Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 oct 2012 - Anul XVII, nr. 243 (5148)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

OMS recomandă vaccinarea antigripală a gravidelor şi le include pe primul loc în grupa de risc

Ultima recomandare venită din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) trece gravidele pe primul loc în grupa persoanelor cu risc crescut de a contracta gripa, a declarat, ieri, reprezentantul OMS în România, dr. Victor Olsavszky.

Medicul a subliniat că vaccinarea antigripală este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii, în condiţiile în care, la nivel mondial, jumătate de milion dintre decesele înregistrate sunt din cauza gripei.

"Epidemiile de gripă pot afecta, într-un singur episod pandemic, până la 15% din populaţia lumii. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că vaccinarea antigripală este foarte importantă mai ales pentru persoanele din grupele de risc: bătrâni, copii şi cei care suferă de afecţiuni cronice. Ca noutate, ultima recomandare venită din partea organizaţiei introduce gravidele pe primul loc în grupa persoanelor cu risc crescut", a mai spus Olsavszky.
Potrivit medicului, virusul gripal este extrem de contagios şi poate fi transmis de la o persoană la alta prin strănut, tuse sau prin contactul cu obiecte contaminate, cum ar fi bancnotele, clanţele uşilor, întrerupătoarele de lumină sau alte obiecte casnice.

"Vaccinul este sigur şi eficient. Prevenim între 70 şi 90% apariţia bolii în rândul adulţilor", a mai spus Olsavszky.

Şeful Centrului Naţional de Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino şi director al Programelor pentru Epidemii şi Pandemii în România, dr. Viorel Alexandrescu, a ţinut să precizeze că nu trebuie confundate efectele gripei cu efectele vaccinului asupra gravidei.

 

La gravide, efectele vaccinului sunt minime, dar protecţia este mare

"Există anumite vaccinuri care se pot face. De exemplu, la gravide, nu se pot face vaccinurile vii atenuate, care dau o imunitate locală şi sunt foarte bune la grupe de vârste între 2 ani şi 48 de ani, persoane sănătoase. La gravide, nu se fac decât vaccinuri inactivate şi s-a văzut că efectele vaccinului sunt minime, dar protecţia este mare. O gripă poate să dea avort, poate să dea naştere prematură, poate să dea o scurtare a vârstei de gestaţie şi a greutăţii la naştere. Gravida are risc crescut şi cel mai mare de îmbolnăvire a ei şi a fătului născut dintr-o mamă care a făcut gripa. Gripa în primele trei luni la mame însărcinate poate să dea copilului un debut de schizofrenie după 10 -15 ani", a mai spus dr. Alexandrescu.

În acelaşi context, Alexandrescu a subliniat că, şi din perspectiva costurilor, prevenirea gripei este mai ieftină decât tratarea.

"Un vaccin costă doi euro. Tratamentul într-o gripă uşoară costă 10 euro, într-o gripă complicată, cu imobilizare acasă şi şase zile de concediu, costă câteva sute de euro, iar cazurile severe cu pneumonie costă 1.000- 2.000 de euro, ţinând cont că pacientul va fi internat în Terapie Intensivă", a precizat şeful Centrului Naţional de Gripă de la "Cantacuzino".

Ministerului Sănătăţii a anunţat, luni, că pregăteşte, pentru sezonul 2012 - 2013, vaccinarea antigripală gratuită pentru un milion de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, în cadrul campaniei naţionale de imunizare, pentru această acţiune fiind alocat un buget de 11 milioane de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului OMS recomandă vaccinarea antigripală a gravidelor şi le include pe primul loc în grupa de risc.
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OMS recomandă vaccinarea antigripală a gravidelor şi le include pe primul loc în grupa de risc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei