Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 ian 2012 - Anul XVII, nr. 4 (4909)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

CE: Nouă state UE au notificat prelungirea restricţiilor de muncă; comisarul UE va comenta decizia

Nouă dintre cele 11 state UE care impun restricţii la muncă pentru români au notificat CE privind prelungirea acestora în termen legal, transmiţând şi explicaţiile aferente deciziei, iar comisarul pentru Muncă, Laszlo Andor, va comenta pe marginea acestora în cadrul viitorului Consiliu UE de resort.

"Până la data de 31 decembrie 2011, 11 state membre nu au aplicat încă legislaţia UE referitoare la libera circulaţie a forţei de muncă cetăţenilor din România şi Bulgaria, respectiv: Belgia, Republica Cehă, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie. Dintre aceste 11 state membre, nouă continuă să aplice restricţii în ce priveşte accesul liber pe piaţa muncii. Însă, în Italia şi Republica Cehă, forţa de muncă din Bulgaria şi România beneficiază acum de prevederile legislaţiei comunitare în domeniul liberei circulaţii", a precizat Serviciul de presă al CE la solicitarea MEDIAFAX.

Comisia reaminteşte că, "în orice caz, toate restricţiile care mai sunt în vigoare trebuie să fie abolite până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2013". Executivul european mai arată că, potrivit dispoziţiilor Tratatului de Aderare, restricţiile privind libera circulaţie a forţei de muncă din cele două state membre - România şi Bulgaria - ar fi trebuit să ia sfârşit, în principiu, odată cu data de 31 decembrie 2011 deoarece statul membru care restricţiona accesul la data de 31 decembrie putea să continue această restricţionare şi după această dată, pentru încă maximum doi ani, doar în cazul unor distorsiuni serioase pe propria piaţă a muncii sau a unor riscuri serioase în acest sens şi doar după notificarea Comisiei asupra deciziei de continuare a restricţionării. Notificarea trebuia să fie transmisă înainte de data de 1 ianuarie 2012, iar în absenţa ei se aplică automat legislaţia UE referitoare la libera circulaţie a forţei de muncă.

Nouă dintre cele 11 state membre care menţineau restricţii pe piaţa muncii au trimis notificări până la data de 31 decembrie: Marea Britanie (24 noiembrie), Irlanda (15 decembrie), Germania (21 decembrie), Belgia (22 decembrie), Franţa (23 decembrie), Luxemburg (22 decembrie), Malta (22 decembrie), Olanda (23 decembrie) şi Austria (22 decembrie).

Celelalte două state, respectiv "Italia şi Republica Cehă au informat Comisia că vor aplica integral legislaţia UE referitoare la libera circulaţie a forţei de muncă începând cu data de
1 ianuarie 2012", potrivit CE.

Comisia precizează că, potrivit regulilor aplicabile, nu este necesar acordul Executivului european pentru continuarea restricţiilor. "În plus, deoarece Tratatul de Aderare nu defineşte ce înseamnă «o distorsiune serioasă pe propria piaţă a muncii» sau «riscul serios în acest sens», şi datorită faptului că pieţele muncii sunt foarte diverse pe teritoriul întregii Uniuni, fiecare stat membru a trebuit să facă propriile evaluări pentru a vedea dacă este afectat, sau este ameninţat să fie afectat, de o distorsiune serioasă a pieţei muncii", mai precizează CE.

Comisia reaminteşte că, în trecut, a explicat în mod clar statelor membre că aşteaptă ca notificarea să fie însoţită de o explicaţie a evaluării, împreună cu o justificare deplină conţinând date şi argumente pertinente, a distorsiunii sau riscurilor menţionate. "Toate cele 9 state membre au transmis notificări împreună cu explicaţii ale evaluărilor lor în ce priveşte distorsiunile serioase pe piaţa muncii sau riscurile serioase în acest sens", precizează Comisia, adăugând că, deşi nu este necesar acordul său pentru ca statele membre să continue să aplice restricţii, comisarul Andor are în vedere să prezinte comentarii asupra notificărilor primite de la statele membre şi asupra evaluărilor şi datelor prezentate de acestea în cadrul unei reuniuni viitoare a Consiliului miniştrilor UE de resort.

 

Baconschi regretă că state membre UE au notificat CE prelungirea restricţiilor pe piaţa muncii

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, regretă faptul că o serie de state membre UE au notificat Comisiei Europene decizia de menţinere pentru ultimii doi ani a restricţiilor privind accesul lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa locală a forţei de muncă, precizează MAE într-un comunicat.

Potrivit comunicatului remis, vineri, MEDIAFAX, asigurarea deplinei aplicări a principiului libertăţii de circulaţie a lucrătorilor români în spaţiul UE este o prioritate a sa.

"În prezent, aceasta reprezintă o realitate în relaţia cu 16 state membre, adică majoritatea acestora, recent Italia decizând completa liberalizare a pieţei forţei de muncă. În acelaşi timp, începând cu 1 ianuarie 2012, lucrătorii români nu mai întâmpină restricţii în Islanda, ţară în curs de aderare la UE. De la aceeaşi dată, Germania a liberalizat parţial piaţa forţei de muncă, iar Luxemburgul a extins aria de aplicare a procedurii de acordare simplificată a permiselor de muncă", a amintit MAE.

Ministerul consideră totodată că "mobilitatea forţei de muncă este o reliefare a liberei circulaţii a persoanelor în spaţiul unional, principiu fundamental al UE", şi precizează că "în conformitate cu prevederile Actului de Aderare a României şi Bulgariei la UE, menţinerea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii celor două ţări în ultima perioadă tranzitorie (2012-2013) se justifică doar în cazul apariţiei sau riscului de apariţie de grave perturbări pe piaţa forţei de muncă din statele care aplică restricţia".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE: Nouă state UE au notificat prelungirea restricţiilor de muncă; comisarul UE va comenta decizia.
 Vizualizări articol: 610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
CE: Nouă state UE au notificat prelungirea restricţiilor de muncă; comisarul UE va comenta decizia3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei