Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 iul 2011 - Anul XVI, nr. 159 (4757)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hunedoara: Dosar penal pentru neglijenţă în serviciu în cazul fraudelor la bacalaureat

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a înregistrat un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu după ce 119 candidaţi din Geoagiu şi Orăştie au fost eliminaţi de la proba la matematică a bacalaureatului pentru fraudă sau tentativă de fraudă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, procurorul Adina Velescu, a declarat, ieri, corespondentului MEDIAFAX că sesizarea din oficiu a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Judeţene Hunedoara s-a materializat într-un dosar penal care a fost înregistrat de procurori.

"A fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalului Hunedoara un dosar penal având ca obiect neglijenţa în serviciu privind aspectele semnalate la examenul de bacalaureat de la Geoagiu. Până la această oră, au fost audiaţi profesorii supraveghetori şi profesorii de matematică despre care se presupune că au rezolvat aceste subiecte. Pentru neglijenţă în serviciu pedeapsa nu este foarte mare, fiind vorba despre o infracţiune comisă din culpă, însă nu excludem posibilitatea efectuării de cercetări şi pentru alte infracţiuni, eventual şi faţă de alte persoane", a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, procurorul Adina Velescu.

Douăzeci de supraveghetori din două centre pentru examenul de bacalaureat din judeţul Hunedoara sunt vizaţi de o anchetă a ISJ, după ce 111 candidaţi din Geoagiu şi opt din Orăştie au fost eliminaţi, în 29 iunie, de la proba scrisă la matematică, întrucât aveau foi xeroxate cu rezolvarea subiectelor.

Potrivit şefului ISJ Hunedoara, inspectorul şef Alexandru Lăutaru, consiliul de administraţie al instituţiei a decis constituirea unei comisii de anchetă din care fac parte patru inspectori şcolari şi un reprezentant al sindicatului şi care va face investigaţii în cazul eliminărilor de la proba scrisă la matematică a examenului de bacalaureat.

"Pe Linia Verde a Ministerului Educaţiei s-a primit o sesizare că ar fi fost fraudă la proba de limba română la două din centrele de examen, de la Colegiul Naţional «Aurel Vlaicu» din Orăştie şi la Grupul Şcolar Agricol «Alexandru Borza» din Geoagiu. Tot în sesizarea respectivă se făcea referire că se pregătesc tentative de fraude şi la proba de matematică. Împreună cu reprezentantul ministerului, (miercuri, 29 iunie - n.r.) am mers în teritoriu. Am vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere din săli şi am ajuns la concluzia că nu e adevărată sesizarea legată de proba de limbă română şi apoi am cerut să mergem prin clase", declara Alexandru Lăutaru.

Potrivit sursei citate, verificări s-au făcut, în ziua când s-a susţinut proba obligatorie a profilului, mai exact la matematică, în centrele de la Orăştie şi Geoagiu.

"Prima dată am fost la Orăştie, unde am intrat în zece săli. În trei dintre ele am descoperit opt elevi care aveau rezolvările sub foi, pe nişte coli identice, trase la xerox. Cei opt au fost eliminaţi şi apoi am mers la Geoagiu. În prima sală, la fel, am descoperit 24 de foi cu rezolvări, în a doua la fel. Din cinci săli am eliminat 111 elevi. În două săli nu am eliminat pe nimeni pentru că nu am descoperit nimic", explica Lăutaru.

Potrivit acestuia, sunt vizaţi 20 de supraveghetori din cele două centre de examinare, câte doi din clasele unde au fost descoperite foile cu rezolvări copiate la xerox şi alţi patru care erau pe holurile unităţii de învăţământ din Geoagiu.

Ulterior, ministrul Educaţiei a cerut declanşarea unei anchete la Grupul Agricol "Alexandru Borza" din Geoagiu. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declara că a cerut inspectorului general şcolar să declanşeze o anchetă pentru a se vedea cum au reuşit să copieze cei 111 elevi. "Am cerut o anchetă ca să vedem ce s-a întâmplat acolo", spunea Funeriu.

În 30 iunie, Poliţia Hunedoara s-a sesizat din oficiu în acest caz şi a început cercetările pentru a afla dacă s-a comis vreo infracţiune, urmând să fie audiaţi profesorii şi elevii.

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Hunedoara anunţau, luni, că poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor analizau imaginile surprinse de camerele de supraveghere la centrul de examen de la Grupul Şcolar Agricol "Alexandru Borza" din Geoagiu, urmând să stabilească dacă s-a comis vreo infracţiune.

Promovabilitatea înregistrată la examenul de bacalaureat din judeţul Hunedoara, înainte de contestaţii, este de 38,36 la sută, mai puţin de jumătate faţă de procentul înregistrat în anul 2010, când 85 la sută dintre cei care au susţinut bacalaureatul au promovat examenul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hunedoara: Dosar penal pentru neglijenţă în serviciu în cazul fraudelor la bacalaureat.
 Vizualizări articol: 547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hunedoara: Dosar penal pentru neglijenţă în serviciu în cazul fraudelor la bacalaureat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei