Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 iun 2011 - Anul XVI, nr. 150 (4748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS cere producătorilor să micşoreze cu 15% preţul medicamentelor din progamele naţionale

Ministerul Sănătăţii cere producătorilor să micşoreze, de la 1 august, cu 15% preţul medicamentelor acordate gratuit de către stat pacienţilor din programele naţionale de diabet, tuberculoză, HIV/SIDA şi afecţiuni oncologice, iar distribuitorilor şi farmaciştilor să scadă adaosurile comerciale.

Prevederile sunt cuprinse în proiectul de Ordin privind aprobarea metodologiei de calcul a listei şi preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de Guvern, supus, luni, dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Prin proiectul de act normativ, Ministerul Sănătăţii propune ca de la 1 august 2011 să dea producătorilor un preţ de decontare diminuat cu 15 la sută în cazul medicamentelor din lista C2 acordate gratuit prin programele naţionale pentru pacienţi cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză şi HIV/SIDA.

Conform propunerii Ministerului Sănătăţii, de la 1 august 2011, preţul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneşte de la preţul la producător aprobat prin Ordinul 75/2009 diminuat cu 15 la sută.

De asemenea, potrivit noului mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii).

Astfel, în noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va putea ocila între 8 la sută şi suma fixă de 20 de lei. În formula actuală, cota poate fi între 14 la sută şi 30 de lei

În ceea ce priveşte farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial între 15 la sută şi 25 de lei, faţa de ponderea actuală, cuprinsă între 24 la sută şi suma fixă de 35 de lei.

Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 de milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi, potrivit MS.

În Lista C2 sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internaţionale.

"Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. De exemplu, în anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19% faţă de 2008, iar în 2010 cu aproximativ 26 % faţă de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scăderea preţului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse în programele naţionale de sănătate, astfel încât să le putem asigura pentru un număr cât mai mare de pacienţi", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, citat într-un comunicat de presă al MS remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS cere producătorilor să micşoreze cu 15% preţul medicamentelor din progamele naţionale.
 Vizualizări articol: 386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS cere producătorilor să micşoreze cu 15% preţul medicamentelor din progamele naţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei