Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 nov 2011 - Anul XVI, nr. 271 (4869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Europarlamentarii cer măsuri pentru recunoaşterea calificărilor profesionale în întreaga UE

Eurodeputaţii s-au pronunţat, ieri, pentru o recunoaştere mai rapidă a calificărilor profesionale, dar şi pentru crearea un mecanism de alertă în cadrul Sistemului de informare al pieţei interne, care să cuprindă date despre eventuala limitare a dreptului de a profesa.

Calificările profesionale trebuie recunoscute mai rapid, însă fără compromiterea siguranţei cetăţenilor, pentru a facilita desfăşurarea activităţii medicilor, stomatologilor, arhitecţilor şi a altor profesionişti în străinătate, au decis, ieri, eurodeputaţii reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Procedurile de recunoaştere a calificărilor profesionale în altă ţară UE sunt dificile şi mari consumatoare de timp, consideră eurodeputaţii, potrivit cărora accelerarea recunoaşterii calificărilor profesionale prin simplificarea procedurilor îi va ajuta pe cei peste 50% dintre tinerii din Europa care doresc să lucreze în străinătate, dar va consolida şi creşterea economică şi va mări flexibilitatea pieţei muncii.

Totodată, eurodeputaţii doresc şi un mai bun schimb de informaţii între statele membre privind medicii şi alţi profesionişti care au făcut erori profesionale grave.

Toate aceste prevederi sunt cuprinse într-o rezoluţie nelegislativă a raportoarei Emma McClarkin (Conservatorii şi Reformiştii Europeni). Documentul prezintă opinia Parlamentului față de o propunere legislativă ce va fi prezentată de Comisie în decembrie pentru revizuirea Directivei din 2005 privind calificările profesionale. Directiva actuală include reguli pentru recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale în statele membre UE pentru 800 de categorii de profesiuni reglementate şi recunoaşterea automată pentru şapte profesii sectoriale: arhitect, stomatolog, medic, moaşă, infirmieră, farmacist, chirurg veterinar.

Eurodeputaţii susţin introducerea unui card profesional facultativ care să ateste experienţa academică şi profesională dobândită şi să fie conectat la Sistemul de informare al pieţei interne. Acesta ar facilita schimbul de informaţii între autorităţile competente.

Europarlamentarii au arătat că există probleme grave provocate de situaţiile în care persoane din categoriile vizate îşi desfăşoară activitatea în UE, în ciuda faptului că au fost suspendaţi sau radiaţi în propria ţară. Parlamentul European doreşte crearea unui mecanism proactiv de alertă în cadrul Sistemului de informare al pieţei interne, care să garanteze informarea tuturor statelor membre atunci când se ia o măsură de reglementare cu privire la înregistrarea unui profesionist sau la dreptul său de a presta servicii.

Deputaţii europeni consideră totodată că regulile actuale referitoare la cerinţele lingvistice trebuie clarificate şi cer Comisiei Europene şi statelor membre să revizuiască regimul cerinţelor lingvistice pentru cadrele medicale, acordând autorităţilor competente flexibilitatea necesară pentru evaluarea şi testarea competenţelor lingvistice ale profesioniştilor în domeniul
tehnic şi al comunicării de zi cu zi, ca parte a procedurii de recunoaştere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Europarlamentarii cer măsuri pentru recunoaşterea calificărilor profesionale în întreaga UE.
 Vizualizări articol: 316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Europarlamentarii cer măsuri pentru recunoaşterea calificărilor profesionale în întreaga UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei