Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 mar 2011 - Anul XVI, nr. 74 (4672)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie de admitere a unei cereri de anulare a recalculării pensiei militare, la Tribunalul Mehedinţi

Tribunalul Mehedinţi a admis, ieri, o acţiune a unui pensionar militar care a solicitat la această instanţă anularea deciziei de recalculare a pensiei, decizia survenind uneia similare luate la sfârşitul săptămânii trecute de Tribunalul Teleorman şi care viza 16 cauze.

Instanţa Tribunalului Mehedinţi a admis cererea pensionarului militar Oproiu Vinişor şi a anulat decizia de recalculare care viza pensia acesta, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Costel Gîlcă.

Prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a solicitat anularea deciziei de recalculare a pensiei contestate, emise de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi menţinerea deciziei de stabilire a cuantumului pensiei conform cuantumului plătit în luna decembrie 2010.

Reclamantul a mai cerut obligarea MAI la plata cheltuielilor de judecată.

Instanţa Tribunalului Mehedinţi a constatat că deşi actul normativ care a stat la baza recalculării pensiei reclamantului a fost abrogat - HG 735/2010 a fost abrogată prin OUG 1/2011 - , Casa de Pensii din cadrul MAI nu a emis o decizie de anulare a deciziei de recalculare în baza Legii 119/2010 şi nici nu a revenit la cuantumul anterior al pensiei avut în decembrie 2010, motiv pentru care apreciază că contestaţia formulată de reclamant este întemeiată în parte în ceea ce priveşte capătul de cerere prin care se solicită anularea deciziei de recalculare.

Ca o consecinţă a anulării, instanţa, având în vedere principiul restitutio in integrum va dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii deciziei de anulare, urmând ca reclamantul să beneficieze de pensia avută anterior emiterii deciziei de recalculare anulată.

Decizia poate fi atacată cu recurs.

Primele acţiuni ale cadrelor militare care au solicitat anularea deciziilor de recalculare a pensiilor au fost luate, vineri, la Tribunalul Teleorman.

Avocatul Costel Gîlcă a precizat că, la nivelul întregii ţări, sunt peste 12.000 de reclamanţi din Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.

Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010. Instanţa a apreciat, în motivarea decizie, că HG 735 discriminează beneficiarii pensiilor care nu au depus cereri de recalculare. ICCJ a precizat că HG 735/2010 - act administrativ unilateral cu caracter normativ - produce efecte "erga omnes", ca şi sentinţa contestată cu recurs.

Suspendarea aplicării HG 735/2010 s-a dispus până la o hotărâre definitivă privind anularea actului normativ.

Legea 119/2010 ale cărei norme de aplicare erau incluse în HG 735/2010 a rămas însă valabilă, fiind necesară însă o nouă ordonanţă de urgenţă cu o nouă metodologie de recalculare a pensiilor militare.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG 1/2011 care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileşte că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârşitul acestui an şi că instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.

Decizia de a emite ordonanţa a fost luată după ce Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională hotărârea privind recalcularea tuturor pensiilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Decizie de admitere a unei cereri de anulare a recalculării pensiei militare, la Tribunalul Mehedinţi.
 Vizualizări articol: 592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Decizie de admitere a unei cereri de anulare a recalculării pensiei militare, la Tribunalul Mehedinţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei