Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 54 (5261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 1% în ultimele trei luni din 2012 faţă de trimestrul III

 

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul de zile lucrătoare a crescut cu 1,04% în ultimul trimestru din 2012 faţă de precedentele trei luni şi cu 7,61% comparativ cu perioada octombrie-decembrie din anul 2011, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Faţă de trimestrul III din 2012, costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a crescut în ultimul trimestru în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative majorări înregistrându-se în construcţii (6,47%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4,60%) şi comerţ (4,13%).

Scăderi mai accentuate ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,92%), alte activităţi de servicii (-7,18%) şi industria extractivă (-6,61%).

În sectorul bugetar costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) a crescut faţă de trimestrul precedent în sănătate şi asistenţă socială (3,39%) şi a scăzut în învăţământ (-8,21%) şi administraţie publică (-1,15%).

"În învăţământ, scăderea a fost determinată de creşterea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar", se arată într-un comunicat al INS.

Creşterea faţă de trimestrul anterior a cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 1,06%, şi de 0,99% pentru cheltuielile indirecte (non-salariale).

În trimestrul IV din 2012 comparativ cu perioada similară a anului trecedent, pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, s-au regăsit în activităţi de servicii administrative şi servicii suport (14,62%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,17%) şi comerţ (9,41%).

Scăderi s-au înregistrat doar în hoteluri şi restaurante (-3,58%), informaţii şi comunicaţii (-2,24%) şi alte activităţi de servicii (-1,90%).

În sectorul bugetar, ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, costului orar al forţei de muncă a crescut în administraţie publică cu 16,31%, în sănătate şi asistenţă socială cu 14,30% şi în învăţământ cu 13,41%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 1% în ultimele trei luni din 2012 faţă de trimestrul III.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 1% în ultimele trei luni din 2012 faţă de trimestrul III0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei