Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 oct 2011 - Anul XVI, nr. 244 (4842)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproximativ 60% dintre absolvenţii de studii superioare, angajaţi în firme din România, 30% în UE

Aproximativ 60% dintre absolvenţii de studii superioare sunt angajaţi în firme din România, 30% în Uniunea Europeană şi 12% în societăţi din afara UE, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului european DOCIS - Dezvoltarea unui sistem operaţional al Calificărilor din învăţământul superior din România şi vizează integrarea absolvenţilor recenţi de învăţământ superior pe piaţa muncii.

Potrivit studiului, dintre absolvenţii incluşi în eşantionul studiului, 67% sunt angajaţi şi 26% nu au un loc de muncă, această categorie incluzându-i atât pe şomeri, cât şi pe cei aflaţi în afara pieţei muncii din diferite motive.

Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare din ultimii cinci ani este de 1.087 lei, mai arată autorii studiului.

De asemenea, doar 60% dintre absolvenţii de studii superioare care apelează la serviciile unei firme de recrutare sunt angajaţi în România, restul de 40% găsindu-şi un loc de muncă în afara ţării.

Aproape două treimi dintre recrutori (64%) se aşteaptă ca peste cinci ani proporţia absolvenţilor de studii superioare pe care îi plasează în firme din Uniunea Europeană să fie mai mare, în timp ce doar 9% consideră că proporţia se va reduce.

Luând în calcul eliminarea restricţiilor privind accesul românilor pe piaţa muncii în interiorul Uniunii Europene, precum şi tendinţa persoanelor cu educaţie superioară de a-şi căuta un loc de muncă bine plătit şi în care munca să le fie apreciată, este posibil ca previziunile recrutorilor să nu fie foarte depărtate de realitatea viitorului apropiat, susţin autorii studiului.

Potrivit recrutorilor, angajatorii sunt mai degrabă interesaţi de competenţele pe care le au absolvenţii şi de experienţa anterioară de lucru, şi mai puţin de specializarea absolvită sau de prestigiul universităţii.

Departajarea candidaţilor pentru un anumit post se face în primul rând pornind de la experienţa de lucru anterioară, angajatorii fiind interesaţi de orice tip de experienţă de lucru, indiferent de specializarea sau calificarea necesare jobului anterior. Astfel, sunt preferaţi cei care au lucrat încă din timpul facultăţii chiar în joburi din profilul diferite sau în poziţii slab calificate, cum ar fi cea de muncitor sau de chelner ori vânzător.

Pentru 76% dintre angajatori nu contează dacă un posibil angajat are doar diplomă de licenţă sau are şi diplomă de master, 17% dintre angajatori declară că dintre doi candidaţi similari l-ar angaja pe cel cu diplomă de master, în timp ce 7% spun că l-ar angaja pe cel cu diplomă de licenţă.

Recrutorii sunt cei mai critici cu privire la calitatea sistemului de învăţământ superior, 13% dintre aceştia considerând că acesta este slab şi doar 22% că este bun. Spre deosebire de recrutori, doar 5% dintre angajatori consideră că sistemul de învăţământ superior este slab, în timp ce 29% consideră că acesta este bun.

Evaluările studenţilor se situează între cele ale recrutorilor şi cele ale angajatorilor: un sfert dintre studenţi consideră că sistemul este bun şi doar puţin sub 10% consideră că acesta este slab. Cu un scor mediu de 6,2, angajatorii tind să fie de acord cu afirmaţia că în învăţământul românesc actual există prea multe programe de studii.

Studiul a fost făcut pe 5.576 de absolvenţi recenţi şi 4.000 de angajatori, selectaţi din liste ale firmelor din România, potrivit autorilor studiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 60% dintre absolvenţii de studii superioare, angajaţi în firme din România, 30% în UE.
 Vizualizări articol: 580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproximativ 60% dintre absolvenţii de studii superioare, angajaţi în firme din România, 30% în UE5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   2 la prefectura, 3 la sediu ...... trimis de
(15 oct 2011, 15:24:57
60+30+12=102% domnule sau doamna ziarista. Greu cu matematicile ......
2.   Comentariu trimis de
(15 oct 2011, 19:59:53
Majoritatea absolventilor lucreaza ca ospatari, secretare sau vanzatori nicidecum conform studiilor facute, iar cei care au plecat lucreaza ca zilieri , bone sau in constructii marea majoritate. Nu mai incercati sa ne mintiti, realitatea e cu totul alta. Multa dezamagire , dupa terminarea studiilor.
3.   Comentariu trimis de
(15 oct 2011, 20:16:05
Tocmai s-a anuntat ca un director ANJOM a fost prins in timp ce lua mita 20.000 de euro de la ultimii angajati pentru pastrarea locurilor de munca. Halal director! Cati sunt ca el.......
3.1  RE: Comentariu trimis de
(15 oct 2011, 23:29:50
Gresit. Nu este doar un director ci este "cel mare" al ANOFM-ului(nu ANJOM) - agentia nationala pentru ocuparea fortei/fortelor de munca (niciodata nu retin exact).
Se pare ca banii aia ii primea regulat de la angajati, exact ca si cum ar cere cineva taxa de protectie. Cu asta cred ca s-a spus tot.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei