Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 oct 2011 - Anul XVI, nr. 234 (4832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Colegiul Medicilor cere premierului deblocarea posturilor din sănătate

Colegiul Medicilor din România cere premierului Emil Boc deblocarea posturilor din sănătate, arătând că România este pe ultimul loc în Europa în ce priveşte numărul de medici la o mie de locuitori şi în această situaţie siguranţa pacienţilor este pusă în pericol.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Emil Boc, Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenţia asupra crizei majore din sistemul de sănătate în ceea ce priveşte deficitul major al personalului medical în general şi al medicilor în special.

"Sistemul sanitar din România nu mai poate supravieţui în condiţiile actuale. Lipsa acută a personalului medical perturbă activitatea medicală şi pune în pericol siguranţa pacienţilor şi a medicilor care lucrează până la epuizare. Primim zilnic semnale din ţară de la colegii noştri prin care aceştia ne spun că nu îşi mai pot desfăşura activitatea în condiţii normale. Cum se poate desfăşura o gardă într-un spital orăşenesc în condiţiile în care nu au un medic specializat în anestezie-terapie intensivă sau neonatologie?", scriu reprezentanţii CMR în scrisoarea adresată premierului.

Colegiul Medicilor din România subliniază că lipsa posturilor, salariile mici şi condiţiile extrem de grele în care medicii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea au dus la explozia migraţiei, lucru pe care l-a semnalat încă din 2008.

"Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de medici la 1.000 de locuitori (1,9). Doar în primele opt luni ale acestui an, un număr de 1.700 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a putea lucra în străinătate", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Colegiul Medicilor susţine că deşi societatea traversează o perioadă de criză, economiile nu trebuie realizate în sistemul sanitar, având în vedere că oricum în România sunt alocate sistemului sanitar cele mai puţine fonduri în raport cu celelalte state din Europa.

"Dacă ţările est şi central-europene alocă între şase şi opt la sută din PIB pentru sănătate, iar ţările din OECD între 10 şi 12 la sută din PIB, România a avut cea mai mare finanţare în 2008, şi anume 4,5 la sută din PIB. În aceste condiţii, vă rugăm, domnule prim-ministru, ca în mod excepţional să deblocaţi şi să scoateţi la concurs posturile din sistemul de sănătate după regula necesităţii şi oportunităţii, şi nu după regula «un post deblocat la şapte plecări din sistem»", mai scriu reprezentanţii CMR în scrisoarea adresată premierului.

Aceştia îi atrag atenţia premierului că are responsabilitatea directă de a asigura funcţionarea sistemului de sănătate. CMR precizează că, în absenţa personalului calificat, spitalele, indiferent cât s-ar investi în ele, vor putea fi doar simple locaţii, şi nu unităţi medicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul Medicilor cere premierului deblocarea posturilor din sănătate.
 Vizualizări articol: 422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colegiul Medicilor cere premierului deblocarea posturilor din sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mai bine ati tacea! trimis de
( 4 oct 2011, 12:56:27
Dupa ce ca scumpesc de la luna la luna cotizatia impusa medicilor/asistentilor medicali acesti puturosi octogenari ce sunt la carma CMR mai bine ar tacea! Oricum acest organism nu ajuta la nimic. Ce a facut CMR-ul pt un medic sau pacient in Romania in afara sa-i ceara bani?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei