Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mai 2011 - Anul XVI, nr. 114 (4712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS: Majoritatea unităţilor sanitare clasificate până în prezent sunt în categoriile patru şi cinci

Ministerul Sănătăţii a clasificat o treime din totalul unităţilor sanitare, iar majoritatea au fost încadrate în categoriile patru şi cinci, cu sau fără plan de conformare, procesul fiind încheiat în judeţele Bistriţa-Năsăud, Buzău, Bihor, Dâmboviţa, Ialomiţa, Harghita , Neamţ şi Sălaj.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat, ieri, primele 117 ordine de clasificare a unităţilor sanitare, în funcţie de competenţă, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Majoritatea unităţilor sanitare clasificate până în prezent s-au încadrat în categoriile a IV-a, respectiv 65 şi a V-a - 28 de unităţi, cu sau fără plan de conformare.

Procesul de clasificare a unităţilor sanitare a fost finalizat în opt judeţe, respectiv Bistriţa-Năsăud, Buzău, Bihor, Dâmboviţa, Ialomiţa, Harghita, Neamţ şi Sălaj, a precizat MS.

"Clasificarea unităţilor sanitare reprezintă un proces complex care necesită multă atenţie. Atât managerii de spitale, cât şi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică trebuie să trateze acest proces cu seriozitate şi cu importanţa cuvenită deoarece de punerea corectă în aplicare a acestei măsuri va depinde dezvoltarea în viitor a unităţilor sanitare. Până în prezent, am fost obligaţi să trimitem înapoi documentaţia pentru a cere detalii sau plan de conformare în cazul mai multor unităţi sanitare. Atrag atenţia atât managerilor de spitale, cât şi reprezentanţilor autorităţilor locale că netransmiterea documentelor sau neconformitatea acestora cu realitatea poate duce la neclasificarea unităţilor", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

 

Procesul de clasificare continuă până la sfârşitul lunii mai

În Bucureşti au fost clasificate, până în prezent, opt unităţi sanitare, din cele 42 existente. Dintre acestea, două institute medicale au fost clasificate în categoaria I M (I Monospecialitate) - Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare, trei spitale au fost incluse în categoria a II-a - Spitalul "Sfântul Ioan", Spitalul Colentina şi Spitalul "Sfântul Pantelimon", ultimele două cu plan conformitate, o altă unitate sanitară va avea categoria II M - Spitalul "V. Gomoiu", un spital a fost cuprins în categoria III - Spitalul Clinic Cantacuzino şi un altul în categoria a V-a - Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţilor pentru Tineri "Sf. Stelian".

Potrivit Ministerului Sănătăţii, procesul de clasificare continuă până la sfârşitul lunii mai.

Până la 1 iunie, data intrării în vigoare a noului contract-cadru, toate unităţile sanitare trebuie clasificate, în funcţie de competenţă, într-una din cele cinci categorii de clasificare.

"Clasificarea spitalelor va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării spitalelor, pe niveluri de competenţă şi performanţă, şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală. Clasificarea spitalelor înseamnă creşterea eficienţei funcţionării spitalelor prin evitarea suprapunerilor şi paralelismelor între unităţile spitaliceşti, dar şi asigurarea accesului echitabil al cetăţenilor la serviciile medicale", a precizat sursa citată.

 

Cinci categorii de clasificare

Ministerul Sănătăţii a propus clasificarea spitalelor în cinci categorii.

Spitalele de categoria V, cu nivel de competenţă limitat, sunt cele care asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paliative.

Spitalele de categoria IV, cu nivel de competenţă bazal, sunt cele care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.

Spitalele de categoria III, cu nivel de competenţă mediu, sunt unităţile care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.

Spitalele de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil), cu nivel de competenţă înalt, sunt cele care deservesc populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate.

Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil): nivel de competenţă foarte înalt, sunt cele care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, pentru păstrarea funcţionalităţii sistemului naţional de urgenţă, se va utiliza în continuare clasificarea spitalelor de urgenţă prevăzută prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1764/2006.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS: Majoritatea unităţilor sanitare clasificate până în prezent sunt în categoriile patru şi cinci.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
MS: Majoritatea unităţilor sanitare clasificate până în prezent sunt în categoriile patru şi cinci5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei