Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 dec 2010 - Anul XV, nr. 290 (4581)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul estimează că 35-40% dintre mame vor opta pentru un concediu de creştere a copilului de 1 an

Guvernul estimează că 35-40% dintre viitoarele mame vor opta pentru un concediu de creştere a copilului cu o durată de un an şi indemnizaţie maximă de 3.400 lei, iar restul vor alege concediul de doi ani, dar cu indemnizaţie redusă la 1.200, conform ministrului Muncii, Ioan Botiş.

El a arătat că viitorii părinţi au la dispoziţie două pachete de concediu de creştere a copilului, respectiv "pachetul a", cu indemnizaţie de 600-3.400 lei pentru un an şi primă lunară de 500 lei pentru reîntoarcerea mai devreme la muncă, şi "pachetul b", cu o perioadă mai lungă de acordare a unei indemnizaţii reduse la 1.200 lei şi fără un stimulent de întoarcere la locul de muncă.

"La ora actuală, estimăm că pentru pachetul a vor opta în jur de 35-40% din persoane, iar pe pachetul b restul", a spus Botiş.

El a precizat că efortul bugetar calculat pentru ambele variante de concediu se ridică la circa 1,9 miliarde lei, cu o economie de aproximativ 100 milioane lei.

"Dacă vorbim de ordonanţa trecută astăzi în Guvern, această opţiune presupune pentru anul 2011 o cheltuială de aproximativ 1,9 miliarde lei, şi, după calculele făcute de noi şi de Ministerul de Finanţe, practic vom câştiga jur de 100 milioane lei", a spus Botiş.

Mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei, a decis, miercuri, Guvernul.

Premierul Emil Boc a anunţat că mamele vor putea opta pentru un concediu de creştere a copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei.

Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni.

Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent.

"Subliniez faptul că s-a avut în vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele şase luni, în oricare dintre variante, inclusiv la cei care se află în momentul de faţă în plată, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni", a spus Boc.

Mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul estimează că 35-40% dintre mame vor opta pentru un concediu de creştere a copilului de 1 an.
 Vizualizări articol: 534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul estimează că 35-40% dintre mame vor opta pentru un concediu de creştere a copilului de 1 an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei