Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mai 2011 - Anul XVI, nr. 109 (4707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Deţinut român obţine 13.000 euro despăgubiri, după ce s-a plâns de condiţiile deplorabile din Jilava

Un deţinut român a obţinut 13.000 de euro despăgubiri, după ce s-a plâns Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg de condiţiile deplorabile din Penitenciarul Jilava, respectiv de supraaglomerare şi de prezenţa şaorecilor, păduchilor, puricilor.

Reclamantul Gheorghe Costică Todireasa este un cetăţean român născut în 1959, în prezent deţinut în Penitenciarul Bucureşti Jilava.

El a invocat încălcarea articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane şi degradante.

Todireasa s-a plâns de condiţiile de detenţie, la modul general, iar în particular de suprapopularea mediului carceral, de condiţiile deplorabile de igienă, precum şi de prezenţa şaorecilor păduchilor, puricilor şi altor insecte.

Curtea Europeană a decis, în 3 mai, că în cazul deţinutului s-a încălcat articolul 3 al Convenţiei, condamnând statul român la plata a 13.000 de euro, cu titlu de despăgubiri morale, către Gheorghe Costică Todireasa.

În noiembrie 2000, procurori din cadrul Parchetului instanţei supreme l-au trimis în judecată pe Gheorghe Costică Todireasa, administrator al patru societăţi comerciale din Piatra Neamţ, pentru înşelăciune în convenţie cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi fals intelectual, informa Biroul de presă al instituţiei.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 1992-1994, Gheorghe Todireasa a înfiinţat societăţile comerciale SC Eurotex SRL, SC Eltex SRL, SC Mediator Prod Com SRL şi SC Vectra SRL, toate cu sediul în municipiul Piatra Neamţ, avînd ca obiect de activitate comerţul cu ridicata de combustibili lichizi, solizi şi gazoşi şi al produselor alimentare şi nealimentare.

În cursul anilor 1998-1999, Todireasa a achiziţionat, în numele societăţilor comerciale pe care le administra, de la un număr de 26 de societăţi comerciale din ţară, produse petroliere şi zahăr în valoare de peste 30 miliarde de lei vechi.

Din totalul mărfurilor achiziţionate inculpatul a achitat furnizorilor marfă în valoare de aproximativ 18 miliarde de lei. Pentru a plăti restul de bani, Todireasa a emis 15 file de cec şi patru bilete la ordin fără a avea disponibil în cont, nota rechizitoriul.

În acelaşi document se menţiona că mărfurile achiziţionate le-a valorificat la diferite societăţi comerciale din ţară, prin intermediul punctelor de lucru înfiinţate în Bucureşti, Braşov şi Miercurea Ciuc, cărora, pe baza unor împuterniciri, le-a încredinţat facturi, chitanţiere, ştampila societăţii şi marfă, fără să întocmească acte de evidenţă cu ceea ce predă şi ceea ce încasează.

Anchetatorii au mai stabilit că, în cursul anilor 1998-1999, Todireasa nu a înregistrat în contabilitate achiziţionarea mărfurilor în valoare de 30.173.561.000 lei, nedepunând la Administraţia Financiară bilanţurile contabile semestriale şi anuale pentru aceste societăţi. Prin aceasta el s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, în valoare de 2.185.615.000 lei (din care 1.008.987.000 lei impozit pe profit şi 1.176.628.000 lei TVA).

Todireasa a mai fost deferit justiţiei într-un alt dosar, în 1999. Acesta, împreună cu alte patru persoane, a înşelat cu peste trei miliarde de lei mai multe societăţi, cărora le-a vândut ordine de compensare false de tip Conel, precizau atunci procurorii Parchetului Neamţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deţinut român obţine 13.000 euro despăgubiri, după ce s-a plâns de condiţiile deplorabile din Jilava.
 Vizualizări articol: 481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deţinut român obţine 13.000 euro despăgubiri, după ce s-a plâns de condiţiile deplorabile din Jilava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei