Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 iul 2010 - Anul XV, nr. 153 (4444)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ciorbea: Limitarea despăgubirilor pentru foştii deţinuţi politici - o batjocură; mergem până la CEDO

Avocatul lui Ion Diaconescu în procesul cu statul, Victor Ciorbea, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că limitarea pragului despăgubirilor materiale sau morale acordate foştilor deţinuţi politici este "o batjocură" şi a anunţat că va ataca această prevedere la Curtea Constituţională şi chiar la CEDO.

"Vom merge cu procesele până la capăt, inclusiv la CEDO. E o batjocură. Vom folosi toate căile cu putinţă, şi atacarea la Curtea Constituţională şi toate celelalte pe plan intern şi pe plan internaţional", a declarat Ciorbea.

Victor Ciorbea a mai arătat că, dacă nu se va ridica înainte o excepţie de neconstituţionalitate, va ridica el această excepţie în mod cert în procesul în care îl reprezintă pe Ion Diconescu.

"Ceea ce s-a judecat până acum este în primă instanţă, însă o asemenea limitare nu este numai neconstituţională, este absolut aberantă, ilogică şi în contradicţie cu toată practica internaţională în materie. Mai sunt 51 de ţări unde s-au adoptat astfel de acte normative şi astfel de limitări nu se aplică nicăieri", a adăugat Ciorbea.

În opinia sa, această limitare este "absolut împotriva oricăror principii de drept".

El a spus că aceste reguli sunt stabilite încă de pe vremea Codului lui Napoleon, la 1804, pe care România l-a preluat în timpul lui Cuza.

"Este de neconceput să limitezi pragul despăgubirilor materiale sau morale. Acestea sunt în funcţie de prejudiciul suferit de fiecare, fie că e prejudiciu material, fie că e prejuidiciu moral, dar, până acum, astfel de plafonări n-au existat şi se introduce tocmai în materia aceasta", a spus Victor Ciorbea.

Avocatul a mai subliniat că în Germania, în baza unei legi similare, din 2002 şi până în prezent s-au acordat despăgubiri de peste 88 de miliarde de euro.

În ceea ce priveşte procesul în care îl reprezintă pe Diaconescu, Ciorbea a menţionat că nu există o hotărâre definitivă, irevocabilă până în prezent.

"Deocamdată nu a fost redactată hotărârea. Termenul de apel la Curtea de Apel curge din momentul comunicării, 15 zile, iar apoi este termenul de recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, la rândul său, curge de la data comunicării făcute de Curtea de Apel Bucureşti", a precizat el.

El a criticat faptul că în timp ce "călăii primesc pensii de câte trei sute şi ceva de milioane, foştilor directori de penitenciare, torţionarilor şi anchetatorilor nefiindu-le modificate în niciun fel pensiile, victimelor le sunt limitate despăgubirile".

Potrivit lui Ciorbea, de 10.000 de euro, plafonul la care au fost stabilite despăgubirile morale, "îşi cumpără ciorapi pentru vacanţe actualii oameni de la putere", în timp ce vacanţele acestora costă mai mult de 500.000 de euro, cât i s-au acordat în primă instanţă lui Ion Diaconescu drept despăgubiri pentru 17 ani de "temniţă grea, de lucrat în mine de plumb, de bătut şi torturat aproape zilnic, de urmărit încă treizeci şi ceva de ani după ce a fost pus în libertate".

Guvernul a limitat, prin ordonanţă de urgenţă, la 10.000 de euro despăgubirile pe care instanţele judecătoreşti le pot acorda unui deţinut politic din perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie1989, plafon care este redus la jumătate în cazul urmaşilor de gradul I.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor, prejudiciul moral suferit prin condamnare va fi în cuantum de până la "10.000 de euro pentru persoana care a suferit condamnarea cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, 5.000 de euro pentru soţul/soţia şi descendenţii de gradul I şi 2.500 de euro pentru descendenţii de gradul al II-lea".

Ordonanţa a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului.

Tribunalul Bucureşti a decis în 11 iunie să acorde, în baza Legii 221/2009, daune morale de 500.000 de euro fostului preşedinte al PNŢCD Ion Diaconescu pentru suferinţele sale din perioada comunistă şi a constatat caracterul politic al condamnărilor din perioada regimului comunist. Diaconescu a solicitat în instanţă să fie despăgubit cu 18 milioane de euro pentru condamnările şi suferinţele din timpul regimului comunist.

Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 a fost aprobată la jumătatea anului trecut, iar foştii deţinuţi politici pot depune solicitări de despăgubire într-o perioadă de trei ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciorbea: Limitarea despăgubirilor pentru foştii deţinuţi politici - o batjocură; mergem până la CEDO.
 Vizualizări articol: 549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciorbea: Limitarea despăgubirilor pentru foştii deţinuţi politici - o batjocură; mergem până la CEDO0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei