Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 feb 2011 - Anul XVI, nr. 30 (4628)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tragedie în subteran

Un inginer şi patru electricieni au murit într-o explozie la Mina Uricani

O explozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinşi în subteran, echipele de salvatori coborând în mină. Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.

În urma exploziei, cele cinci persoane au murit - un inginer şi patru electricieni, cu vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani.

Cei 15 salvatori minieri au ieşit, sâmbătă seară, din Mina Uricani, aducând la suprafaţa trupurile victimelor, în subteran având loc o nouă explozie, în urma căreia nimeni nu a fost rănit.

Potrivit unui comunicat de presă al Companiei Naţionale a Hiulei (CNH) Petroşani, echipa de electricieni care executa reparaţii la transformatorul defect era condusă de inginerul Cosmin Calotă, de 36 de ani.

Alături de acesta, şi-au pierdut viaţa electricienii Marian Cucu, de 41 de ani, Cornel Borchici, de 36 de ani, Iulian Stoi, de 36 de ani, şi Ion Nădrag, de 37 de ani.

Pe de altă parte, în comunicatul CNH este confirmat faptul că în subteran a avut loc o a doua explozie.

"În timpul evacuării victimelor, aflându-se pe traseul spre suprafaţă, personalul salvator a resimţit suflul celei de-a doua explozii. Din fericire, această deflagraţie nu a mai produs victime", se arată în comunicat.

 

Explozia s-a produs, cel mai probabil, în urma unei acumulări de gaz metan

Procurorul general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia Augustin Lazăr susţine că explozia de la Mina Uricani s-a produs, cel mai probabil, în urma unei "acumulări de gaz metan şi a unui arc electric", însă cauza exactă va fi stabilită în urma anchetei.

Augustin Lazăr a declarat, ieri, pentru corespondentul MEDIAFAX, că "este prematur" să se pronunţe acum, precizând însă că versiunea cea mai probabilă privind cauza exploziei este că deflagraţia s-a produs ca urmare "a unei acumulări de gaz metan şi a unui arc electric".

Potrivit sursei citate, cauzele exploziei sunt cercetate de o echipă formată din inspectori de protecţia muncii, poliţişti de la Poliţia judiciară şi specialişti care se află în Valea Jiului, echipa fiind coordonată de un procuror criminalist de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani.

Lazăr a afirmat că este necesară "o cercetare laborioasă" a inspectorilor de protecţia muncii.

 

Văduvele minerilor vor fi angajate la CNH

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, la Petroşani, că văduvele minerilor care şi-au pierdut viaţa în explozia de la Mina Uricani vor fi angajate în Compania Naţionale a Huilei.

"Potrivit contractului colectiv de muncă, soţiile celor decedaţi vor fi angajate la Compania Naţională a Huilei", a spus Botiş, la ieşirea din sediul CNH.

Ioan Botiş a precizat că reprezentanţii Executivului vor avea o întâlnire şi cu familiile îndoliate.

"Vrem să-i asigurăm pe toţi că suntem alături de ei. Eu sunt fiu de miner, tatăl meu a lucrat şi la Mina Bărbăteni şi la Mina Lupeni, e regretabil că se întâmplă aşa ceva, dar ştiţi la fel de bine ca şi mine, probabil cât va fi minerit se vor mai întâmpla asemenea accidente", a spus Botiş.

Botiş a spus că Guvernul urmează să aprobe un pachet de ajutoare de urgenţă pentru familiile îndoliate, iar, în paralel, se va acorda şi un pachet individualizat, reprezentanţii Executivului urmând să identifice nevoile personale ale fiecărei familii pentru a putea veni în sprijinul acestora pe termen lung.

"Fiecare familie va fi ajutată separat, în sensul în care vom identifica nevoile. În acest caz (explozia de la Mina Uricani - n.r.) putem vorbi şi de familii cu doi copii minori şi vom găsi un pachet individual, pentru fiecare familie în parte", a spus Botiş.

Potrivit sursei citate, este prematur să se vorbească despre sume exacte care urmează să fie acordate familiilor minerilor morţi.

"O sumă minimă ar putea fi luată în calcul. În 2008, (explozia de la Mina Petrila - n.r.) a fost alocată o sumă de 100 de milioane de lei vechi. Cu siguranţă va fi un pachet mult mai consistent, dar nu cred că este cazul să vorbim acum de o sumă maximă. Pot să vă asigur că în bugetul ministerului (ministerul Muncii - n.r.) avem un fond de sprijin pentru cei aflaţi în situaţii de urgenţă, iar ceea ce s-a întâmplat în Mina Uricani se încadrează în acest capitol", a spus Botiş.

 

Directorul CNH: Activitatea la Mina Uricani va fi supendată aproximativ zece zile

Activitatea de exploatare a cărbunelui de la Mina Uricani, unde sâmbătă a avut loc o explozie în care au murit cinci mineri, va fi supendată aproximativ zece zile, în zona afectată intervenindu-se pentru "securizare", a declarat, duminică, directorul general al CNH, Constantin Jujan.

"În momentul de faţă, zona este monitorizată de la suprafaţă, în continuare se lucrează la izolare prin construcţii specifice ale lucrărilor miniere, care au fost afectate de explozie. În acest timp, personalul minei nu va putea să îşi desfăşoare activitatea. În baza contractului colectiv de muncă, angajaţii vor beneficia de plata unei indemnizaţii echivalente cu salariul de bază plus sporul de vechime, până în momentul în care aceste lucrări din subteran vor fi puse în siguranţă", a spus Jujan, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, aceste lucrări ar putea dura în jur de nouă-zece zile.

"Vom interzice accesul în subteran până la normalizarea situaţiei. În acest moment, expertiza tehnică ce se impune în astfel de situaţii nu poate fi efectuată tocmai din cauza condiţiilor dificile din subteran. După redeschiderea acestei zone, vom putea intra în subteran, pentru a elucida cauzele", a spus Jujan.

Directorul general al CNH a precizat că zona afectată de explozie este închisă şi va fi izolată şi se va introduce azot în spaţiul închis.

"După ce se inertizează lucrările miniere şi atmosfera va permite redeschiderea şi cercetarea acestor lucrări, precum şi scoaterea echipamentelor necesare expertizei, atunci se va putea face o cercetare în condiţii de siguranţă", a afirmat Jujan.

Jujan a amintit de un eveniment care a avut loc cu mai mulţi ani în urmă la Mina Vulcan, înainte de anul 1990, când o echipă de experţi care a coborât în subteran pentru prelevarea de probe necesare expertizei a fost surprinsă de o replică a primei explozii, toţi membrii echipei decedând.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un inginer şi patru electricieni au murit într-o explozie la Mina Uricani.
 Vizualizări articol: 639 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un inginer şi patru electricieni au murit într-o explozie la Mina Uricani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei