Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 oct 2010 - Anul XV, nr. 240 (4531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Germania, primul partener comercial al României, menţine restricţii pe piaţa muncii

Germania este, la 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu România, una dintre ţările UE care menţin restricţiile pe piaţa muncii pentru români dar şi statul care ocupă primul loc în topul partenerilor comerciali ai României.

Relaţiile diplomatice dintre România şi Republica Federală Germania au fost stabilite la 31 ianuarie 1967, la rang de ambasadă.

Germania ocupă, potrivit datelor MAE, primul loc în topul principalilor parteneri comerciali ai României. La sfârşitul lunii februarie 2010, volumul total al schimburilor bilaterale cu Germania a atins 1,94 miliarde euro, înregistrând o creştere de 10,64 % faţă de sfârşitul lunii februarie 2009. Volumul exportului românesc a fost de 904,38 milioane euro, cu peste 25 % mai mult decât în perioda similară din anul 2009, iar volumul importului a rămas la acelaşi nivel din anul precedent, atingând 1,03 miliarde euro.

De asemenea, potrivit datelor MAE, la sfârşitul lui februarie 2010, numărul societăţilor cu capital german era de 17.518, cu un volum total al capitalului subscris în valoare de 2,84 miliarde euro, fiind pe locul al treilea, după Olanda şi Austria. Investitorii germani s-au orientat cu precădere spre sectorul industrial (59,4%), servicii profesionale (16%), comerţ en gros (11,3%), comerţ en detail (5,8%), construcţii (4%), turism şi transporturi (1,7%).

În pofida puternicelor legături bilaterale, trebuie menţionat că deocamdată nu există nicio cursă aeriană directă între capitalele celor două ţări. În prezent, nu există un cadru juridic care să reglementeze relaţiile de colaborare dintre România şi Germania în domeniul transporturilor aeriene.

Comunitatea românească din Germania este una numeroasă. Pe de-o parte, după cel de al doilea război mondial, aproape jumătate de milion de etnici germani din România s-au stabilit în Germania. Aceştia au constituit mai multe asociaţii existând, astăzi, Asociaţia saşilor transilvăneni, cu sediul la Munchen, Asociaţia şvabilor bănăţeni, cu sediul la Munchen şi Asociaţia şvabilor sătmăreni, cu sediul la Ravensburg.

În Germania se află în prezent, conform Oficiului Federal pentru Statistică, 73. 043 de cetăţeni români, în statistică fiind cuprinşi doar cei care deţin cetăţenia română, nu şi românii cu altă cetăţenie.
În baza măsurilor tranzitorii menţionate în Tratatul de Aderare, Germania a decis limitarea accesului cetăţenilor români pe piaţa naţională a forţei de muncă.

Cetăţenii români au nevoie de permis de muncă pentru exercitarea unei activităţi în Germania, pe perioada aplicării măsurilor tranzitorii.

În schimb, statul german acordă numeroase burse pentru studenţi prin Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD), burse Humboldt pentru cercetători, stagii de perfecţionare pentru profesori, stagii pentru elevi sau burse prin Goethe Institut, burse de cercetare prin Societatea Germană pentru Cercetare (DFG), burse pentru stagii de cercetare pentru oameni de ştiinţă români şi germani prin Societatea pentru Europa de Sud-Est (SOG) din Munchen.

Partea română oferă la rândul său o bursă de 30 de luni, anual, pentru studii parţiale, doctorat sau specializare şi 20 burse anual pentru participarea unor persoane din Germania la diverse cursuri de vară.

România este reprezentată în Germania prin ambasadă şi două consulate generale (la Bonn şi Munchen). Începând din 1999 la Berlin funcţionează Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu".
În decembrie 1999 a luat fiinţă, tot la Berlin, Forumul Germano-Român, instituţie neguvernamentală menită să difuzeze în opinia publică germană o imagine obiectivă despre România. Acesta este condus de deputata Suzanne Kastner.

Cancelarul german Angela Merkel îşi începe, marţi, cea de a doua vizită în România de când este şef al guvernului de la Berlin, prima prezenţă în ţara noastră fiind prilejuită de summitul NATO din aprilie 2008.

Merkel soseşte, marţi, la Bucureşti, unde se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc. Ea va primi titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Ea s-a aflat la Bucureşti, pentru prima dată, la summitul NATO din aprilie 2008, ocazie cu care a avut convorbiri bilaterale cu Traian Băsescu.

Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Germania, primul partener comercial al României, menţine restricţii pe piaţa muncii.
 Vizualizări articol: 821 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Germania, primul partener comercial al României, menţine restricţii pe piaţa muncii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei