Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 oct 2009 - Anul XIV, nr. 230 (4216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Programe naţionale de depistare a bolilor de inimă, a cancerului de col uterin şi sân

Ministerul Sănătăţii (MS) va derula, începând din octombrie, în premieră, mai multe programe naţionale de screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare, a cancerului de col uterin şi de sân, potrivit calendarului anunţat, în iunie, de conducerea instituţiei.
Astfel, de astăzi, medicii îi vor identifica pe românii care prezintă risc de îmbolnăvire prin boli cardiovasculare.
Programul MS are ca scop reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin bolile cardiovasculare, dar şi prevenirea acestora. Programul se va desfăşura la nivelul cabinetelor medicilor de familie selectate, în coordonarea specialiştilor din cadrul Spitalului Universitar Bucureşti şi Institutului de boli cardiovasculare din Timişoara.
Practic, medicul de familie va selecta din lista de pacienţi toţi subiecţii peste 40 de ani care nu suferă de diabet sau de o boală cardiovasculară, dar care prezintă factori de risc pentru îmbolnăvire.
Medicul de familie le va calcula acestora potenţiali pacienţi riscul de îmbolnăvire pentru următorii zece ani, după criterii clar stabilite de comisia de specialitate a MS. Dacă riscul de îmbolnăvire este mare, persoana va fi trimisă la medicul specialist pentru diagnostic şi tratament. Dacă însă riscul este mic, medicul de familie va trece la un program de prevenţie printr-un tip de comportament.
Programul MS se va desfăşura pe parcursul mai multor ani. În primul an vor fi selectate 3.500 de cabinete ale medicilor de familie şi se va analiza starea de sănătate a aproximativ 500.000 de persoane.
Bugetul programului în 2009 este de aproximativ cinci milioane de lei.
România se situează în primele trei locuri în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare, unul din doi români cu vârsta mai mare de 50 de ani fiind hipertensiv.
Tot din octombrie, în premieră, MS lansează alte două programe de screening pentru depistarea precoce atât a cancerului mamar, cât şi a celui de col uterin, în ultimele două decenii, România nereuşind să implementeze nici un astfel de program.
"Astfel, mai mult de trei milioane de femei cu vârstă peste 40 de ani vor beneficia gratuit de mamografii în spitalele judeţene şi în unităţi mobile. De asemenea, numai anul acesta, 600.000 de femei vor fi testate gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin teste Babeş-Papanicolau. Ministerul Sănătăţii are, pentru 2009, pentru aceste programe, 72 de milioane de lei", spunea în vară, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.
Ministrul Bazac susţinea că vrea să pună lucrurile în ordine pentru că sunt multe probleme în sistemul oncologic.
În program vor fi incluşi medicii de familie, care vor fi plătiţi suplimentar. Mai mult, există specialişti care să poată interpreta testele Babeş-Papanicolau.
Institutele oncologice din Cluj şi Bucureşti vor avea în subordine câte patru centre, unde vor fi făcute investigaţiile, susţinea ministrul Sănătăţii.
"Nu trebuie sa facem un exerciţiu de imaginaţie pentru a întrevedea cât de mult se poate face împreună, punând într-un efort comun infrastructura de sănătate, mobilizarea şi implicarea societăţii civile, expertiza organismelor internaţionale, finanţarea din partea companiilor farmaceutice şi forţa presei. Cancerul nu alege. Însă noi putem alege să prevenim. Este mai mult decât o opţiune. Pentru toţi cei care suntem aici este o responsabilitate", mai spunea Bazac, precizând că mortalitatea prin cancer de col uterin este cea mai ridicată din Europa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Programe naţionale de depistare a bolilor de inimă, a cancerului de col uterin şi sân.
 Vizualizări articol: 823 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Programe naţionale de depistare a bolilor de inimă, a cancerului de col uterin şi sân5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei