Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iun 2010 - Anul XV, nr. 141 (4432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Contrabanda cu ţigări a scăzut cu aproape zece la sută în mai, faţă de luna ianuarie

Contrabanda cu ţigări reprezintă, deocamdată, peste un sfert din piaţa comerţului cu tutun, însă fenomenul a înregistrat o scădere cu zece procente, în luna mai, faţă de ianuarie 2010, se arată într-un studiu al Novel Research.

Nivelul consemnat în luna mai, conform specialiştilor Novel Research, a fost de 26,8 la sută, faţă de 36,2 la sută în ianuarie, se arată într-un comunicat de presă.

Studiul acoperă toate regiunile ţării, prin interviuri cu aproape 2.500 de respondenţi şi confirmă panta descendentă pe care se află fenomenul de comerţ ilicit cu ţigări.

"Fiecare punct procentual cu care scade contrabanda poate fi translatat într-un aport analizat la bugetul de stat de aproape 30 milioane de euro. Conform evaluărilor iniţiale pentru anul în curs, bugetul de stat ar putea fi privat de aproximativ un miliard de euro din cauza comerţului ilicit cu ţigarete, dacă nivelul contrabandei s-ar menţine la cota din ianuarie", precizează sursa citată.

Cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în zona de vest, unde contrabanda a scăzut de la 55 la sută în luna martie, la 36 la sută în mai.

În Bucureşti, descreşterea pentru aceeaşi perioadă a fost de 15,2 la sută.

Moldova rămâne zona cea mai afectată de comerţul ilicit de ţigări, deşi volumul de produse de tutun ilegale s-a redus faţă de luna martie cu 12,3 la sută.

Pe de altă parte, Ucraina a devenit sursa numărul unu de produse de contrabandă, cantitatea provenită din această ţară crescând cu 3,9 la sută în ultimele două luni. O altă zonă în care contrabanda a crescut este sudul ţării, unde comerţul ilicit a câştigat patru la sută în aceeaşi perioadă. De asemenea, se înregistrează creşteri ale contrabandei cu produse din Serbia.

Totuşi, media contrabandei pe primele cinci luni ale anului rămâne ridicată: 32 la sută.

"Măsurile operative luate până acum de autorităţi, în special de către Ministerul Finanţelor Publice si Ministerul Administraţiei şi Internelor, s-au dovedit eficiente în diminuarea fenomenului, dar e necesară sporirea presiunii asupra pieţei ilegale, în scopul de a îmbunătăţi colectarea de venituri la bugetul de stat şi de a stimula un mediu de afaceri stabil şi competitiv pentru industria de profil din România. În acest sens, salutăm modificările legislative preconizate prin Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, prin care va fi incriminată ca infracţiune deţinerea sau comercializarea ţigaretelor (peste limita de 10.000 bucăţi) pe teritoriul României, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător", conchid autorii studiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contrabanda cu ţigări a scăzut cu aproape zece la sută în mai, faţă de luna ianuarie.
 Vizualizări articol: 439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Contrabanda cu ţigări a scăzut cu aproape zece la sută în mai, faţă de luna ianuarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei