Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 mar 2011 - Anul XVI, nr. 69 (4667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Contractul din 2010, prelungit

Intrarea în vigoare a noului contract-cadru privind asistenţa medicală, amânată cu două luni

Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale va intra în vigoare la 1 iunie, cu două luni mai târziu decât termenul stabilit iniţial, pentru a finaliza în prealabil procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării spitalelor.

Noul termen de intrare în vigoare a contractului-cadru în sistemul medical a fost stabilit în şedinţa de ieri a Guvernului.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a precizat că, urmare a acestei decizii, pentru următoarele două luni vor fi încheiate acte adiţionale pe baza contractului cadru în vigoare.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că autorităţile au căzut de acord ca noul contract-cadru să intre în vigoare peste două luni, respectiv din 1 iunie. Astfel, din 1 aprilie, când trebuia să intre în vigoare noul contract-cadru, vor fi întocmite acte adiţionale care vizează prelungirea cu încă două luni a actului normativ din 2010.

Peste 80 la sută din medicii de familie au anunţat că nu vor semna contractele-cadru la 1 aprilie, astfel că, după această dată, bolnavii nu vor putea primi reţete compensate, gratuite şi trimiteri către specialişti, a spus, ieri, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Doina Mihăilă.

Ea a precizat că, din păcate, a devenit o tradiţie faptul că în fiecare primăvară medicii de familie sunt nevoiţi să ducă un adevărat război pentru a apăra cabinetele, pentru a-şi proteja pacienţii, pentru a face "cât de cât funcţional acest sistem din ce în ce mai haotic".

Doina Mihăilă a mai spus că organizaţia pe care o reprezintă, împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familie - Medicină Generală, a cerut în instanţă suspendarea Hotărârii 1047/1571 şi că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti urmează să ia o decizie în acest sens.

 

Pacienţii primesc medicamente şi după 1 aprilie

Prelungirea cu două luni a actualului contract-cadru va permite modificarea prevederilor cu care medicii de familie nu sunt de acord, iar pacienţii vor primi medicamente compensate şi gratuite după 1 aprilie, a spus, ieri, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.

"Dacă ar fi aşa, am avea timp să modificăm toate acele prevederi cu care nu suntem de acord. De fapt, noi nu criticăm numai contractul cadru, ci mai multe acte normative, la pachet. Este vorba despre legea permanenţei, legea informatizării şi contractul cadru, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală, Rodica Tănăsescu.

Ea a precizat că prin decizia de a prelungi cu două luni actualul contract cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul sanitar pacienţii nu vor mai avea de suferit.

În ce priveşte acuzaţiile aduse medicilor de familie de către preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Rodica Tănăsescu a spus că ele trebuie probate.

"Preşedintele CNAS trebuie să facă dovada fraudei", a adăugat Tănăsescu.

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a declarat pentru MEDIAFAX că doar 20-25% dintre medicii de familie au spus că nu vor semna contractul cadru, nu 81 la sută, aşa cum spun liderii organizaţiilor de profil, acest nou contract garantând veniturile celor care muncesc şi oferă servicii de calitate pacienţilor.

Duţă a subliniat că noul contract-cadru nu face altceva decât să vină în sprijinul celor care respectă pacientul şi cheltuirea banilor, iar toate acestea contribuie la sistemul de sănătate.

"CNAS afirmă din nou hotărârea de a continua informatizarea sistemului, ca singură măsură prin care putem garanta că banii asiguraţilor sunt folosiţi corect. Practic, sistemul informatic nu va mai permite celor care au fraudat să facă acest lucru. Informatizarea vine să sprijine munca acelor medici care îşi desfăşoară activitatea cinstit. Adevărul este că vor fi mai supăraţi cei care s-au obişnuit să trăiască din muncă necinstită şi fraudarea sistemului", a mai spus Lucian Duţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Intrarea în vigoare a noului contract-cadru privind asistenţa medicală, amânată cu două luni.
 Vizualizări articol: 692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Intrarea în vigoare a noului contract-cadru privind asistenţa medicală, amânată cu două luni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei