Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 dec 2009 - Anul XIV, nr. 299 (4285)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Sindromul Silviu Brucan

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acum o zecime de secol, în noaptea de la împerecherea anilor, când ceasul îşi grăbea ca un dement apropierea de miezul nopţii şi un taxi zugrăvit în galben aprins – culoarea durerilor de ficat – mă aştepta cu un aer bovin în faţa blocului, mi-a căşunat să scriu, tocmai atunci, o povestire avându-l ca personaj principal pe politologul ăla nesuferit, care le ştia pe toate pe de rost. Silviu Brucan. Nu ştiu cum mi-or fi venit chiar atunci, la ceas festiv, ideea şi impulsul. Astea or fi căile inspiraţiei, cine ştie.
Într-o clipă, am contramandat petrecerea unde eram invitat, am fugărit şi taxiul de culoarea durerilor de ficat şi m-am pus pe aşternut textul pe coala virgină de hârtie, într-o stare dintr-aia rarisimă, când un anume abandon total te mână spre fericire. Asurzit total din pricina febrei de creaţie, n-aveam să aud, pornind din toate tranşeele oraşului, bubuitul oligofren al petardelor; nici entuziasmul dopurilor de şampanie, marcatoare, cu artileria lor alcoolizată, ale trecerii în noul an; şi cu atâta mai puţin greierele delicat al telefonului, care ţinea să mă atenţioneze că totuşi locul meu era, în acele momente sărbătoreşti, altundeva, acolo unde o petrecere îşi gusta toiul, nu în faţa unor foi albe de hârtie.
În acea noapte de Revelion, toată structura internă a unui porc cumsecade, interpretată cu mult har culinar la tobă, la cârnaţi şi la alte instrumente tradiţionale, a suspinat zadarnic după muşcătura mea bine înfiptă. Iar lângă obişnuitele porcării, negustate au rămas şi băuturile care-ţi prefac creierul în terci, aruncându-ţi-l spre stomac, pentru a-l recupera ca la un meci de handbal. Temeinic motiv pentru ca distinsa gazdă a ospăţului să-mi consemneze la catastif nesimţirea, dovadă că nici azi nu-mi vorbeşte, în timp ce câţiva obraji au oftat după întâlnirea cu pupătura mea inconfundabilă; sau cel puţin aşa îmi plăcea mie să cred, că e inconfundabilă.
Ca să nu mai lungim vorba, a fost acela un revelion ratat, din punctul de vedere al celorlalţi. Preţul acestei ratări este povestirea „Sindromul Silviu Brucan”, publicată ulterior atât în revista „România literară”, cât şi într-un volum de proză scurtă. Mai grav este că, astăzi, la o zecime de secol de atunci, şi eu găsesc ratat acel revelion. Câtă lipsă de gust! Când atâtea forme de viaţă înfloresc încântător în aer, la sol şi în subsol, eu să mi-l aleg drept erou taman pe nesuferitul ăla de Brucan, uşoară ţărâna-i fie.
Mă consolez însă cu adevărul că toate revelioanele sunt mai mult sau mai puţin ratate. Arareori, firea omenească şi-a mascat mai prost disperarea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindromul Silviu Brucan.
 Vizualizări articol: 660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 4 voturi
Sindromul Silviu Brucan4.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei