Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 feb 2011 - Anul XVI, nr. 30 (4628)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tabără: A fost o greşeală enormă închiderea abatoarelor mici, pregătim o lege privind reînfiinţare

 

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, că, în 2005, s-a făcut "o greşeală enormă" prin închiderea abatoarelor mici, afirmând că pregăteşte o lege referitoare la reînfiinţarea sau înfiinţarea unor asemenea unităţi noi şi a unora de prelucrare a laptelui.

Valeriu Tabără a declarat, într-o conferinţă de presă, la Sângeorgiu de Mureş, că a făcut demersuri în acest sens inclusiv la nivelul Comisiei Europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Lucrăm acum şi sperăm să finalizăm o lege privind unităţile mici de sacrificare, au fost făcute deja demersuri şi către Direcţia de Sănătate de la Comisia Europeană, eu însumi am avut o întâlnire pe această temă. Dorim să creăm o bază legislativă şi pentru ceea ce înseamnă micile fabrici de prelucrare a laptelui, să nu se mai ducă (producătorii - n.r.) cu laptele zeci sau sute de kilometri, să existe posibilitatea de prelucrare, chiar dacă sunt făbricuţe cu capacitate mai mică, în zona unde se găsesc animalele şi fermele respective. A fost o greşeală enormă când s-au închis, în 2005, peste 2.500 de astfel de unităţi", a spus Tabără.

Tabără a adăugat că nu vrea să spună cine au fost vinovaţii la vremea aceea, dar sunt cei care răspundeau de modernizare şi care "se preocupau cum trebuie să arate geamul, de câte ori au schimbat uşa" şi până la urmă au ajuns să închidă aproape 3.000 de unităţi de procesare a laptelui şi mici abatoare.

Valeriu Tabără a declarat că România are în pregătire o propunere privind susţinerea fermelor mici, în cadrul Politicii Agricole Comune, subliniind însă că este nevoie ca beneficiarii să fie pregătiţi şi să nu mai existe date neclare privind efectivele de animale, care să ducă la pierderea de subvenţii.

"Nu ascund faptul că pregătim, de altfel, etapa a doua, inclusiv prin Politica Agricolă Comună, unde România solicită o măsură specială pentru fermele mici. Ne adresăm aici nu neapărat numai fermei vegetale mici, ci fermelor care au două, trei, cinci, şase, şapte vaci. De altfel, prin baza legislativă creată şi prin sursele financiare pe care le avem la dispoziţie, noi putem să dăm prime pentru cei care deţin de la două până la 15 vaci de lapte şi acest lucru sper că va fi un ajutor excepţional. Încă o clarificare: controlul venit de la APIA pentru bani va fi făcut conform prevederilor legale. Anul trecut s-a pierdut un milion şi ceva de euro, pentru că în diverse situaţii beneficiarii noştri nu sunt pregătiţi în totalitate. (...) Am întâlnit anul trecut evidenţe extrem de neclare în sector, aproape 150.000 de capete de vaci de lapte nu existau şi spre fermele respective s-au dus finanţări. Anul acesta avem de asemenea o verificare foarte atentă a ce înseamnă efectivele, pentru a da prime şi sigur verificările vor continua", a spus el.

Tabără a spus că o altă problemă importantă se leagă de prelucrarea laptelui şi transformarea lui în produse lactate, subliniind că "nu este posibil să se transfere subvenţiile date crescătorului spre alte elemente ale lanţului produselor lactate" şi că nici procesatorul şi nici distribuitorul de lapte nu trebuie să câştige mai mult decât producătorul de lapte.

"Urmează, ca legislaţie europeană, acel contract unic care se face între producătorul de lapte şi procesator. Dar care nu trebuie să se oprească, ci să meargă mai departe la ce înseamnă distribuţia în sistem, către consumatori", a spus ministrul, adăugând că este nevoie de fabrici de lactate care să nu fie dependente de marii distribuitori, "care de cele mai multe ori plătesc când plătesc şi plătesc cum plătesc".

Tabără a afirmat că România are capacitate de negociere la nivel european şi că, de când este ministru, a negociat "întotdeauna cu câştig", pentru că trebuie luptat cu decizii "care s-au luat şi care porneau de la principiul că niciodată nu le mai poţi ataca".

"Nu, cu UE şi cu organismele europene se poate dialoga foarte bine, aşa cum a fost şi cazul pescuitului la Marea Neagră, cotele de peşte. (...) Uniunea nu ne blochează decât atunci când sunt încălcări ale regulamentelor, asta este o altă chestiune. De când sunt ministru, am negociat întotdeauna cu câştig. În negocierile economice cu Uniunea, întotdeauna trebuie să ai în vedere că negociezi în domeniul economic şi nu în cel politic", a spus Tabără, care a admis însă că în negocierile dinainte de intrarea României în UE "nu s-a pornit de la posibilităţile reale ale ţării, ci la vremea respectivă a fost un anumit obiectiv politic".

Tabără a fost prezent, la Sângeorgiu de Mureş, la întâlnirea Federaţiei Crescătorilor de Taurine din România, care reuneşte producători din acest sector din 30 de judeţe din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabără: A fost o greşeală enormă închiderea abatoarelor mici, pregătim o lege privind reînfiinţare.
 Vizualizări articol: 514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tabără: A fost o greşeală enormă închiderea abatoarelor mici, pregătim o lege privind reînfiinţare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei