Premierul desemnat Emil Boc a depus la Parlament programul de guvernare şi lista Cabinetului propus, care include un post de vicepremier fără portofoliu şi 15 posturi de ministru, printre care Mihai Dumitru (Agricultură), Theodor Baconschi (Externe) şi Daniel Funeriu (Educaţie).
Guvernul pe care premierul desemnat Emil Boc îl va propune Parlamentului este format din Marko Bela (UDMR, vicepremier fără portofoliu), Vasile Blaga (PDL, Ministerul Administraţiei şi Internelor), Sebastian Vlădescu (independent, Ministerul Finanţelor), Adriean Videanu (PDL, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri), Theodor Baconschi (independent, Ministerul Afacerilor Externe), Radu Berceanu (PDL, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii), Laszlo Borbely (UDMR, Ministerul Mediului şi Pădurilor), Elena Udrea (PDL, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului), Gabriel Oprea (grupul independenţilor, Ministerul Apărării Naţionale), Kelemen Hunor (UDMR, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional), Cătălin Predoiu (independent, Ministerul Justiţiei), Gabriel Sandu (PDL, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale), Mihai Şeitan (PDL, Ministerul Muncii), Daniel Funeriu (PDL, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului), Cseke Attila (UDMR, Ministerul Sănătăţii) şi Mihai Dumitru (independent, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale).
Miniştrii noului Cabinet, audiaţi de comisiile parlamentare
Miniştrii nominalizaţi în viitorul Guvern vor fi audiaţi marţi de către comisiile parlamentare, iar noul Executiv va fi supus miercuri votului Parlamentului, au declaratsurse oficiale.
"Miniştrii vor fi audiaţi pe tot parcursul zilei de marţi, iar după votul de miercuri din Parlament, Guvernul intenţionează să se reunească fie în seara aceleiaşi zile, fie joi, 24 decembrie, pentru adoptarea proiectului de buget pentru 2010", au precizat sursele citate.
Majoritatea PDL-UDMR-minorităţi-independenţi are 238 de parlamentari, în urma recentelor demisii ale unor senatori şi deputaţi PSD şi PNL.
Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, astfel că, pentru asigurarea acestei majorităţi, sunt necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.
PDL, UDMR, grupul minorităţilor şi parlamentarii independenţi au în acest moment, împreună, 238 de voturi, în contextul în care mai mulţi parlamentari liberali au anunţat că vor vota Guvernul PDL.
Reorganizarea ministerelor începe imediat după Crăciun
Noul Guvern intenţionează ca, între Crăciun şi Anul Nou, să organizeze una sau chiar două şedinţe de lucru în care să promoveze hotărârile pentru organizarea noilor ministere, precum şi legea de abilitare a Executivului pentru emiterea de ordonanţe urgenţă pe perioada vacanţei parlamentare.
"Guvernul se va reuni pentru una sau două şedinţe, după Crăciun, deoarece este nevoie ca, după investitură, să fie promovată legea prin care Executivul este abilitat să emită ordonanţe de urgenţă pe perioada vacanţei parlamentare, dar şi hotărârile de organizare şi funcţionare a noilor ministere", au declarat surse oficiale.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi dimineaţă, după ce a anunţat desemnarea lui Emil Boc ca premier, că termenul limită de avizare a noului Executiv este data de 23 decembrie.
Programul de guvernare prevede menţinerea actualului nivel de taxare
Menţinerea cotei unice de impozitare la 16% şi a TVA la 19%, restructurarea aparatului administrativ şi aplicarea rezultatului referendumului privind Parlamentul unicameral sunt măsuri incluse în programul de guvernare ale viitorului Cabinet, a anunţat premierul desemnat Emil Boc.
Bugetul pentru 2010 va fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare şi de Parlament în sesiune extraordinară în prima jumătate a lunii ianuarie, cu o creştere economică de 1,3% şi un deficit bugetar de 5,9% din PIB, a mai spus Boc.
"Primele şase luni ale anului viitor vor fi dificile, dar sperăm ca la sfârşitul anului să putem vorbi de o creştere economică consistentă", a spus premierul desemnat.
Ca şi în 2009, Guvernul şi-a propus ca fonduri reprezentând 20% din buget să fie alocate şi anul viitor pentru susţinerea investiţiilor publice.
Programul de guvernare a fost transmis Parlamentului.
Decizii nepopulare în primele luni din anul 2010
Guvernul va fi obligat ca, în primele luni ale anului viitor, să adopte o serie de decizii nepopulare, precum aplicarea unei politici salariale prudente în sectorul bugetar şi eliminarea cheltuielilor în exces din întreprinderile de stat, pentru a evita adâncirea procesului de contracţie economică.
Atenţionarea este inclusă în programul de guvernare al viitorului Cabinet, obţinut de MEDIAFAX.
În document se arată că materializarea riscurilor ce decurg din nerespectarea obligaţiilor asumate ar conduce la creşterea costurilor finanţărilor alternative, în condiţiile în care jumătate din tranşele 3 şi 4 de la FMI ar trebui să contribuie la finanţarea deficitului propus pentru anul 2010, modificarea în sens negativ a ratingului de ţară al României, amânarea procesului de reluare a creşterii economice, presiuni suplimentare de depreciere a monedei naţionale, cu efecte potenţial negative asupra ratei inflaţiei şi sectorului financiar, având în vedere ponderea ridicată a creditelor în valută în total credite acordate sectorului privat, precum şi la încetinirea, prin eventuala creştere a ratelor dobânzilor, a procesului de creditare a sectorului privat.
"Pentru a respecta angajamentele asumate şi pentru a evita materializarea riscurilor care ar contribui la adâncirea procesului de contracţie economică şi la amânarea procesului de redresare economică, este nevoie ca, în primele luni din anul 2010, autorităţile române să ia o serie de decizii nepopulare, care necesită o voinţă politică deosebită", se arată în document.
Guvernul menţionează astfel aprobarea de către Parlament a bugetului pentru 2010 până la data de 16 ianuarie 2010, având ca parametru de bază respectarea unui deficit bugetar consolidat de 5,9% din PIB, adoptarea de urgenţă, până în martie 2010, a Legii responsabilităţii fiscale care să impună bugetarea multianuală şi încadrarea în anvelopa bugetară aprobată pentru ordonatorii de toate nivelurile, precum şi aprobarea de către Parlament a noii legi a pensiilor, care să elimine privilegiile în materie de pensii şi să asigure sustenabilitatea financiara a sistemului de pensii.
Sunt anunţate totodată o politică salarială prudentă în sectorul bugetar, care să ţină seama de constrângerile macroeconomice şi bugetare, regândirea impozitului minim obligatoriu, eliminarea cheltuielilor în exces la nivelul întreprinderilor de stat; continuarea reformării şi simplificării sistemului de salarizare în sectorul public, adoptarea de măsuri pentru eficientizarea comportamentului autorităţilor publice locale astfel încât să fie minimizate riscurile de natură fiscală provenite din activitatea acestora, accelerarea procesului de descentralizare a administraţiei publice, prin adoptarea de măsuri concrete până la sfârşitul anului 2010, inclusiv alocarea resurselor financiare.
"Economia românească se află într-o recesiune economică severă. În primele 9 luni ale anului curent, produsul intern brut a scăzut în termeni reali cu 7,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Declinul economic prognozat pentru anul 2009 este în jur de 7,0%, o redresare moderată de peste 1,0% fiind anticipată pentru 2010", arată Guvernul.