Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iul 2011 - Anul XVI, nr. 167 (4765)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zeci de focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren ce transporta armament

Patru lăzi în care se aflau câte 16 focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren care transporta armament de la Tohan Zărneşti spre Bulgaria, dispariţia fiind semnalată în Gara Giurgiu.

Potrivit unui comunicat al Parchetului ICCJ, sâmbătă Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucureşti a fost sesizat de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Giurgiu că în cursul acelei zile, în jurul orelor 15.30, lucrători ai Staţiei CFR Giurgiu Nord au constatat că la un vagon din garnitura trenului care conţinea obiecte cu specific militar, transportate în baza unui contract între
societăţi private, sigiliile aplicate erau rupte şi uşa glisantă deschisă.

Parchetul Militar al Tribunalului Bucureşti este, de altfel, cel care derulează ancheta în acest caz, una dintre ipoteze fiind că autorii furtului ar fi hoţi de fier vechi.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, a declarat că focoasele dispărute nu reprezintă muniţie de război, ci sunt simple componente care nu prezintă nici un pericol. El a precizat că paza armamentului era asigurată de zece jandarmi, iar Jandarmeria Română a declanşat o anchetă privind modul în care s-a desfăşurat paza muniţiei.

 

27 de vagoane de marfă, dintre care opt cu muniţie

Trenul a fost încărcat la fabrica de armament Tohan SA Zărneşti, având ca destinaţie Bulgaria, armamentul fiind destinat unei firme din Sofia, afirmă surse din Poliţia Transporturi Feroviare Braşov.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Transporturi Feroviare Braşov, citate de corespondentul MEDIAFAX, trenul urma să ajungă la Sofia, Bulgaria, la societatea SAGE Consultant Co, firmă cu care Tohan SA Zărneşti a încheiat un contract privat.

Trenul avea 27 de vagoane de marfă, dintre care opt cu muniţie. Anterior, surse din cadrul Jandarmeriei declaraseră pentru MEDIAFAX că garnitura transporta mărfuri diverse, nu doar produse cu întrebuinţare militară.

Marfa a fost încărcată în cursul zilei de vineri, iar peste noapte trenul a staţionat în triaj, sub pază. Sâmbătă, în jurul orei 02.00, trenul a pornit spre destinaţie, oprind o oră în gara Predeal, între orele 02.47 şi 03.48.

În urma verificărilor făcute de Poliţia TF Braşov s-a constatat că nu au fost nereguli în ceea ce priveşte siguranţa mărfii atât timp cât trenul a fost pe raza judeţului Braşov, potrivit surselor citate.

MAE a precizat, referitor la acest transport de material militar, că este vorba despre un export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale, problematica securităţii transportului neintrând în atribuţiile ministerului.

 

Transferul de proprietate între furnizor şi beneficiar s-a făcut la Braşov

La rândul său, CN ROMARM a informat că filiala TOHAN - Zărneşti, în baza unui contract de export cu un partener din Bulgaria, a efectuat un export a cărui condiţie de livrare prevedea ca transferul de proprietate să aibă loc la Braşov, din acel moment responsabilitatea asupra transportului revenind beneficiarului.

"Compania Naţională ROMARM - filiala S.C. TOHAN S.A. - Zărneşti, în baza unui contract de export cu un partener extern, din Bulgaria, având toate aprobările impuse de legile româneşti, a efectuat un export a cărui condiţie de livrare (FCA) prevedea ca transferul de proprietate între furnizor şi beneficiar să aibă loc la Braşov. Din momentul transferului de proprietate, responsabilitatea asupra transportului şi securităţii mărfii i-a revenit beneficiarului", se arată în comunicatul ROMARM, semnat de general manager Vasile Marius Crişan.

Potrivit sursei citate, partenerul extern a încheiat un contract cu o companie românească ce era obligată, conform contractului, să asigure transportul şi securitatea lui pe teritoriul României.

 

Focoasele urmau să ajungă la o companie bulgară

Conform Pro TV, firma din Bulgaria căreia îi era destinat armamentul a încheiat un contract cu CFR Marfă pentru a transporta echipamentele militare şi s-a recurs la sprijinul Jandarmeriei Române pentru a asigura paza.

Ministerul bulgar al Apărării, citat de site-ul Novinite.com, a anunţat, duminică seară, că Centrul Naţional bulgar pentru Coordonare şi Logistică nu avea cunoştinţă despre vreun transport de echipamente militare destinat armatei bulgare.

"Informaţiile obţinute pe canale diplomatice militare arată că focoasele urmau să ajungă la o companie bulgară, lucru confirmat oficial de Ministerul român al Afacerilor Externe", precizează Ministerul bulgar al Apărării.

Societatea TOHAN SA produce armament din 1938, în prezent producând muniţie de artilerie (calibru de la 76 mm la 130 mm), rachete sol-sol şi aer-sol (calibru 122 mm şi 82 mm, cu raze de acţiune de la 3 la 20,4 km, furnizor exclusiv în România), focoase pentru rachete şi muniţie de artilerie, muniţie marină şi elemente pirotehnice, şuruburi amorsă şi trasoare. Potrivit site-ului oficial al companiei, la Zărneşti se produc cinci tipuri de focoase pentru rachetele de 122 mm.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren ce transporta armament.
 Vizualizări articol: 631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeci de focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren ce transporta armament0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei