Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 oct 2011 - Anul XVI, nr. 242 (4840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Împotriva MP s-a pornit executarea silită a 73 de hotărâri judecătoreşti privind drepturi salariale

Ministerul Public informează că împotriva instituţiei s-a pornit deja executarea silită în privinţa unui număr de 73 de hotărâri judecătoreşti, ca urmare a proceselor magistraţilor de plată a drepturilor salariale restante, iar perpetuarea ar duce la blocarea exercitării atribuţiilor MP.

În contextul adoptării de către Senatul României a proiectului de lege nr. L812/21.12.2010, iniţiat de Guvernul României sub nr. E272/8 decembrie 2010, aflat în prezent în dezbaterea Camerei Deputaţilor (cameră decizională) sub nr. PL-x 84/2011, pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 113/2010, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a exprimat punctul de vedere în raport cu această iniţiativă legislativă, prin care se preconizează reeşalonarea plăţii unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, prin raportare la faptul că, în cadrul suspendării de drept a executării silite în actualul cadru legislativ, împotriva Ministerului Public (MP) s-a pornit deja executarea silită în privinţa unui număr de 73 de hotărâri judecătoreşti ce constituie titluri executorii.

"În ipoteza perpetuării acestor soluţii legislative, este posibil ca excepţia să se transforme într-o regulă la care vor recurge toţi creditorii, ceea ce va împiedica exercitarea atribuţiilor noastre stabilite prin lege organică", spune MP.

În preambul, MP a menţionat că procesele din care au rezultat titlurile executorii au fost generate de existenţa unor acte normative speciale adoptate pentru salarizarea diferitelor categorii profesionale prin care drepturi de natură salarială suplimentare, precum sporuri, adaosuri, bonificaţii erau recunoscute în considerarea specificului activităţii desfăşurate, a condiţiilor de primire în profesie, a incompatibilităţilor şi interdicţiilor la care persoanele angajate erau supuse pe durata exercitării funcţiei.

De asemenea, s-a arătat că, doar în anul 2009, s-au reaşezat bazele salarizării diferitelor categorii profesionale din sistemul bugetar prin instituirea pe cale legislativă un sistem unitar de salarizare a personalului plătit din fonduri publice.

Sub acest aspect, s-a subliniat faptul că, impactul bugetar reţinut de iniţiatorul proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 113/2010, este incontestabil, însă, succesiunea de acte normative care au avut ca efect eşalonarea repetată a plăţii sumelor prevăzute în titlurile executorii şi perpetuarea acestor soluţii legislative pun în discuţie respectarea garanţiilor dreptului la un proces echitabil şi dreptului de proprietate, astfel cum aceste principii au fost dezvoltate în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României", arată MP.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a trimis, marţi, o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor prin care arată că OUG 113/2010 privind reeşalonarea plăţii unor drepturi salariale "depăşeşte exigenţele de rezonabilitate" ale CEDO.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împotriva MP s-a pornit executarea silită a 73 de hotărâri judecătoreşti privind drepturi salariale.
 Vizualizări articol: 484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Împotriva MP s-a pornit executarea silită a 73 de hotărâri judecătoreşti privind drepturi salariale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei