Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 mar 2011 - Anul XVI, nr. 74 (4672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare a unei ziariste

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat, ieri, România pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare a ziaristei constănţeane Cornelia Popa, statul român fiind obligat să-i plătească acesteia 7.000 de euro daune morale şi 4.110 cheltuieli de judecată.

APADOR-CH informează că au reprezentat-o la CEDO pe Cornelia Popa, care este jurnalist de profesie şi s-a plâns Curţii Europene de încălcarea dreptului său la liberă exprimare, deoarece a fost condamnată penal pentru calomnie în 2002 pentru un articol pe care l-a publicat în cotidianul constănţean "Independentul".

Articolul în cauză, intitulat "Judecătoarea C.C. recidivează cu sentinţe stupefiante", conţinea informaţii care puneau la îndoială competenţa profesională a magistratului. Sesizate ulterior de judecătoarea în cauză, instanţele române au condamnat-o pe reclamantă pentru infracţiunea de calomnie, apreciind că articolul aducea atingere nu doar magistraţilor, ci diminua încrederea publicului în justiţie.

Curtea Europeană a criticat faptul că instanţele române au acordat prioritate calităţii de magistrat a victimei, încercând astfel să creeze principiul conform căruia magistraţii nu pot face obiectul vreunei critici în presă. Curtea a mai observat că instanţele române nu au analizat circumstanţele concrete ale cauzei, cum ar fi interesul general al subiectului tratat sau existenţa unei anchete disciplinare împotriva judecătoarei respective. Toate acestea au condus Curtea la concluzia că Articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care garantează dreptul la liberă exprimare a fost încălcat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare a unei ziariste.
 Vizualizări articol: 830 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
România, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare a unei ziariste5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei