Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 apr 2011 - Anul XVI, nr. 94 (4692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani marcaţi

Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, ridicaţi de procurori după un flagrant delict

Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar au fost ridicaţi, miercuri, în urma unui flagrant delict organizat de procurori, care au marcat cei 150.000 de euro pretinşi de patronul Realitatea de la Sebastian Ghiţă, pentru a nu-i rezilia contractul de management după ce acesta a investit 4 milioane de euro.

Miercuri, în jurul orei 17.00, la sediul Realitatea Media, echipa de flagrant condusă procurori l-a prins pe Ion Ilie Cezar (fost Berbeci) după ce a primit de la Alexandru Iacobescu suma de 150.000 de euro.

Miercuri era data limită la care Sebastian Ghiţă trebuia să plătească 200.000 de euro pentru ca Sorin Ovidiu Vîntu să nu rezilieze contractul de management al Realităţii. Ghiţă a spus că plăteşte 150.000 de euro lunar şi a încercat, iniţial, să amâne termenul stabilit, invocând faptul că trebuie să plătească salariile angajaţilor postului TV Publika.

Pentru că nu a reuşit să ajungă la o înţelegere, miercuri, Ghiţă a plătit 150.000 de euro, prin intermediul lui Alexandru Iacobescu, banii fiind însemnaţi anterior la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arată procurorii în propunerea de arestare preventivă a lui Vîntu.

Iacobescu este martor în dosar.

 

Vîntu i-a propus lui Ghiţă să-i dea banii şi să plece de la Realitatea

Sorin Ovidiu Vîntu i-a propus lui Sebastian Ghiţă să-i dea banii şi să plece de la Realitatea Media, ori să se judece pentru rezilierea contractului de management, în final căzându-se de acord să fie plătită lunar o sumă importantă pentru ca patronul Asesoft să rămână la postul TV.

Acţiunile lui Sorin Ovidiu Vîntu l-au determinat pe Sebastian Ghiţă Sebastian să cedeze pretenţiilor pecuniare formulate de patronul Realitatea TV şi Ion Ilie Cezar.

Potrivit referatului prin care se solicită arestarea lui Vîntu şi Ion Ilie, Ghiţă a fost obligat să accepte "cea de-a treia variantă invocată de inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu la data de 2 aprilie".

"Vîntu: Şi-ţi spun: e opţiunea unu - îţi dau banii şi ai plecat, e opţiunea doi - denunţ eu contractul şi ne judecăm, opţiunea trei - ne înţelegem şi, dacă nu te ţii de cuvânt, îţi dau cu p... în gură. Nu în braţe, în gură.

Ghiţă: Hai să discutăm opţiunea trei. Celelalte două sunt nişte chestii de nediscutat, adică cine o face, o face.

Vîntu: Deci nu mai e loc să te joci.

Ghiţă: N-a fost loc niciodată", potrivit unei discuţii, consemnată în referatul procurorului de arestare a lui Vîntu şi Ion Ilie, înaintat Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti.

Procurorii notează că, având în vedere că termenul fixat de către cei doi pentru ca Ghiţă să dea suma de 150.000 de euro a fost pentru data de 20 aprilie, aceştia s-au asigurat că patronul Asesoft va ceda presiunilor.

 

„Sunt călare pe tine, că, dacă am strâns puţin din pinteni, ţi-ai dat duhul”

Sorin Ovidiu Vîntu spune, într-o discuţie cu Sebastian Ghiţă, că, primul lucru care se face când începe un război, se dă atacul la resurse, că îl va ridiculiza "în târg", "cu intrări în presă", avertizându-l că este "călare pe el", iar "dacă strânge puţin din pinteni, îşi dă duhul".

Vîntu îi precizează lui Ghiţă că el nu transmite mesaje "la maniera că «băi băieţi, vă rog frumos»".

"Am spus: Ce-a promis Ghiţă că vă livrează, vă livrez, staţi liniştiţi, nu-l mai încurajaţi în prostie. Ăsta e mesajul pe care l-am trimis. Ce-a promis Ghiţă că vi se livrează, vi se va livra, nu îl împingeţi la prostii. Ăsta e tipul de mesaj, nu te-am umilit nici acolo. Şi de aia am ales altă strategie, să te împing în interiorul legii. N-am, tati, n-am venit aici cu..., stai liniştit, că eu nu fac de-astea. Ţi-am spus că te-am graţiat. Am decis să aplic altă strategie, să te împing în interiorul legii, pe lege, unde sugi p..., pentru că ai fost atât de imprudent încât nu ţi-ai luat nicio măsură de precauţie, crezând, bazându-te pe chestii de-astea de golan", spune Vîntu, potrivit unei convorbiri înregistrată de Ghiţă, în 2 aprilie 2011, când se afla în maşina patronului Realitatea, pe raza localităţii Pucheni, judeţul Prahova, convorbire consemnată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Vîntu.

Vîntu i-a spus lui Ghiţă că nu şi-a luat nici un fel de precauţie.

"Şi am decis, domnule, dacă acum e atât de vulnerabil şi pot să-l fac pe băiat să devină doar casier plătitor, a întârziat şase zile, a pierdut zece milioane. De ce p... mea să mă apuc să-i fac eu, îl împing în lege şi îl f... de nu se vede. Deci, acum eşti în interiorul legii, Sebastian, unde eşti vulnerabil sută la sută", afirmă Vîntu, care se jură "pe copiii săi", spunând că este ultima discuţie serioasă pe care o mai poartă cu el.

"Şi fără să mă ascund în vreun fel, fără vreun interes, pentru că ţi-o spun deschis, sunt călare pe situaţie, sunt călare pe tine şi cred că ţi-ai dat seama de lucrul ăsta. În faţa altora, spune ce vrei. Sunt călare pe tine, că, dacă am strâns puţin din pinteni ţi-ai dat duhul. Te ridiculizez în tot târgul, te fac de c..., vei deveni un personaj penibil, eu ştiu să fac mişto şi cu intrări în presă", susţine Vîntu, subliniind că "ştie să-l facă de c..." şi că îi va izola toţi partenerii de afaceri.

Vîntu continuă spunând că, în timpul unui scandal, "fug toţi ca potârnichile", dar Ghiţă "n-are de unde să ştie".

"De-aia am venit acolo (în 27 martie, la sediul Realitatea-n.r.), ca să fie scandal, că, dacă nu veneam acolo, nu prea era scandal. Venirea mea acolo..., tu vroiai scandal, nu, eu vroiam scandal. Te-am lăsat pe tine şi tu să-l faci, să-ţi arăt cum se joacă cu adevărat cu creierul, nu cu hormonii. Deci, în timpul unui scandal, toţi cei care te-au susţinut se dau deoparte, chiar dacă se bat cu pumnii în piept, fratele nostru, sau Ghiţă, sau Sebastian, că e aia, aia sau au alte interese, se vor da deoparte... Pe ei îi doare în p..., că ai dreptate, că n-ai dreptate, că am eu, îi doare fix în p... Îi interesează să profite fără să fie atinşi de c... Or, când a apărut, am dat drumul la ventilator şi am început să arunc stropi de c... acolo, s-a făcut linişte. Întotdeauna am avut grijă să am un şir de contacte, din când în când mai scot câte un şeptar. Primul lucru care se face când începe un război, se dă atacul la resurse. Eu asta te învăţ. Identifici resursele duşmanului tău şi începi să-i anulezi resursele. Rămâi fără contracte, nu mai împingi bani, ai ieşit din business, până la sfârşitul anului eşti falit. Dar falit, falit", i-a mai spus Vîntu lui Ghiţă.

În opinia anchetatorilor, abordarea de pe o poziţie de superioritate a avut un scop unic, respectiv ca Sebastian Ghiţă "să înţeleagă că puterea o are numai Sorin Ovidiu Vîntu". De altfel, sub acest aspect este relevantă afirmaţia lui Vîntu care la începutul întâlnirii (din 2 aprilie-n.r.) a definit caracteristicile care fac diferenţa dintre mediile lor şi datorită cărora numai inculpatul are puterea discreţionară.

"Astfel, enumerarea sacadată, apăsată a experienţelor din viaţa sa, a faptelor josnice care nu îi sunt străine, a mahalalei care l-a format, în care asasinatele la comandă erau constante ale existenţei a fost făcută cu scopul de a amplifica forţa cu care poate tranşa în favoarea sa orice situaţie. I-a descris apoi lecţiile pe care şi le-a însuşit în puşcărie şi care l-au călit, autoritatea pe care a avut-o asupra reţelelor organizate de hoţi, iar această asociere cu mediul ordonat, civilizat în care s-a format partea vătămată (un mediu slab, lipsit de forţă, conform criteriilor sale) au urmărit să amplifice forţa invincibilă a inculpatului cu care partea vătămată nu se poate angaja într-o luptă, deoarece nu are resurse şi a încheiat tabloul imaginii sale arătând că i-a lichidat şi pe cei mai temuţi asasini la comandă - racheţii - a căror notorietate negativă nu mai are nevoie de alte argumente în plus", arată procurorii, în propunerea de arestare preventivă a lui Vîntu.

În acelaşi sens, mai arată procurorii, Vîntu a ţinut să-i amintească lui Ghiţă "lecţiile anterioare şi să-i sublinieze faptul că a intenţionat să-i administreze lecţia maximă, în sens propriu".

"Ca să ştii, iniţial, pe cuvântul meu că am vrut să-ţi administrez lecţia maximă, ca să termin şi să dau o lecţie tuturor", i-a spus Vîntu lui Ghiţă.

 

Vîntu: Eu vin dintr-o mahala ţigănească, de prin pârnăi

Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV, a făcut publică înregistrarea unei discuţii din 2 aprilie avută cu Sorin Ovidiu Vîntu, în maşina acestuia şi în care acesta îl ameninţă şi declară că a făcut "eforturi disperate să nu se dea în fapt de unde vine şi cine e".

"Eu vin dintr-o mahala ţigănească, de prin pârnăi, din prin contrabandă cu de-aştia. Eu am făcut efoturi disperate să nu mă dau în fapt de unde vin şi cine sunt", îi spune Vîntu lui Ghiţă, într-o discuţie "pe şleau, pe şleau", motiv pentru care spune că a venit la întâlnire cu o maşină "care nu e monitorizată de SRI".

Vîntu îi precizează lui Ghiţă că nu îl înregistrează.

"Discutăm ca între doi băieţi: un golan bătrân şi unul tânăr", spune Vîntu, iar Ghiţă întreabă: "Eu?", apoi chicoteşte.

"Ţi-am dat două lecţii. Te-ai bazat pe forţă, ţi-am arătat că mă p.. pe tine cu forţa ta", continuă Vîntu.

Sebastian Ghiţă, despre care Vîntu spune, potrivit înregistrării, că vine "dintr-o lume, totuşi cinstitită, ordonată, civilizată", este atenţionat de Sorin Ovidiu Vîntu: "Eu vin dintr-o mahala ţigănească, din pârnăi, din contrabandă cu de-aştia. Eu am făcut eforturi disperate să nu mă dau în fapt de unde vin şi cine sunt. Prietenul tău Măgureanu poate confirma că mi-a dat ok-ul să împuşc rakeţii".

Vîntu subliniază că a împuşcat (rakeţi-n.r) "sute, nu zeci", la propriu.

"Discut clar, nu mi-e teamă că ai ceva pe tine, mă doare în p...", îi spune Vîntu lui Ghiţă, precizându-i: "Deci, pe chestii de forţă şi cu ţigani, prietene, am condus. Bă, ascultă-mă cu atenţie, că să ştii şi tu: toată reţeaua de bulibaşi din România a lucrat pentru mine. Toată. Pe timpul certificatelor de proprietate. (...). Înainte lucrau pentru (...) agenţi industriali. Riscau 25 de ani sau glonţul. Furau din fabrici: macarale, alea, alea. Şi duceam la italieni. Nu ştii nimic despre mine, nimic, decât legendele făcute de proşti. Ca tine, la modul cel mai serios, am îngropat prin dealurile de prin Moldova".

După aceasta dialogul decurge astfel:

"Ghiţă: E a treia oară..

Vîntu: Iniţial am vrut să îţi aplic lecţia maximă…

Ghiţă: Să mă îngropaţi ?

Vîntu: Să dau o lecţie tuturor care îndrăznesc să mă..

Ghiţă: Să mă îngropaţi ?

Vîntu: Bă, puştiule! La mine aşa ceva nu înseamnă că e politică interzisă. La mine face parte din arsenalul de lucru când sunt supărat sau când am un interes mare de apărat. Eu nu glumesc cu astea. M-am gândit după aceea că ai venit cu inima deschisă. Fii atent aici: Ţi-au şuierat gloanţele pe la urechi. Mă refer la propriu. Când ai vorbit de moarte ţi-am spus să nu vorbeşti de ce nu ştii. Deci bătrâne, la propriu m-am gândit...

Ghiţă: Eu nu

Vîntu: Da tu ai venit cu inima deschisă iniţial, într-adevăr", potrivit înregistrării difuzată de Realitatea TV.

Sebastian Ghiţă a declarat pentru Hotnews că înregistrarea este autentică şi că a fost făcută în 2 aprilie.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut pentru şantaj de către procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru că i-a pretins lui Sebastian Ghiţă 150.000 de euro.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea Media, a înaintat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o plângere în care îl acuză pe Sorin Ovidiu Vîntu de ameninţare şi şantaj.

Biroul de presă al Ministerului Public a confirmat, pentru MEDIAFAX, că în 4 aprilie s-a înregistrat plângerea lui Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu, care patronează Realitatea Media.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, ridicaţi de procurori după un flagrant delict.
 Vizualizări articol: 291 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, ridicaţi de procurori după un flagrant delict0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei