilor şi a preşedintelui se va face prin decizie a primului-ministru, membrii Comisiei vor beneficia de indemnizaţie de şedinţă reprezentând 20 de clase de salarizare succesive suplimentare aplicate la salariul de bază/indemnizația de încadrare brută/salariul funcției de bază, iar salariaţii care desfăşoară lucrări de secretariat vor beneficia şi ei de o indemnizație lunară reprezentând 20 de clase de salarizare succesive suplimentare aplicate la salariul de bază/indemnizația de încadrare brută/salariul funcției de bază.

Autorităţile cu atribuţii în domeniu vor fi obligate să soluţioneze cererile şi să emită decizii de admitere sau de respingere a acestora în termen de 12 luni, în cazul în care mai au de soluţionat un număr de până la 2.500 cereri, în termen de 24 luni, dacă mai au de soluţionat între 2.500 şi 5.000 cereri, sau în termen de 36 luni, dacă mai au de soluţionat peste 5.000 cereri.

Termenele vor fi calculate începând cu 1 iunie 2014.

"În termen de cel mult 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, comisiile locale de fond funciar au obligaţia de a centraliza toate cererile de restituire nesoluționate, în vederea stabilirii suprafeței de teren necesară în vederea finalizării procesului de retrocedare", mai arată documentul.

Titlurile de valoare nominală emise deja de Ministerul Finanţelor şi nevalorificate în cadrul unei oferte de capital, conform legislaţiei actuale, vor fi convertite prin decizie de compensare a Comisiei Naţionale.

În cazul în care statul şi persoanele îndreptăţite au obligaţii reciproce de plată şi, respectiv, restituire, a unor despăgubiri rezultate din aplicarea Legii 112/1995, la cererea persoanei îndreptăţite, Comisia Naţională dispune, prin decizie, compensarea acestora. Cele două obligaţii reciproce de plată se vor compensa până la concurenţa celei mai mici dintre ele.

În situaţia în care suma reprezentând despăgubirea încasată, actualizată, este mai mare decât valoarea imobilului stabilită potrivit grilei notarilor, după dispunerea compensării, se înştiinţeaza entitatea învestită de lege cu restituirea în natură a imobilului cu privire la suma rămasă de restituit de către persoana îndreptăţită.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Agenția Domeniilor Statului și Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților vor informa institutele, staţiunile de cercetare si instituţiile publice care administrează teren proprietate publică sau privată a statului în legătură cu obligaţia de a preda terenurile necesare finalizării procesului de retrocedare. Comisiile locale şi judeţene de fond funciar vor fi de asemenea obligate să rezolve toate cererile de restituire, să pună în posesie şi să elibereze titlurile de proprietate până la 1 ianuarie 2016.

Pe durata întocmirii situaţiei centralizatoare se suspendă emiterea hotărârilor de validare/invalidare de către comisiile județene de fond funciar, eliberarea titlurilor de proprietate, punerea în posesie de către comisiile locale de fond funciar şi punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în procesele funciare, precum și orice alte proceduri administrative în domeniul retrocedării bunurilor

În situația în care restituirea terenurilor forestiere pe vechile amplasamente nu este posibilă, reconstituirea dreptului de proprietate se face pe alte amplasamente de pe raza unităţii administrativ–teritoriale, chiar dacă acestea s–au aflat în proprietatea statului român înainte de anul 1948, au intrat ulterior în proprietatea statului sau au fost incluse în amenajamente silvice după această dată.

"În cazul în care, în urma aplicării contravenţiilor prevăzute de legislaţia fondului funciar şi de prezenta lege, preşedintele comisiei locale continuă să tergiverseze finalizarea procedurii de validare, punere în posesie şi emitere a titlului de proprietate, prefectul sau Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor poate dispune suspendarea acestuia din funcţia de preşedinte al comisiei locale şi numirea unei alte persoane, dintre conducătorii serviciilor deconcentrate de la nivel judeţean şi salariaţii Autorităţii", se mai arată în proiect.

Dispoziţiile legii vor fi aplicate persoanelor care au formulat şi depus, în termen legal, la entităţile învestite de lege, cereri care nu au fost soluţionate, inclusiv persoanelor care au cereri pe rolul instanţelor judecătoreşti sau pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului, care au fost suspendate în temeiul hotărârii pilot pronunţată în cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nou sistem de despăgubire la case naţionalizate:Punct de licitaţie sau bani eşalonat din 2017.
 Vizualizări articol: 463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nou sistem de despăgubire la case naţionalizate:Punct de licitaţie sau bani eşalonat din 20170.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei