Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 50 (5257)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în trimestrul patru la 23.200

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în trimestrul patru al anului trecut cu 3.300 faţă de precedentele trei luni, la 23.200, dar comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011 a fost mai mare cu 1.600 de posturi, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata locurilor de muncă vacante a fost în trimestrul patru de 0,55%, în scădere cu 0,08 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2011, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,02 puncte procentuale.

"În trimestrul IV 2012, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (1,62%), administraţie publică (1,26%), respectiv în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,24%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,02%), respectiv cele de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,12%)", se arată într-un comunicat al INS.

Ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (7.300 locuri) din numărul total al posturilor vacante, iar rata a luat valoarea de 0,71%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 4.700 locuri vacante se regăsesc în sănătate şi asistenţă socială, 3.100 în administraţie publică, iar 500 în învăţământ.

Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în activităţile din industria extractivă, respectiv în cele de tranzacţii imobiliare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi alte activităţi de servicii.

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în învăţământ (-0,35 puncte procentuale), respectiv în activităţile de servicii administrative şi suport (-0,32 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,23 puncte procentuale), respectiv activităţile de sănătate şi asistenţă socială (+0,16 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, diminuări au cunoscut activităţile din învăţământ (-1.300), respectiv cele din industria prelucrătoare şi cele de servicii administrative şi suport (-700 pentru fiecare în parte). În sens contrar s-au evidenţiat creşteri ale numărului locurilor de muncă vacante în sănătate şi asistenţă socială (500 locuri), urmate de activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (200).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata şi numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat cele mai accentuate creşteri în sănătate şi asistenţă socială (+0,68 puncte procentuale, respectiv +2.000 locuri vacante), respectiv în activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,43 puncte procentuale, respectiv 400 locuri vacante).

La polul opus, rata şi numărul locurilor de muncă vacante au cunoscut cele mai semnificative diminuări în informaţii şi comunicaţii (-0,4 puncte procentuale, respectiv -400 locuri vacante), respectiv în agricultură, silvicultură şi pescuit (-0,39 puncte procentuale, respectiv -300 locuri vacante).

În trimestrul IV 2012, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (0,76%), respectiv de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (0,71%), iar la polul opus s-au situat ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi - grupa majoră 7 (0,28%) şi cele aferente membrilor corpului legislativ, ai executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,36%).

Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost identificate pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (5.900 locuri vacante), respectiv pentru cele de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (4.000 locuri vacante). Numărul cel mai redus de locuri de muncă vacante s-a constatat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (100 locuri vacante), urmate de ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (1.000 locuri vacante).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în trimestrul patru la 23.200.
 Vizualizări articol: 612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în trimestrul patru la 23.2000.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei