Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 ian 2012 - Anul XVII, nr. 8 (4913)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Legea referitoare la câinii comunitari, neconstituţională

Curtea Constituţională a decis, ieri, că este neconstituţională Legea referitoare la câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia.
Judecătorii Curţii Constituţionale au admis, cu majoritate de voturi, sesizarea privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, făcută în 25 noiembrie 2011 de 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL.
Anunţul privind neconstituţionalitatea legi a fost primit cu urale de membrii organizaţiilor de protecţie a animalelor care ieri protestează la Palatul Parlamentului, unde este sediul Curţii Constituţionale.
Regizori, compozitori, critici de film, ziarişti, pictori, sportivi, artişti plastici, fotografi, medici şi societatea civilă au cerut neadoptarea acestei legi.
Potrivit sesizării, prevederile Legii de modificare şi completare a OUG 155/2001 încalcă articolul 61 alineatul 2 din Constituţie, întrucât forma în care a fost adoptată în 22 noiembrie de Camera Deputaţilor diferă fundamental de proiectul aprobat la Senat.
Totodată, legea încalcă articolul 115 alineatul 4 din Constituţie, întrucât aceasta este o propunere de completare şi de modificare a unei OUG şi nu are la bază o lege specială de abilitare, astfel că nu este un caz excepţional care ar impune intervenţia Guvernului în adoptarea unei măsuri urgente.
"Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată şi rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare, politici publice coerente şi alocarea unor resurse adecvate", se arată în sesizarea deputaţilor PSD şi PNL trimisă Curţii Constituţionale.
În opinia deputaţilor PSD şi PNL, legea încalcă şi articolul 148 alineatul 2, raportat la articolul 11 alineatul 1 din Constituţie.
Problema eutanasierii şi a condiţiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii, consideră semnatarii sesizării.
"Eutanasierea este o măsură extremă, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluţia eutanasierii, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deşi ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiţii limitate şi stricte, cu caracter excepţional", potrivit sesizării.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie, Legea privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi "cipaţi".
Conform legii, consiliile locale aveau obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.
De asemenea, câinii trebuie ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizează în actul normativ.

 

Asociaţia "Cuţu, Cuţu" despre decizia CC: Suntem uimiţi, ştim că s-au făcut multe presiuni politice

Curtea Constituţională a luat o decizie bună, pentru că în Legea privind câinii comunitari erau multe elemente neconstituţionale, a declarat ieri, preşedintele Asociaţiei "Cuţu, Cuţu", Marcela Pisla, precizând că nu se aştepta la o decizie favorabilă, pentru că au fost "multe presiuni politice".
Marcela Pisla a declarat pentru MEDIAFAX că Asociaţia "Cuţu, Cuţu" salută decizia Curţii Constituţionale (CC), apreciind că instituţia "a luat o decizie bună", în condiţiile în care, pe lângă foarte multe elemente neconstituţionale, în cazul actului normativ nu a fost respectat nici principiul bicameralismului.
"Forma de la Senat nu se regăsea în forma de la Camera Deputaţilor. Cea de la Camera Deputaţilor modificase 16 articole, eliminase alte patru şi modificase şi anexa la lege", a precizat Marcela Pisla.
Ea a recunoscut că nu se aştepta la o decizie favorabilă a Curţii Constituţionale, precizând că s-au făcut "foarte multe presiuni politice".
"Suntem uimiţi. Ştim că s-au făcut foarte multe presiuni politice. Ne bucurăm că s-a ascultat vocea Constituţiei şi nu a acelui partid politic. (...) Sincer, consideram că şansele sunt foarte, foarte mici. Le mulţumim domnuilor judecători şi sperăm că de data asta se vor lua măsurile cele mai potrivite care să ducă la dispariţia câinilor de pe stradă, dar nu într-o manieră violentă", a mai spus Marcela Pisla.

 

Atănăsoaei: Aştept motivarea CC, nu cred că deschiderea şampaniei e bună cât avem câini pe stradă

Prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei, a declarat ieri, pentru MEDIAFAX, că a primit decizia Curţii Constituţionale cu rezerve şi aşteaptă motivarea acesteia, edilul precizând că deschiderea şampaniei de către ONG-uri nu e bună atâta timp cât câinii rămân tot în stradă.
Prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei, a declarat că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale care ar urma "să facă lumină" în ceea ce priveşte decizia luată.
Prefectul a precizat că aşteaptă să vadă dacă au fost declarate neconstituţionale elemente care ţin de fond sau ca procedură legislativă.
"Legea va trebui să treacă cât mai repede în continuare pentru că problema câinilor de pe stradă rămâne. Nu cred că deschiderea de şampanii, de care se ocupă ONG-urile, e bună. Dacă rămân câinii mai departe pe stradă nu cred că e motiv de şampanie. Sunt convins că legea va trece foarte repede din nou prin procedură parlamentară", a mai spus prefectul Capitalei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea referitoare la câinii comunitari, neconstituţională.
 Vizualizări articol: 765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legea referitoare la câinii comunitari, neconstituţională0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Stricnina ramane ultima solutie...:) trimis de
(12 ian 2012, 12:43:44
Ieftina si efect 100% garantat .In 2 zile nu ramane urma de potaie in Suceava
2.   Aberant !!!! trimis de
(13 ian 2012, 10:40:27
Citind in presa despre o serie de hotariri ale instantelor care contravineau bunului simt,logicii sau chiar sfidau litera legii,am pus acest lucru pe seama coruptiei sau (mai putin) pe seama unor incompetenti,ajunsi,prin conjuncturi postlivolutionare in postura de a decide destine.Acum m-am lamurit...in justitie,probabil prin interese ce tin de teoria conspiratiei,sunt promovati doar idioti !
Cum altfel poate fi numita o astfel de decizie a carei motivare nu a fost data,facindu-se doar trimiteri la paragrafe din Constitutie si alte legi si hotariri care s-au vrut un fel de motivare?
In acest caz si urmind aceeasi logica,orice actiune de deratizare incalca dreptul unor animale,transformindu-se dupa caz in tintarocid,sobolocid,soarecid sau cum vreti sa-i spuneti.
Nu stiu de ce,cainii,acesti daunatori care ucid,mutileaza,agreseaza,produ traume si suferinte,au un statut special?
Nimeni nu a cerut exterminarea lor din mediul natural...Daca eu ma duc in padure si sunt muscat de un sarpe,un lup sau alt animal,am facut-o pe riscul meu,este mediul de trai al animalului si eu sunt considerat agresor.Dar cind lupul ma ataca in mediul meu,trebuie eliminat.Ori ciinii ma agreseaza la mine acasa,in mediul meu,sunt daunatori si merita exterminati.Aceasta diferenta de nuanta nu a fost inteleasa de coruptii din fruntea justitiei.
Nu pot intelege de ce eu,daca ma plimb pe strada,ma apar de un ciine care ma ataca,sunt pasibil de pedeapsa cu inchisoarea pentru ca lovesc acel animal,iar daca sunt muscat si ranit grav,nu raspunde nimeni.Si deasemenea,daca cineva anunta ca eu agresez un ciine,imediat isi face aparitia un echipaj de politie iar daca eu anunt ca sunt atacat de ciini aia ma iau in ris.
Concluzia mea,suntem un popor dus cu capul.In noiembrie trecut am vazut la tv,actrite care vorbeau in apararea acestor animale(ciinii) imbracate in haine de blana. Daca blana de ciine era articol de lux,nu i-ar fi aparat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei