Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 mai 2010 - Anul XV, nr. 116 (4407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Solidaritate

Poliţiştii protestatari, umăr la umăr cu cei care au asigurat ordinea în Piaţa Victoriei

Protestul de ieri a adunat în Piaţa Victoriei reprezentaţi ai bugetarilor, dar şi pensionari şi tineri fără ocupaţie, însă de cea mai mare solidaritate au dat dovadă poliţiştii protestatari care au stat în primele rânduri şi au asigurat de cealaltă parte a gardurilor liniştea şi ordinea.

"Solidaritatea" a fost cuvântul de ordine al zilei de ieri, când peste 30.000 de oameni au cerut demisia Guvernului. S-a văzut acest lucru chiar din comportamentul şoferilor bucureşteni, care au folosit claxoanele doar pentru a saluta autocarele sindicaliştilor veniţi din toată ţara.

Pe Şoseaua Colentina, şarpele lung de zeci de metri de autocare a fost întâmpinat cu semnul păcii scos pe geam din maşini sau cu batiste fluturate de bătrâne care aşteptau tramvaiul. Pensionarii protestatari au ajuns primii în Piaţa Victoriei şi au întâmpinat sindicaliştii veniţi din ţară cu ochii zâmbitori, dar strigând "Jos Guvernul!" pe aleile de pe Bulevardul Kiseleff.

Unuia dintre ei, îmbrăcat într-un costum de culoarea fotografiilor sepia, i se spune "Profesorul" şi chiar a fost cadru universitar după spusele lui. Are o pensie de 1.100 de lei şi face calcule rapide cât înseamnă "minus 15 la sută". Se întreabă retoric cum de în Rusia nu e criză şi doar când zâmbeşte îţi dai seama că-i lipseşte jumătate din dantură.

 

Dansul pinguinului şi "Puşca şi cureaua lată”

 

Mitingul a început pe dansul pinguinului, punctat ironic cu câte un "Boc, Boc, Boc". "Puşca şi cureaua lată, Cum era ţara odată, Ne aruncă acum veninul, Băse şi cu Pinguinul", scria pe una dintre miile de pancarde, iar pe alta premierul a fost acuzat public că "Boculeţ fură tot din stătuleţ".

Nici politicienele nu au fost ignorate de protestatari: "Jos Udrea, Boagiu, Anastase şi Eba Buzata!"

Oamenii s-au pozat cu telefonul în postura de protestatari, schimbând pancarde, băşti şi afişe. Şi deşi din microfoanele de pe scena din faţa Guvernului se striga disperarea, spre marginea Pieţei Victoriei protestarii râdeau în hohote de creativitatea recuzitei de protest.

Unii au plimbat un sicriu cu o păpuşă cu chelie, alţii coase şi costume de moarte, iar un agricultor chiar o sapă de lemn, cu poza preşedintelui Băsescu lipită de coadă, dar şi o albină de pluş.

Chipul lui Traian Băsescu apărea cu nasul alungit ca al lui Pinochio într-o fotografie, prin care un sindicalist şi-a băgat limba, pentru poză.

Liderii sindicatelor au făcut cu rândul la microfon pentru a cere demisia Guvernului şi salvarea de la foame a bugetarilor, dar în larma de fluiere, trompete, goarne şi chiar instrumente muzicale, doar frânturi de mesaje mai însufleţeau populaţia.

Unii protestatari nu au venit doar să strige în gura mare incompetenţa, incapabilitatea şi nepăsarea Guvernului, ci s-au pus în semicerc, cu pancarde scrise cu soluţiile anticriză: retragerea trupelor din Irak şi Afganistan, anularea subvenţiilor pentru ONG-uri inutile sau nocive, recuperarea marilor datorii de la clientela politică şi de la infractorii bogaţi.

Printre cei cu soluţii practice este şi inventatorul Ion Vâlcu, care spune că Ungaria a ieşit din criză în anii '80 cu ajutorul unei invenţii. El spune că are colegi ale căror invenţii, dacă ar fi valorificate, sigur ar ajuta la depăşirea situaţiei economice. La rândul său, potrivit cărţii sale de vizită, Vâlcu a inventat mai multe obiecte ecologice, cum ar fi vaza, bolţarul sau pâlnia, dar şi aparatul antiomizi, o capcană de prins şoareci, tot ecologică, dar şi un mini OZN.

 

"Fie pâinea cât de rea/ Ne luaţi 25% din ea"

Între protestatarii îmbrăcaţi în culorile sindicale erau şi pletoşi, tatuaţi sau raşi în cap, care sigur nu ar lucra nici măcar în vis pentru statul român. Chiar şi aşa, au purtat pancarde şi au aplaudat discursurile liderilor de sindicat.

Unii dintre ei au purtat o pâine pe care au desenat cu carioca, cât ar rămâne fără 25 la sută, pentru a ilustra pancarda "Fie pâinea cât de rea/ Ne luaţi 25% din ea".

După mai bine de o oră de protest, mai mulţi poliţişti se îndreptau hotărâţi spre scenă, croindu-şi loc prin mulţime cu scuturile de carton. Au vrut să ajungă în prima linie, umăr la umăr cu jandarmii, mai ales că un protestatar neangajat reuşise să aprindă o fumigenă.

"Ţipă mă, e ordin!", i-a zis unuia o poliţistă mare cât un jucător de rugby, pocnindu-l peste umăr.

Erau poliţiştii comunitari care, deşi au venit să protesteze, nu s-au putut abţine să nu asigure liniştea şi ordinea. La sfârşitul protestului, câţiva dintre ei, prinşi de spiritul revoluţionar şi-au aruncat caschetele în aer.

Mulţimea s-a retras din piaţă pe muzica lui C.R.B.L şi pe ritmuri de hip-hop, cu ameninţarea unei greve generale şi a unui alt protest în 31 mai.

Irina DÂRLEA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii protestatari, umăr la umăr cu cei care au asigurat ordinea în Piaţa Victoriei.
 Vizualizări articol: 802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Poliţiştii protestatari, umăr la umăr cu cei care au asigurat ordinea în Piaţa Victoriei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Da! trimis de
(21 mai 2010, 08:05:42
Am vazut o adevarata manifestatie, nu formala, a celor ce se opun unor masuri aberante si, MAI ALES - ineficiente, ale actualei puteri (cel putin in forma in care a fost anuntat acest program de masuri). Impactul acestui miting asupra populatiei a fost mult mai mare decat se pacalesc sa creada cei ce acum "conduc destinele romanilor" (citez din expresiile preferate ale Presedintelui drag tuturora) si e mare greseala ca nu se tine cont de vocea norodului. Apelurile la solidaritate ca si acele donatii anuntate sunt de o demagogie si de un populism imbecile, dupa ce intreaga populatie a tarii a vazut frenezia cu care alesii neamului risipesc banii publici! Solidaritate pentru ce? Calamitate naturala nu este, razboi n-a fost si atunci pentru ce apeluri patetice la solidaritate? Pentru ca alesii se considera noii Dumnezei ai Romaniei, pentru asta sa ne solidarizam si sa acoperim pagubele create de ei? Vedeti cat e de scumpa o galetusa portocalie? Atunci a fost gratis, abia acum e plata!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei