Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 50 (5257)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Experţi OMS: Achiziţiile centralizate pentru spitale vor scădea semnificativ a preţurile

Planul de achiziţii centralizate pentru spitale, propus de Ministerul Sănătăţii, este bun şi va avea beneficii semnificative, unul dintre acestea fiind scăderea semnificativă a preţurilor, spun experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

"Procurarea centralizată, în măsura în care este posibilă, este o normă a industriei. Planul de achiziţii centralizate propus acum de Ministerul Sănătăţii este bun si beneficiile vor fi semnificative. România ar trebui să continue implementarea acestui plan. Avantajul imediat va fi scăderea semnificativă a preţurilor. În plus, achiziţia centralizată va permite o analiză mai bună de către experţi a fiecărui grup de bunuri achiziţionate, cu rezultate mai bune pentru sănătatea pacienţilor", este concluzia privind organizarea achiziţiilor publice centralizate, pe care experţii OMS au prezentat-o, vineri, într-o conferinţă de presă.

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat şi experţii OMS Peter Evans şi Nigorsulton Muzafarova au prezentat, vineri, la sediul ministerului, o evaluare privind organizarea centralizată a licitaţiilor publice, după mai multe consultări cu reprezentanţii mai multor spitale şi cu cei ai instituţiilor implicate în monitorizarea licitaţiilor.

Experţii OMS au arătat că, în prezent, chiar dacă sistemul de achiziţii publice este puternic şi răspunde nevoilor ţării, pot fi identificate arii în care unele schimbări pot fi benefice.

Ei au explicat că volume mici de achiziţii înseamnă interes mic al furnizorilor pentru a participa la licitatii, iar fragmentarea achiziţiilor face ca furnizorii să deţină puterea. Trecerea la un nou sistem centralizat va maximiza, în opinia lor, puterea cumpărătorului, concomitent cu îmbunătăţirea semnificativă a transparenţei şi posibilitatea supravegherii unui număr mai mic de contracte.

După ce au studiat programul naţional de tratament al tuberculozei, repezentanţii OMS sunt de părere că achiziţiile centralizate vor putea aduce economii şi de 600 la sută la unele medicamente cumpărate.

La rândul său, Raed Arafat a prezentat câteva exemple privind diferenţele de preţuri la achiziţiile de produse în unităţile sanitare cu paturi. Astfel, dacă în unele spitale, mănuşile chirurgicale au fost cumpărate cu 0,14 lei, în altele preţurile de achiziţie au ajuns şi la 10 lei. La fel, în cazul seringilor, diferenţele de preţuri pentru achiziţie variază între 0,15 şi 1,76 lei. Preţul canulelor intravenoase oscilează de la 0,56 lei în unele spitale şi 5,27 lei, iar cel al mănuşilor chirugicale sterile, între 0,14 şi 7,72 lei perechea. Un alt exemplu este cel al sondelor nazogastrice (tuburi flexibile), al căror preţ oscilează între 0,36 lei şi 8,3 de lei, a precizat Arafat.

Cu acelaşi prilej, secretarul de stat a spus că, odată cu implementarea noului sistem, va fi necesar un un soft care să permită supravegherea achiziţiilor publice.

Arafat a menţionat şi alte avantaje ale achiziţiilor centralizate, cum ar fi standardizarea mai bună a tratamentelor, crearea unor stocuri de rezervă la nivel central, existenţa unui număr mai mare de furnizori pentru produse esenţiale, întoarcerea în sistem a banilor astfel economisiţi. De pildă, dacă economiile vor viza medicaţia pentru TBC, va creşte numărul bolnavilor trataţi, a explicat secretarul de stat.

Întrebat dacă spitalele autorităţilor locale vor intra obligatoriu în acest sistem, Raed Arafat a răspuns afirmativ. "Da, ordonanţa de urgenţă precizează foarte clar: toate spitalele, inclusiv cele ale autorităţilor locale care primesc bani de la bugetul de stat şi din fondul asigurărilor de sănătate, intră în sistemul achiziţiilor centralizate. În schimb, dacă spitalele auorităţilor locale au bani din fonduri europene sau de la autoritatea locală, atunci pot face propriile achiziţii", a mai spus secretarul de stat.

Secretarul de stat a precizat că, într-o primă etapă, Ministerul Sănătăţii intenţionează să organizeze licitaţii centralizate pentru medicamentele necesare tratamentelor TBC, HIV/SIDA şi celor din unităţile de primiri urgenţe şi ATI. De asemenea, se vor face achiziţii pentru materialele sanitare tot din sectorul de urgenţă.

Raed Arafat a mai spus că autorităţile caută să îmbunătăţească Legea achiziţiilor publice, pentru a se evita blocări nejustificate ale licitaţiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Experţi OMS: Achiziţiile centralizate pentru spitale vor scădea semnificativ a preţurile.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Experţi OMS: Achiziţiile centralizate pentru spitale vor scădea semnificativ a preţurile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei