Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 dec 2009 - Anul XIV, nr. 299 (4285)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Costul vizelor pentru România, o problemă a turiştilor din Ucraina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La discuţiile din cadrul proiectului de parteneriat derulat prin programul TACIS - „Bucovina –Patrimoniu cultural comun România-Ucraina” operatorii din turism au ridicat problema vizelor pe care cetăţenii ucraineni trebuie să le obţină la intrarea în România, chiar dacă vin în excursii organizate.
Conform viceprimarului oraşului Cernăuţi, Nicola Papadiuc, Cernăuţiul are relaţii şi cu alte zone europene din Austria, Polonia, Ungaria şi acestea sunt destul de fructuoase, dar există unele obstacole care „încurcă” aceste colaborări.
„Ele sunt legate de regimul de vize între Ucraina şi Uniunea Europeană. Soluţionarea acestei probleme într-o măsură mai mare sau mai mică ar da posibilitatea pentru o cunoaştere reciprocă între populaţia dintre statele noastre şi ar duce la o mai bună înţelegere. Există filme, reclame, cărţi care trezesc interes pentru o anumită zonă, dar vizele sunt o piedică pentru a ajunge în acea zonă”, a precizat viceprimarul oraşului Cernăuţi, Nicola Papadiuc.

 

Vizitarea Bucovinei de Sud se face după principiul „un om, o viză”

Profitând de prezenţa la discuţii a consulului general al României la Cernăuţi, Tatiana Popa, operatorii din turism ucraineni au ridicat problema celor 35 de euro pe care un turist din Bucovina de Nord, care doreşte să facă o vizită în Bucovina de Sud, trebuie să-i plătească pentru obţinerea vizei.
„Este scump pentru o persoană, care merge în România în scop turistic, şi nu în scopul de a face shopping. Sunt foarte interesante traseele de weekend în judeţul Suceava şi invers. Pentru două persoane, soţ şi soţie, o familie trebuie să plătească 70 de euro şi asta este o lovitură. Între Polonia şi Ucraina, aceste vize au fost gratis. Cu Polonia şi alte ţări s-a semnat acordul de mic trafic, iar cu România nu este un asemenea acord. Va fi asta sau nu şi cu România?”, a întrebat preşedintele Asociaţiei operatorilor din turism din Ucraina.
Aşa cum a precizat consulul general la Cernăuţi, Tatiana Popa, relaţiile între Ucraina şi Polonia erau pe bază bilaterală, pe când regimul de vize între Ucraina şi România este pe baza acordului între Ucraina şi Uniunea Europeană şi nu pe bază bilaterală. Tatiana Popa a adăugat că principul de bază al politicii comune de vize a Uniunii Europene este „un om - o viză”.

 

Lipsa vizelor de grup îi ţine acasă pe turiştii din Bucovina de Nord

Operatorii din turism ucraineni ne-au explicat că prin programul TACIS, „Bucovina –Patrimoniu cultural comun România-Ucraina” există deja un parteneriat prin care turiştii români vin în excursii de două zile în Bucovina de Nord, pentru a vizita muzeele din Cernăuţi, Cetatea Hotin, Muzeul Olăritului din Kobolcin, Muzeul „V. Şkribleak” al Colegiului de Artă aplicată din Vijniţa, Mănăstirea Haliţa de pe malul Nistrului şi Mănăstirea „Sfânta Ana”, fără a fi necesară viză, şi ar dori şi reciprocitate.
Operatorii de turism din zona Cernăuţi şi-au arătat nemulţumirea privind scoaterea vizelor de grup şi obţinerea greoaie, după drumuri mai lungi, a vizelor pentru grupuri formate din cetăţeni ucraineni din mai multe zone. Conform tur-operatorilor, vizele de grup ar fi foarte avantajoase pentru excursiile de două zile organizate în judeţul Suceava pentru vizitarea mănăstirilor, Cetăţii de Scaun a Sucevei, muzeelor din Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc. Obţinerea vizei pentru tot grupul de la Consulatul din Cernăuţi ar fi în avantajul tur-operatorului, mai ales dacă o viză pentru întreg grupul ar avea un cost mult mai redus pentru fiecare turist.
Consulatul român are, în conformitate cu convenţiile diplomatice de la Viena, o circumscripţie consulară în care acordă vize cetăţenilor cuprinşi în zona circumscripţiilor consulare. De aceea statele îşi fac misiuni diplomatice la nivel de consulate generale în diverse părţi ale unui stat mare, cum este şi Ucraina, fiecare consulat răspunzând de o anumită zonă.
„Pentru operatorii din turism dificultatea constă în faptul că trebuie să se acrediteze la o misiune diplomatică a unei ţări dintr-o anumită regiune. Niciodată nu vom putea refuza un tur-operator, dacă vizele pe care ni le solicită nouă se compun din vize pentru persoane care aparţin în proporţie de 80 % circumscripţiei noastre consulare şi 20 % aparţin altei zone. Evident există şi reversul medaliei, prin care să solicitaţi vize la noi pentru o populaţie care nu aparţine circumscripţiei noastre consulare. O soluţie ar fi înfiinţarea de filiale de către firmele de turism în mai multe oraşe, filiale care să se ocupe şi de obţinerea vizelor, astfel încât consulatele generale să respecte prevederile cuprinse în convenţia diplomatică consulară” a spus Consulul general al României la Cernăuţi, Tatiana Popa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Costul vizelor pentru România, o problemă a turiştilor din Ucraina.
 Vizualizări articol: 1059 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 6 voturi
Costul vizelor pentru România, o problemă a turiştilor din Ucraina4.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei