Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 oct 2010 - Anul XV, nr. 240 (4531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE va cere din nou intensificarea eforturilor pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor

Comisia Europeană va cere tuturor statelor membre UE să îşi intensifice eforturile pentru a îmbunătăţi soarta minorităţii rome, la o conferinţă organizată la Bucureşti marţi şi miercuri, pe fondul polemicii provocate de expulzările romilor români şi bulgari din Franţa, transmite AFP.

"Comisia ar vrea mai multe programe pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor din partea tuturor statelor membre", a declarat Cristina Arigho, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru Afaceri Sociale, Laszlo Andor.

Andor va participa la reuniunea intitulată "Contribuţia fondurilor europene la integrarea romilor", organizată la Bucureşti cu participarea unor reprezentanţi UE, a unor oficiali români şi organizaţii neguvernamentale de apărare a drepturilor romilor.

Desemnaţi în anumite ţări cu termenul de ţigani sau nomazi, romii constituie cea mai importantă minoritate din Uniunea Europeană, ei totalizând 10-12 milioane de persoane.

Numeroşi membri ai acestei comunităţi suferă de pe urma discriminărilor şi sărăciei, din cauza unui acces dificil la educaţie, sănătate şi piaţa muncii.

În Slovacia, de exemplu, doar 3 la sută dintre copiii romi îşi termină studiile gimnaziale.

În România, chiar dacă numărul copiilor romi şcolarizaţi s-a dublat în ultimii 20 de ani, doar 25-30 la sută din romi au un loc de muncă stabil, restul fiind şomeri sau lucrând la negru, a declarat Ilie Dincă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi.

În Grecia, nivelul şomajului romilor va depăşi 30 la sută şi în Bulgaria 50 la sută, potrivit unui raport publicat în 2010 de reţeaua EURoma.

Dar datele la scară europeană sunt greu de colectat, în unele state membre neexistând statistici fondate pe etnie.

Această dificultate se regăseşte şi când este vorba despre a afla în ce proporţie fiecare stat membru UE a cheltuit fondurile europene puse la dispoziţie pentru programe în favoarea integrării romilor, în condiţiile în care unele state au creat programe speciale pentru această minoritate, iar altele nu.

Comisia a creat în septembrie un "task force pentru romi", care ar urma să evalueze utilizarea de fonduri UE, în vederea unei transparenţe sporite. Primele concluzii sunt aşteptate în decembrie.
Toate ţările trebuie să utilizeze într-o proporţie mai mare şi într-un timp mai scurt fondurile europene disponibile pentru această minoritate, potrivit Comisiei.

România este în urmă la acest capitol, ca şi Bulgaria, într-o măsură mai mică.

Din cele 2,25 de miliarde de euro pe care Fondul Social European (FSE) le-a pus la dispoziţia României în perioada 2007-2013 pentru "grupurile vulnerabile", aproximativ 1 la sută au fost cheltuiţi până în prezent, a precizat Cristina Arigho.

Bulgaria a cheltuit 5 la sută, în condiţiile în care media europeană este de 16 la sută.

În total, Bucureştiul a iniţiat 26 de proiecte specifice pentru integrarea romilor, cofinanţate prin diferite fonduri UE totalizând 85 de milioane de euro, potrivit autorităţilor române.

România înregistrează dificultăţi foarte mari în absorbirea fondurilor europene care i-au fost alocate în toate sectoarele (agricultură, transporturi), nu doar în ceea ce priveşte problema romilor, subliniază organizaţiile neguvernamentale şi experţii, care adaugă că ţara are o administraţie ineficientă şi o birocraţie excesivă.

Conferinţa de marţi şi miercuri vizează schimbul de informaţii privind "bunele practici", în vederea unei îmbunătăţiri concrete a situaţiei romilor în Europa şi a unei utilizări mai eficiente a fondurilor europene.

Numeroase organizaţii neguvernamentale rome susţin că Spania reprezintă un exemplu în această direcţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE va cere din nou intensificarea eforturilor pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor.
 Vizualizări articol: 496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE va cere din nou intensificarea eforturilor pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei