Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 oct 2012 - Anul XVII, nr. 243 (5148)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Serviciile acordate consumatorilor de droguri vor putea fi externalizate

Serviciile de administrare, asistenţă medicală, psihologică şi socială din centrele destinate consumatorilor de droguri vor putea fi externalizate, în lipsa personalului Agenţiei Naţionale Antidrog necesar pentru asigurarea acestora, potrivit unui proiect de HG lansat în dezbatere publică de MAI.

"În lipsa personalului Agenţiei Naţionale Antidrog necesar pentru asigurarea serviciilor de administrare, asistenţă medicală, psihologică şi socială, serviciile în cauză pot fi externalizate în vederea îndeplinirii standardelor minime obligatorii de organizare şi funcţionare a centrelor de furnizare de servicii pentru consumatorii de droguri, potrivit legii", se precizează în proiectul de HG pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.102/2008 privind aprobarea Programului naţional de asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri - 2009-2012.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, reglementarea propusă are în vedere ca, în situaţia în care, din cauza personalului insuficient, Agenţia Naţională Antidrog nu poate asigura serviciile de administrare, respectiv cele de asistenţă medicală, psihologică şi socială cu personal propriu, acestea să poată fi externalizate în vederea îndeplinirii standardelor minime obligatorii de organizare şi funcţionare a centrelor de furnizare de servicii pentru consumatorii de droguri, prevăzute de legislaţia în vigoare.

"Prin Hotărârea Guvernului nr. 1.102/2008 a fost aprobat Programul naţional de asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2009-2012, care cuprinde nouă subprograme, având un buget total în valoare de 15.078 mii lei. În cadrul subprogramului 8 «Servicii de asistenţă de nivel 3» figurează la pct. 1 «asigurarea funcţionării Comunităţii Terapeutice Bălan (capacitate 30 de locuri)», pct. 2 «amenajarea parţială a Comunităţii Terapeutice Mica (50 de locuri)», pct. 3 «asigurarea funcţionării Comunităţii Terapeutice Dejani (capacitate 30 de locuri)», pct. 4 «asigurarea funcţionării a 2 centre de zi în Bucureşti» şi pct. 5 «amenajarea şi asigurarea funcţionării unui centru de zi pentru minori în Bucureşti (30 de locuri)»", se precizează în nota de fundamentare.

Potrivit iniţiatorilor proiectului de HG, pentru îndeplinirea obiectivelor din subprogram, au fost alocate, în anii 2007-2010, fonduri pentru locaţiile de la Bălan (fonduri de la bugetul de stat, prin Programul naţional de asistenţă medicală, psihologică şi socială 2007), Dejani (fonduri din Programul PHARE RO 06 IB JH 04 «Creşterea eficienţei cooperării instituţiilor implicate în lupta împotriva drogurilor», proiect finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat de România, precum şi fonduri de la bugetul de stat aprobate prin H.G. 939/2009 pentru modificarea anexei la H.G. nr. 1102/18 septembrie 2008), Mica (fonduri de la bugetul de stat), valoarea investiţiilor fiind următoarea: la comunitatea terapeutică Bălan - lucrări de investiţii finalizate în valoare de 505 585,37 lei, la care se adaugă valoarea dotărilor aferente de 150 000 lei, la comunitatea terapeutică Dejani - lucrări de investiţii finalizate în valoare de 12.227,25 lei (PHARE), respectiv 2.001.794,41 lei (Programul naţional de asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri – 2009-2012) şi la comunitatea terapeutică Mica - lucrări de investiţii finalizate în valoare de 813.228,04 lei (bugetul de stat).

"Cu toate că au fost întreprinse activităţile necesare în vederea continuării şi îndeplinirii obiectivelor specifice Programului naţional de asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri – 2009-2012, nu s-a reuşit operaţionalizarea celor 3 comunităţi terapeutice motivat de insuficienţa posturilor corespunzătoare entităţilor la care se face referire. Din acest considerent, la momentul reînfiinţării Agenţiei Naţionale Antidrog, statul de organizare nu a prevăzut comunităţile terapeutice ca structuri în subordine", se arată în documentul citat.

În acest context, chiar şi în ipoteza identificării unei soluţii legale care să facă posibilă existenţa acestor entităţi, Agenţia Naţională Antidrog se află în imposibilitatea de a ocupa posturile întrucât, în conformitate cu prevederile art. 22 din O.U.G. nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, a fost suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, se mai arată în nota de fundamentare.

Tot în nota de fundamentare se precizează că, prin promovarea demersului propus, se urmăreşte îndeplinirea obiectivelor specifice Programului naţional de asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri – 2009-2012.

În acest context, este vizată operaţionalizarea comunităţilor terapeutice, ca servicii psiho-sociale cu rol proactiv şi determinant în incluziunea socială a unui grup vulnerabil – consumatorii dependenţi, reprezintă o intervenţie necesară, comprehensivă, holistică şi emergentă atât în planul sănătăţii şi ordinii publice, cât şi în plan educaţional.

De asemenea, se doreşte consolidarea funcţionării centrelor de asistenţă integrată în adicţii, ca elemente centrale al sistemului public de asistenţă medicală, psihologică şi socială, prin aceste centre urmărindu-se acordarea de servicii de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru consumatorii de droguri în regim ambulatoriu, inclusiv tratament substitutiv cu agonişti sau antagonişti de opiacee, ca alternativă terapeutică orientată spre îmbunătăţirea calităţii vieţii beneficiarilor, reducerea incidenţei bolilor (HIV, HVB, HVC) sau riscurilor asociate consumului, reducerea consumului de droguri şi creşterea nivelului de adaptare şi integrare socială, familială şi profesională a beneficiarilor.

În plus, demersul legislativ vizează asigurarea funcţionării centrelor de zi vizează continuitatea procesului de integrare/reintegrare socială a consumatorilor de droguri care au parcurs un program integrat de tratament în cadrul centrelor de asistenţă integrată în adicţii în scopul dezvoltării unui comportament proactiv în societate a acestora, se mai arată în nota de fundamentare semnată de ministrul Admnistraţiei şi Internelor (MAI), Mircea Duşa, şi avizată de premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi cel al Justiţiei, Mona Pivniceru.

Proiectul de HG a fost publicat marţi pe site-ul MAI şi se va afla în dezbatere publică timp de 10 zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Serviciile acordate consumatorilor de droguri vor putea fi externalizate.
 Vizualizări articol: 593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Serviciile acordate consumatorilor de droguri vor putea fi externalizate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei